SG.hu

Az EU vizsgálatot lengetett be, az Apple máris engedélyezte az Epic szoftverboltját

Az európai szabályozó hatóságok vizsgálat indítását jelentették be, erre az Apple vezetői meggondolták magukat, és mégis engedélyezik az Epic Games számára, hogy elindítsa a szoftverboltjukkal versengő áruházat.

Napokkal azután, hogy az Epic Games, a Fortnite készítője nyilvánosan panaszkodott, hogy az Apple megakadályozta, hogy Európában konkurens alkalmazásboltot indítson, a cégek közölték, hogy az Apple mégis engedélyezi az Epicnek, hogy folytassa munkáját. A fordulat rávilágít arra, hogy az Apple miként változtatja meg működését, hogy megfeleljen az új európai technológiai versenytörvénynek. A csütörtökön hatályba lépett digitális piaci törvény előírja, hogy az Apple-nek alternatívákat kell biztosítania az alkalmazásgyártók számára a szoftverek iPhone- és iPad-felhasználóknak történő értékesítéséhez, beleértve a sajátjától eltérő, konkurens alkalmazásboltok és fizetési rendszerek használatát.

Az európai szabályozók azt remélik, hogy az iPhone megnyitása a konkurens áruházak előtt azt eredményezi, hogy az okostelefon-felhasználók a régióban alacsonyabb árakat élvezhetnek. Az Epic Games, amely konkurens alkalmazásboltot tervezett indítani, jelenleg 12 százalékos jutalékot szed minden egyes játékért, amelyet személyi számítógépeken és más platformokon értékesít. Ez a díj kevesebb mint fele annak a 30 százaléknak, amelyet az Apple jellemzően beszed. "Az emberek azt kérdezik: miért van szükség egy másik alkalmazásboltra?" - mondta Justin Kan, a Twitch videojáték-streaming szolgáltatás egyik alapítója és a Stash, egy videojátékos cégek számára létrehozott nyílt fizetési platform létrehozója. "De a verseny általában alacsonyabb árakat teremt. Végső soron ez valószínűleg jót tesz az Apple-nek, mert növelheti az alkalmazások piacát."


Az EU biztos azonnali vizsgálatot rendelt el, miután az Apple kizárta az Epic-et

Az Apple és az Epic évek óta vitában áll az App Store jutalékai miatt. Az Epic 2020-ban megszegte az App Store szabályait azzal, hogy arra ösztönözte a vásárlókat, hogy közvetlenül neki fizessenek a Fortnite funkcióiért. Az Apple kidobta az Epicet az App Store-ból, az Epic pedig beperelte az Apple-t a trösztellenes törvények megsértése miatt, mivel a fejlesztőknek az ő fizetési rendszerét kellett használniuk. A viszály az európai versenytörvény nyomán újra fellángolt. Az Epic azt tervezte, hogy egy svédországi leányvállalaton keresztül Epic Games Store néven konkurens alkalmazásboltot indít. Az Apple kezdetben fejlesztői fiókot biztosított a leányvállalatnak, az Epic Games Sweden A.B.-nek, hogy hozzáférhessen a kiadáshoz szükséges szoftvereszközökhöz. Az Apple azonban később megszüntette az Epic fiókját, mondván, hogy nem bízik abban, hogy az Epic betartja a szabályait. Az Apple arra is panaszkodott, hogy Tim Sweeney, az Epic vezérigazgatója "szemétnek" nevezte az Apple megfelelési tervét.


Sweeney szerdán azt mondta, hogy biztosította az Apple-t arról, hogy az Epic be fogja tartani a szabályokat. Olyan e-maileket is közzétett, amelyekben közvetlenül az Apple-nek adta át ezeket a biztosítékokat. Az Apple szóvivője pénteken azt mondta, hogy az Epic elkötelezte magát a szabályok betartása mellett, beleértve az európai irányelveket is. Sweeney biztos abban, hogy az Apple az európai szabályozók gyors reakcióját követően változtatta meg tervét. Ezt "nagy győzelemnek nevezte az európai jogállamiság, az Európai Bizottság és a fejlesztők szabadsága szempontjából világszerte, hogy felemeljék szavukat".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!