Ötvös Tibor

Szerződést bonthat a Disney az Electronic Arts-szal?

A pletykák szerint a Disney cseppet sem elégedett az EA által produkált Star Wars játékokkal és felmerült, hogy az Activision vagy a Ubisoft kapja a jogokat.

Ha most gyorsan levetkőzzük fan-mivoltunkat és csak a realitást nézzük, akkor az Electronic Arts eddig nem volt képes egyetlen normális Star Wars játékot sem kiadni, viszont számos olyan projektet tüntetett el, melyek valóban érdekesnek tűntek (elég csak az Empire at War folytatására, a Star Wars 1313-ra vagy éppen a Rebel Galaxy-ra gondolni). Ha ehhez hozzátesszük még, hogy mekkora botrány alakult ki a Star Wars: Battlefront 2 miatt és az eladások is jócskán az elvárt alatt vannak, akkor érthető az a hír, mely ma látott napvilágot.

A Disney ugyanis elkezdett más utakat keresni és kapcsolatba lépett az Activision illetve a Ubisoft vezetőivel és felmérte, mekkora érdeklődés mutatkozik a Star Wars játékok fejlesztési jogai iránt. Mondanunk sem kell, hogy hatalmas, hiszen egy jól összerakott Star Wars játék milliókat hozhat az adott cég számára és ezt feltehetően a kiszemelt kiadók is pontosan tudják. Mindenesetre a cégek hivatalosan nem nyilatkoztak még az ügyben, de feltehetően hamarosan valaki kiáll a nyilvánosság elé - akár maga az Electronic Arts - és akkor tisztábban láthatunk a kérdésben. Addig marad a "se megerősíteni, se megcáfolni nem szeretnénk" frázis.

És hogy miért gondolkodhat a Disney a jogok visszavételében? A szerződés, melyet a két cég kötött egymással elvileg tartalmaz egy olyan kitételt, hogy amennyiben a Disney nem elégedett azzal, ahogy az Electronic Arts kezeli a jogokat vagy a programok minősége nem éri el az elvárt szintet, akkor jogában áll egyoldalúan, extra költségek nélkül felbontani a megállapodást. És az elégedetlenség valóban jelen van, bármennyire is számítottak a rajongók egy újabb Knights of the Old Republic részre vagy egy Dead Space-szerű akciójátékra a messzi, messzi Galaxisban. Ráadásul öt év alatt csak két Battlefront-rész jött ki, ami azért elég szerény mennyiség.

Ugyanakkor az Activision, mint lehetséges kiadó is kérdéseket vet fel, bár a Blizzard bizonyára zseniális RPG-t tudna készíteni a Star Wars univerzumban és a Call of Duty-k világában mozgó hármas (Treyarch, Sledgehammer, Infinity Ward) is össze tudna dobni egy fogyasztható FPS-t. Ám a Transformers vagy éppen korábban a Marvel jogokkal sem tudtak túl sok értelmes dolgot kezdeni, így itt van egy kis félelem. A legjobb választás talán a Ubisoft lenne és egy Assassin's Creed: Death Star vagy Heroes of Force & Empire bizonyára jó fogadtatásban részesülne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • takysoft #31
    Nem adnák el nekik :D

    Megnéztem az EA játékok listáját... komolyan mondom...
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Electronic_Arts_games
    tegyétek sorrendbe év alapján.

    Az újabbak vagy unalmas vacakok (Fifa nyolcezredik, sokadik sims kieg), vagy Jó is lehetne, de nem lett (NFS, SW játékok, mirror's edge)

    A legutolsó EA játék, amit éveztem is, az a Dragon Age: Inquisition volt. 2014-ből....
    (vagyis 4 éve raktak le az asztalra valamit, amit szerettem)
    Volt egy 2012-es Kingdom of Amalur
    Meg előtte a Mass Effect-et, meg Dragon Age II.
    Akkor még volt ott valami. Nem sok, de valami.
    Még a Harry Potter játékok is egész normálisak voltak....

