Gyurkity Péter

Új vádakkal állt elő az Epic Games

Ezúttal a Google van a célkeresztben, amely szerintük versenyellenes magatartást tanúsít.

Az Epic Games eredetileg az Apple ellen indított bírósági eljárást, amelyben elsősorban az online boltban beszedett díjak méretét kifogásolták. Az elmúlt hónapokban folytatódott a csatározás, nemrég arról olvashattunk, hogy többek között emiatt feleződött meg a Play Store árazása, eközben viszont azt is megtudtuk, hogy az Epic 1 milliárd dollárból építi saját platformját. Most ismét a pereskedéssel kapcsolatban jelentek meg további részletek, néhány kérdőjellel.

A világhálón közzétett újabb anyagban arról olvashatunk, hogy most kifejezetten a Google versenyellenes magatartása miatt továbbítottak friss részleteket az illetékes bíróságra, bár ebben számos mondatot kisatíroztak, így nem minden pontot ismerhetünk meg. A hangsúly a Google által korábban oly sokszor hangoztatott, majd pedig szép csendben visszavonultatott, „Don’t Be Evil” jelszó súlytalanságán van, az Epic illetékesei szerint ugyanis kifejezetten gonosz praktikákkal igyekeznek minimalizálni a potenciális riválisok esélyeit, miközben néhány nagyobb névvel szorosan együttműködnek, amennyiben ebben profitszerzési lehetőséget látnak.

Az állítólagos értesülés alapján a Google bizalmas megállapodást kötött néhány komoly fejlesztővel, amelyek között az Activision Blizzard bukkan fel ismert névként. Ők kiemelt figyelmet és bizonyos előnyöket kapnak a Play Store felületén, miközben másokat igyekeznek ellehetetleníteni, többek között azért, hogy ne legyen esélyük valamilyen konkurens platformot kiépíteni. Természetesen az Epic maga jelenik itt meg áldozatként, szerintük ők voltak a Google célkeresztjében, bár ez végül nem akadályozta meg a saját online platform elindítását. Más cégek, így például a Samsung, szintén szorosan együttműködnek a Google illetékeseivel, bár itt több részletet olvashatatlanná tettek, így nem teljesen világos, hogy kik és miért szerepelnek az anyagban.

A pereskedés ezen beadvánnyal folytatódik, a Google augusztus 20-ig reagálhat a fejleményekre, az ezt követő viszontválaszok miatt október 14-ig húzódhat el a jelenlegi periódus.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #7
    Szeretek nem több száz helyen problémát megoldani ha van több száz játékom, hanem csak egyen. Erre kiválóak a fórumok. Az sem barom ötlet a steamen hogy a kiadott frissítésekre lehet reagálni, lehet jelezni a fejlesztőknek ha valami nem egészen frankó az új vagy régi fejlesztéssel.
    A műhely is kifejezetten támogatandó részemről, mert sok játékkal ma már csak amiatt játszom mert vannak hozzá modok. Sok játék csak azért van még életben mert vannak hozzá modok. A nexus meg elvárja ugyebár hogy mindent kézzel csinálj meg, de mivel sok mod képes ütni egymást kitartást a probléma megtalálásához 10+ mod esetében.
    Az értékelések írása szintén elvárt, bár kifejezetten hasznos lenne ha csak olyanok írhatnának akiknek van benne pár órájuk, mert fura amikor 20 perces játékidővel rendelkezők írnak negatív értékelést egy komolyabb rpg-hez.

    A a PCF az epic tulajdona egy ideje, bár azt nem tudom hogy akkor is az volt e már, de fejlesztőnek az epic is meg van jelölve ahogy a gearsnél is. Rákerestem... ezt találtam. Valahogy igazolta az emlékeim.

    Ami nekem annyira nem hiányzik, bár megértem ha valaki használja, az a képernyőmegosztás, meg az alkotások megosztása egy egy játékon belül. Persze van amikor vicces egy egy kép, de sokszor csak ugyanazt a bugot használják ki a "vicces" kép elkészüléséhez.
  • lammaer #6
    Szerintem a közösségi rész alatt pont az értékeléseket és a játékokhoz tartozó fórumokat értette a kolléga (nem is tudom mi más lehetne, nyilván nem arra gondolt hog az emberek posztolhassák merre járnak vagy mit esznek).

    EZ nekem is nagyon hiányzik az epic storeban, van egy olyansanda érzésem hogy DIREKT nem teszik be valami fura okból, kétlem hogy a feladat komplexitása haladná meg a fejlesztőik képességeit...

    -----

    Amúgy bár szeretem a szabad versenyt és jelen esetben is kicsit mondvacsinált ingyen pénzszerzési törekvésnek érzem a pert, azért valahol jó ha néha a nagyok körmére néznek. Mert a monopólium az viszont sohasem jó...
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2021.07.30. 09:48:04
  • muszalaslorinc #5
    A bulletstorm pont nem epic hanem people can fly (lengyel)-EA csak az engine unreal ahogy a gears of war sem az, mert az meg microshit.
    Ja a kozossegi resz hianyzik (annyira mint egy falat szar), de az, hogy ertekelest lehessen irni az nem.
    Gratulalok az osszes agyhalottnak
    Aki kozossegi reszt akar az takarodjon a faszbookra.
    De lehessen kritikat irni mert pl az io pont ennek a hianyat hasznalta ki a hitman 3-al ami egy bugos foshegy.
    Utoljára szerkesztette: muszalaslorinc, 2021.07.30. 09:35:26
  • muszalaslorinc #4
    Minek fejlesszen jatekot mikor az ipar fele toluk licenszeli az engine-t?
    Amugy a fortnite az ovek.
  • Szefmester #3
    Mármint a Fortnite, Gears of War, Unreal, Jazz Jackrabbit, szériákon túl? Mint a Bulletstorm, Epic Pinball? Vagy amit a játékiparnak nyújtanak az Unreal Engineekkel ami most az 5. főverziónál tart és amit a Mandalorian sorozat digitális háttereinél is használnak? :D

    Amiben kurva gyenge az epic, az az áruházuk kialakítása. Alap funkciók hiányoznak, a közösségi rész pocsék, és olyan ütemben fejlődik, hogy egy-egy új funkció bevezetése között egy full kezdő IT analfabétát is megtaníthatunk programozni...

    30 éve vannak a piacon, tucatnyi díjnyertes játékkal. Jah... ismeretlen kis garázscég.
  • caprine #2
    Itt az epic store: https://www.epicgames.com/store/en-US/

    Ez egy hasonló felület mint steam, játékokat árulnak és van néhány amit csak náluk lehet megvenni mert magával a fejlesztővel van egyedi szerződésük, például a snowrunner ilyen.
  • Arnika19 #1
    Tudja valaki hogy ez a Epic Games fejleszt egyáltalán játékokat és azok mennyire jók? Mert lehet hogy azért nem vásárolnak tőlük mert gyenge a minőségük.
    Nem az Apple és a Google miatt.