Ötvös Tibor

Pro Evolution Soccer 2016 - egy barátságos meccs


A Pro Evolution Soccer 2016 végre a maga útját járja és ez kimondottan jól áll neki.

Ahhoz képest, hogy anno mennyi focis jték volt, a Fifa szép lassan kicsinálta mindet. Emlékszik még valaki például az Actua Soccer-sorozatra? Vagy mond valamit a Sensible Soccer? Szerintem viszonylag kevesen tudják felidézni a címeket, pedig a maguk korában remek kis alkotásnak minősültek. Mára a Fifa csak egyetlen konkurenst tudhat maga mellett a Pro Evolution Soccer személyében, melynek legújabb része idén is megjelenik.

Már a tavalyi részben is megfigyelhető volt, hogy a Konami kimondottan a játék simaságára, folyamatosságára és a Mesterséges Intelligenciára fektette a hangsúlyt. Szerencsére ez a megoldás az idén is megmaradt és nem próbáltak a Fifa-tól lopni, helkyette tovább mennek a saját jól kijelölt útjukon.


Éppen ezért a PES 2016 minden eddiginél simább játékmenettel és okosabb MI-vel rendelkezik. Legalábbis a bemutatott változatban ezt tapasztaltuk. A gép által irányított játékosok nagyon okosan helyezkednek és szerencsére ez a csapattársainkra is igaz. Folyamatosan követik a beállított taktikát és keresik a szabad területet is.

Azonban nem minden tőkéletes. A büntetőterületen védekező játékosok például simán átengedik a támadókat, előtte azonban ütik-verik őket. Mintha ott lenne egy határ, ahol aztán leállnak a védekezéssel. A test a test ellkeni küzdelem sem az igazi, ez jobban fest a Fifa 15-ben is. Ezen0kívül azonban a PES 2016 játékmenete nagyon jó - mondom ezt úgy, hogy mindig is inkább az EA Sports vonalával játszottam.

De negatívum akad még azért sajnos. A PES 2016 például cseppet sem szép. Olyan, mintha a Fifa 14-et látnánk. Sajnos ezen a területen van még mit fejlődni. Ugyanakkor pozitív, hogy a gólörömöket is irányíthatjuk és bár ez jó dolog, de sajnos az animációk itt sem a legjobbak. Összességében a PES 2016 kellemes kis foci lesz, melynek azonban van még hova fejlődni de jó úton halad és én személy szerint már drukkolok neki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fczolika #3
    Ekkora baromságot,már régen hallottam,hogy nem szép a DEMÓ!
    PS 4-en hihetetlen grafika és animációk és kommentátor nélkül is pazar hangulat!Rengeteget javult a fű és a stadion kinézete,de ez mindenre igaz.
    Szerintem meg szinte teljesen új játék lett!!!Ha a PES 2015-el váltogatom,akkor szembetűnő a különbség. Sokkal gyorsabb a demó normál fokozaton,ennek annyira nem örülök.Remélem azért ezen egy picit lassítanak,mert online nem lehet levenni a sebességet,offline mondjuk igen.
    A játékmenet főleg manuálisan játszva magával ragad!A bírók egyenlőre nem szigorúak,de majd a teljesben tökéletesek lesznek úgy ahogy a PES 2015-ben.
    Utoljára szerkesztette: fczolika, 2015.08.25. 18:31:46
  • Gauge #2
    Egyetértek. A FIFAban nekem mindig az volt a legidegesítőőbb, h a játéksok nem a beállított taktika szerint játszottak. Pont az, ami a PESnek erőssége, a FIFA gyengesége. Nálam is a PES nyer.
  • Lacee86 #1
    Hehe, Juve a videóban. :) Amúgy ha a játékmenet, kezelhetőség és irányíthatóság veri a Fifát (ami az utóbbi Fifa részeket látva igen könnyen lehet...), akkor a grafika számomra csak másodlagos.