Alex

Divatba jöttek a zenélős játékok

A karácsonyi szezon legtrendibb játékai nem a lövöldözös FPS-ek, hanem két zenélős móka, a Guitar Hero III és a Rock Band.

Az Activision által készített Guitar Hero III: Legends of Rock és az MTV által készített Rock Band játékokban átérezhetjük milyen a Metallica és más híres rockbandák tagjaival együtt zenélni. Mindkét játék hangszer alakú kontrollerrel játszható: a Guitar Hero III-hoz egy miniatűr műanyag Gibson Les Paul gitárt mellékelnek, aminél a húrok helyén gombok vannak, míg a Rock Band a gitár mellett dobkészletet és mikrofont is tartalmaz. Ezek a játékok azért fontosak az iparág számára, mert eddig nem elérhető rétegeket vonzanak be a játékvásárlók körébe, a felnőtteket és a nőket, akik számára érdektelen egy verekedős termék. A Guitar Hero korábbi verziói hat millió példányban keltek el, a Guitar Hero III pedig már a kiadás első hetében 115 millió dollárt hozott az Activision konyhájára. A rivális Rock Band csak a múlt héten jelent meg, így jelentős hátránnyal indul a küzdelemben.


"Még nem volt semmilyen ehhez hasonlóan nagy tömegeket vonzó játékunk, mint a Guitar Hero." - nyilatkozta Robert Kotick, az Activision elnöke a New York Timesnak. "A játék már szerepelt a South Parkban és az Ellen DeGeneres Showban - ugyan nem ismerem a show nézőinek demográfiai összetételét, de biztos vagyok abban, hogy nem a tipikus játékosok nézik." Az MTV járulékos előnyökre is számít a Rock Band eladásokból: mivel nézőinek köre egyre több időt tölt a számítógép előtt, a vállalat a játékot ugródeszkának használva akar új területeket meghódítani. Mindkét játéknál különdíj fejében, néhány dollár ellenében további számokat tölthetünk le, amiket elzenélhetünk. Az ehhez hasonló bevételek jelentős nyereséget hoznatnak a fájlcserélők által megtépázott kiadóknak.


Fontos kitérni a nagy öreg Activision, és a Viacom leányvállalata, az iparágban kezdő, de a zenei világban mély gyökerekkel bíró MTV között zajló harcra. Kotick szerint az MTV meg kívánja lovagolni a Guitar Hero elsöprő sikerét, ami nem is lehet ok nélküli: a Guitar Hero II rekord eladásainak is köszönhetően az Activision minden idők legjobb pénzügyi évét zárta, amit néhány mozisiker és persze a Call of Duty is megtámogatott. Az MTV és az Activision közötti szembenállást érdekessé teszi az a tény, hogy az első két Guitar Herot és a Rock Band-et is ugyanaz a fejlesztőcég, a Harmonix Music Systems készítette. Az MTV 2006 szeptemberében vásárolta fel a céget 175 millió dollárért, ráadásul az árban nem volt benne a Guitar Hero sorozat joga. A Rock Band kiadására az Activision fő riválisával, az Electronic Arts-al szerződtek le.


A kritikusok szerint mindkét játék megéri a pénzét. A Rock Band több eredeti számmal jeleskedik, viszont a Guitar Hero III-ban olyan nagy nevek vonulnak fel, mint Slash, Tom Morello és Bret Michaels virtuális mása. A jelenlegi konzolokra készített, és nemsokára PC-n is elérhető Guitar Hero III az olcsóbb, 100 dollár vezérlővel együtt, a Xbox 360-ra és PS3-ra készített Rock Band ára már húzósabb, 160 dollár. Elemzők szerint a következő hónapokban a Guitar Hero III büszkélkedhet majd jobb eladásokkal, egyszerűen azért, mert több van belőle a boltok polcain. "A Rock Band is jól teljesít majd, de szállítási nehézségek vannak" - nyilatkozta Michael Pachter játékipari szakértő.

Az egész folytatásokon és régi ötletek ismételgetésén élősködő játékipart felfrissítette a RedOctane két évvel ezelőtti lépése, amikor kiadták a Guitar Hero első verzióját. A játékok többségével ellentétben, melyek bevételeik jelentős részét az első héten termelik, a Guitar Hero hónapról-hónapra egyre nagyobb sikert ért el. 2006 februárjában a Harmonix vezetője, Alex Rigopulos a YouTubera belépve már tudta, hogy megütötték a főnyereményt. "Emberek százait láttam a játékunkkal zenélni." Persze más vállalatok is látták a játékban rejlő lehetőségeket. Az Activision 2006 májusában 99,9 millió dollárt költött a RedOctane felvásárlására, természetesen a Guitar Hero jogaival együtt. Az MTV négy hónappal később lépett, ők a fejlesztő Harmonixot vették meg.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Rock Band nem az MTV első játéka, a vállalat több tévécsatornáján már eddig is foglalkozott játékokkal, ráadásul a korábbi Guitar Hero játékok marketingpartnerei voltak. De a Rock Band az első, mely üzleti koncepciójuk fontos részét képezi. Több műsorukban is bemutatták (TRL, Real World, MTV News), de a VH-1 egy képzeletbeli riportot is készített az együttesről. "Három-öt évre tervezünk" - mondta Van Toffler, az MTV csoport elnöke. **** A legfontosabb természetesen a zenék eladása: a játékosok 1,99 dollárért vásárolhatnak számokat. Az Activisionnál az árazás hármas, 5,50-es csomagokban zajlik. Mindkét cég heti rendszerességgel fog új tartalmakat letölthetővé tenni. Mivel a számok a játék részét képezik, ez technikaileg nem számít zeneeladásnak, de az újonnan létrejövő piac természetesen jó hír a régi számok jogait birtokló vállalatoknak és együtteseknek, akik stabil és növekvő bevételekre számíthatnak erről a területről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #36
    mondjuk az igaz, hogy ha fenyő miklos "sztár", meg a barátok köztnek vannak "sztár"jai, akkor a gitár hiró három a világ legjobb programja. punktum.

