Ötvös Tibor

Mindenki a Pokémon Go-val játszik...

...és már most rengeteg baleset és még egy gyilkossági kísérlet is kapcsolható a játékhoz. Megőrülnek az emberek a játékért?

Ritka nagy őrületet váltott ki a Pokémon Go megjelenése és már most számos érdekes eset fűződik a játék nevéhez. Ausztráliában, Sidney egyik körzetében például a helyi lakosok megunták, hogy minden nap hajnali 2 és 3 óra között 300 ember gyűlik össze Pokémont keresgélve, zenét hallgatva és hangoskodva, így először elkezdték vízzel töltött lufikkal dobálni a tömeget, majd kihívták a rendőrséget. A területüket pedig hivatalosan is PokeStop körzetnek nyilvánították.

Számos autós balesetről is kaptunk hírt, melyek szintén azért történtek, mert a vezető éppen Pokémont keresett a telefonján. A legdurvábbak azonban komoly sérülésekkel is jártak: egy tinédzsert lányt például azért ütött el egy autó, mert Pokémonozás közben a jármű elé lépett és súlyos sérüléseket szenvedett. A másik pedig egy fiatal fiú esete, akit megkéseltek, ám a telefonja szerint a közelben volt egy Pokémon és először megkereste azt, majd utána hívta a mentőket.


De mi is ez az őrület? A Pokémon Go lényege, hogy a játékos különböző helyekre elsétálva begyűjti a kis állatokat, nevelgeti és tanítja őket, majd a végén harcba küldi. Ennyi az egész, semmi extra nincs a programban. Azonban az őrület elképesztő és ezzel egyébként pillanatok alatt rántotta ki magát a Nintendo a pénzügyi gödörből. A jelenlegi becslések szerint évente 1 milliárd dollárt hozhat a konyhára a cím, ami cseppet sem túlzó, hiszen Amerikában naponta 1,6 millió dollárt fizetnek a rajongók a különböző tárgyakért - tegyük hozzá, hogy maga a Pokémon Go ingyenes és a fenti összeg csak az iOS rendszerekre értendő.

Sajnos hazánkban jelen pillanatban még nem érhető el a kiterjesztett valóságon alapuló játék, de persze ez csak ideiglenes állapot. Jelenleg három országban érhető el: az Egyesült Államokban, Új-Zélandon és Ausztráliában. A premier után 4,5 órával már a legtöbbet letöltött ingyenes alkalmazássá vált az Államokban, ami rekordnak számít. Másik rekord, hogy 14 óra alatt lett a legtöbb bevételt hozó ingyenes app - ezt a csúcsot eddig 57 órával a Clash Royale tartotta. Ezek után kíváncsian várjuk a hazai premiert és azt, hogy itt is akkora őrület lesz-e belőle, mint a többi országban vagy a hazai játékosok azért óvatosabbak és megfontoltabbak. Hiszen ez mégiscsak egy játék...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dakillada #21
    ide is bedobom, sorry, de ehhez mit szoltok, mia váleményetek?
  • AcsMarci #20
    Az érdekességeket juli 4.ig be lehetett jelenteni, szóval a te kis faludban azért van 1-2 ember aki tudhatja miért lett az ami, hiszen nem hiszem hogy máshonnan járnak át az emberek pokemonozni hozzátok. Márpedig ahova nem jár az ember, oda nem akar magának létrehozni semmit.
  • AcsMarci #19
    Nem a játék miatt mentek oda, lévén a játék nem mutatja, hogy hova menj. Van egy térkép, és ha mászkálsz össze-vissza, ha egy pokemon közelébe érsz, akkor megjelenik a képernyődön. De addig csak az üres térképet látod.
  • heist #18
    Az alapötlet nem rossz, de meg fogják unni, pár hónap.
    Emlékszik valaki a farmville-re vagy draw something stb.?
    Hol vannak ezek már?
    A kanyarban sem...
    Hype
  • Ender Wiggin #17
    Elképzelem, hogy a kambodzsai, egyiptomi vagy iráni aknamezőn keresgéli a sok idióta a pokemont...De előre szól a mentőknek.
  • Sir Cryalot #16
    Szóval kommerszesítés kellett az AR-nek hogy beinduljon a hiszti, most pedig jöhet herripotter ,meg az erőltetett agybeteg elnevezésekkel dobálózás az utca közepén jee .
  • eto demerzel #15
    A jatek az Ingress-re epul. Ha valaki az ingressben csinaltal egy kaput (portal) ugy tudom azt atvette a pokemon is.
  • Tinman #14
    Nálam is megkapta a lehetőséget 15 perc erejéig és teljesen ledöbbentem.

    Egy olyan zöldellő aprócska településen lakom -szerencsére-, melyet egyes térképek nem is jelölnek. Ennek ellenére kapásból 2 db. érdekes pontot hozott fel a 150m-es körzetemben, hozzá fényképet is, és az ezer éve itt lakó, tősgyökeresek is hihetetlennek tartják, hogy ezek a képek/érdekességek, így fent vannak és elérhetők. Egészen elképesztő, hogy a Google-ben rákeresve ezekre az aprócska, jelentéktelen érdekességekre nem dob ki semmit(!), itt meg fullos képpel. DÖBBENET! Fogalmam sincs ezt, hogy a francba tudták így megoldani, honnan ez a sokkolóan részletes adatbázis???
  • Tinman #13
    Valójában te látsz bele többet.

    Nem a lakosságról van szó könyörgöm... nézd meg milyen szekcióban vagy! JÁTÉK!
    Azon belül is létezik egy kategória, amit úgy gondolhatott a cikkíró, hogy nem kell "mindenki" szájába rágni: mobil játék.

    Na ezen belül igaz, hogy a mobilos játékosok döntő hányada, -a nagy többség- ezzel játszik. Egy irodalmi műben is szó szerint érted a hasonlatot, hogy a "nap lebukott a tenger mögé"?
    Ez valóban nem egy irodalmi mű, de egy olyan írás, ahol megengedhető a kötetlenebb, lazább fogalmazás...

    Pontjaidra:

    1. Nagyon komoly kisebbségi komplexusod lehet, ha ebből az ártatlan cikkből ezt szűrted le magadra nézve.
    3. Nem ismerem a cikkírót, de, hogy nem így gondolja arra bármiben mernék fogadni.

    A sajtó jelenleg jól elcsámcsog az egész Pokémon jelenségen, sőt továbbmegyek: ez egy Nintendo marketing része. Nem lepődnék meg azon sem, ha kiderülne, hogy 1-2 kamu Pokémonos cikk mögött a forrás a Nintendo marketingese lenne.

    Tehát nem meglepő, hogy az SG is ír róla és nem azért, hogy te szarul érezd magad, mert te nem játszol vele, hanem azért, hogy az olyanok is kattintsanak, mint amilyen te vagy... mert téged nem érdekel a játék, mégis kattintottál. Tökéletesen bevált a clickbait, érezd magad átverve :-)
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2016.07.17. 09:15:36
  • Cat #12
    PC-re is kiadhatnák már.