    De manapság...
    Ubisoft ezerszer jobb választás lenne. AC: Origins is mekkora király játék lett.
    Far Cry 5-től is el vannak halva akik már látták :)

    For Honort is sokan szerették, mondjuk engem nem vonzott nagyon.
    South Park: Fractured But Whole... no comment :D (csak zárójelben... mestermű)


  • Gauge #30
    Minden szavad a szívemből szól!!!!
  • Dante73 #29
    Kis tévedés. Jól járunk, ha ennek a hatására elveszik tőlük a jogokat!
    EA egy ... nem is tudom micsoda. Ha csak azt mondom, egy pénzgyár, azzal nem tudtam a megvetésemnek hangot adni. De, hogy a játékokhoz semmi közük, az is biztos. Általában megvesznek egy jó brandet, és néhány rész alatt tönkre is vágják. Ha stúdiót vesznek meg, vesznek át, ugyan az a sorsa. 10-15 éve, ha valamit EA adott ki, örültem, mert rossz játék nem lehet. Ma már le se warezolom, annyit nem érnek a termékei.
    Csak egy gondolattal érdemes eljátszani; Mi lenne, ha EA megvenné a The Witcher jogait?
  • NEXUS6 #28
    Végül is jó buli a cosplay party is. Úgy is itt a farsang, talán ált 7.-ben öltöztem be utoljára, Greedonak, előtte meg Boba Fet-voltam asszem, ideje felfrissítenem a ruhatáram.
    XD
  • ostoros #27
    Ezzel te is csak nyertél. Több időt tölthesz a szabadban. ;)
  • NEXUS6 #26
    Őöööö, valakik írtak valamit egy béta játékról, amit szerintem a kiadó túlreagált. Minden esetre valójában nem tudjuk, hogy milyen lett volna a mikrotranzakciós rendszer, mert soha senki nem látta működés közben. Szal az hogy mennyire lett volna lenyúlás csak koncepció. Az, hogy a jelenlegi játék szerintem a hibáival együtt jó és az első részt meghaladó tartalmat ad kevesebb árért, az szerintem túl van a szubjektív kijelentésen, gyak tényként kezelhető.

    Megint nem az EA-t védem, csak azt mondom, hogy ha X árért elfogadható tartalmat kapok, akkor nekem hót mindegy, hogy azt az elején egyben fizettetik ki velem, vagy Season Pass-t vetetnek velem, vagy mikrotranzakció keretében kell elköltenem. Az utóbbi esetenként még jobb is, mert kiba nem érdekel, hogy Leia-babára adhatok valami menyasszonyi ruhát is az Űrgolyhókból, azonban egy új fegyver viszont érdekel, a mikrotranzakció keretében viszont értelemszerűen az előbbit nem kell kifizetnem.

    A hisztéria miatt az EA elbukta a BFII bevételeinek nagyrészét. Te azt hiszed jól jártál ezzel, mert geci kiadó és pont. Én meg azt mondom, hogy na most veszítettük el azokat a tartalmakat, amiket a következő 1-2 évben kiadtak volna a játékhoz, mert ugye nincs ingyen ebéd, és ha nincs bevétel nincs fejlesztés sem!
    Gratula! ;)
  • Kissssss0 #25
    igen kilehetne... de mint láthatod ilyen nem nagyon fog megtörténni se a közeli sem pedig a távoli jövőben, star wars 1313 úgy elkaszálták mint a sicc pedig lett volna benne lehetőség bőven.
  • asgh #24
    Attól, hogy a Kyle Katarn sztorit elkaszálták, még ki lehetne adni egy fénykardozásra és erő használatra épülő fps-t. Ahogyan a VII. - VIII. részre, vagy a Rogue One-ra épülő Xwinget is.
  • CairoJack #23
    Csak brutálisan túllőttek a célon. Van az a mondás, hogy aki sokat markol, keveset fog...
  • Prof William #22
    Valamint az EA seggfejségei is bejátszottak. Pl a amikor felére/harmadára csökkentették a pontszámokat a karakterek+hasonlók eléréséhez de cserébe a jutalompontokat is felezték/harmadolták.
    Szerintem igazán ez csapta ki sokaknak biztosítékot. Az hogy teljesen és tökéletesen hülyének nézik a vásárlókat és csak az számít a cégnek, hogy az utolsó nyomorult centet ki kisajtolják belőlük.