    jé, van élet a kő alatt. nézd, hogy csúsznak másznak... fúúúúúj
  • irkab1rka #35
    biztos vicces, bár szerintem inkább szánalmas. max 5 évesek képzelhetik, hogy 5 gombot nyomkodva gitároznak. bizti szülök veszik a gyereknek, aki megköszöni, aztán megy vissza csézni :))))
    na megyek, mert a lvl 70-es mágusnak nem lesz meg a lvl71 magától.
    NEM, nem én vagyok a mágus, hanme van egy mágusom. :)
  • feamatar #34
    képzelet!!! minden játék a képzeletről szól! Képzeletedben szupersztár lehetsz. Tudod, hogy nem valós, hogy műanyag, de egy kicsit átérzed a sikert, hogy valamit megcsináltál(jelen esetben jól követted a ritmust). Minden játék erről szól: tudod hogy nem vagy az, de beleéled a szerepbe. Régen sok nagy tábornok is wargamezet, pedig a valós háború nem hasonlít a játékokra(bár a legelvetemültebb játékok próbálták lehető legjobban lemodellezni).
    A FIFA sem a focizást akarja lecserélni,a GUitar Hero sem a gitározást.
    Egy RPGben hős vagy, egy FIFAban focista, egy Guitar Heroban hitáros, de ez csak játék nem a valóság
  • partizan182 #33
    "Azt akarják beadni neked, hogy ha ezt megveszed, akkor szupersztár leszel."
    Ezt mégis honnan vetted? Cikk tök másról szól. Reklámjai a GH3-nak tök másra (Batlle mód és Slash) mennek rá.

    Egyetlen erre utaló jel, hogy a sikeresen befejezett szám után a progi kiírja: "You Rock!". Tényleg, undorító, igazad van.
  • AbyssLord #32
    Mielőtt félre ért valaki, semmi bajom a játékkal. Biztos nagyon fasza játék. Nekem azzal a ténnyel van bajom, hogy a marketingesek egy lapon akarják említeni a gitározással. Azt akarják beadni neked, hogy ha ezt megveszed, akkor szupersztár leszel. Kizárólag ez a tény szúrja a szememet, de nagyon!
    Nevezzük inkább a léggitározás materializálódásának.
  • AbyssLord #31
    Mint gitáros, kikérem magamnak, hogy a gitározás kizárólag művészet lenne. Sőt! Szerintem inkább nagyrészt fun!
    A gitározás maga meg azért nagy élmény, mert sok sok órát, napot, évet ölt bele az ember, és a sok beleölt idő miatt lesz nagy értéke a dolognak, és lesz sokkal nagyobb öröm, mint amit valaha megtapasztalhat az ember gép előtt.
    És ha el is jut ráadásul az ember egy olyan koncertre, ahol nem csak bamba közönség van, az egy olyan élmény, amit SOHA nem fogsz elfelejteni!
    Tehát ha valaki azt állítja, hogy egy játék hasonló élményt nyújt, mint egy valódi fellépés, az még soha nem lépett fel. Ennek a játéknak kb annyi köze van a valódi zenéléshez, mint a pornó újságnak a valódi szexhez.
  • partizan182 #30
    "itt magyarban nem lehet gitárt külön kapni? "
    Kisebb konzolboltok tudnak hozni neked osztrákiából csak gitárt. 17k körül volt mikor utoljára láttam a boxos fehér vezetékes (USB) gityó.
  • partizan182 #29
    "Most hallok róluk először." Ez lehet hogy nem a játékot minősíti hanem...
    Gondolom bezzeg az új nídforszpíd meg fifa megvan...

    "Mivel extra kiegészítő kell hozzá, ezek is egynyári (bocsi egytéli) gámák lesznek" Az extra kiegészítő benne van a dobozban. Persze ennek megértéséhez a "játékot boltban veszünk, nem bithumenről tőccsük le" mentalitás elsajátítása szükséges. Ja, a GH "láz" kb 2 éve tombol jobb helyeken.
  • Griphons #28
    Kicsit túlzás, hogy legtrendibb játékok lennének. Most hallok róluk először.
    Mivel extra kiegészítő kell hozzá, ezek is egynyári (bocsi egytéli) gámák lesznek. Felejtős
    Mi ez valami gagyi reklám? Ki fizet ezért az SG-nek?
  • feamatar #27
    mármint a gáma+gitár