Ötvös Tibor

Karácsonyi játékok az ünnepekre

Az ünnepi hangulatban érdemes visszaemlékezni, hogy mely játékok próbálták meg átültetni ezt az érzést a monitorjainkra.

Remélhetőleg már mindenki ünnepi hangulatba hozta magát annak ellenére, hogy ismét nem látni egy csepp havat sem, de legalább tűz a nap, ami számomra bizony elég illúzióromboló. De térjünk vissza a mai témánkhoz, melyben a karácsonyi játékokat próbáltuk meg összegyűjteni úgy, hogy legyen közöttük három kevésbé jó és három, ami kimondottan szórakoztató. Nem meglepő módon a második csoport tagjait volt nehezebb összeszedni.

Santa Claus Saves The Earth
Kezdjük rögtön a PlayStation éra egyik legnagyobb bukásával és egyik legrosszabb alkotásával. A Santa Claus Saves The Earth még Super Nintendon is katasztrofálisnak számított volna, de PS One-on kimondottan undorító volt. A sztori szerint Télapónak egy varázst kellett megtörnie, melyet egy gonosz tündér, Nilam tett rá. A mindössze négy pályát tartalmazó alkotás méltán tűnt el a feledés homályában.

Santa
Erről a játékgyűjteményről nem is nagyon lehet mit mondani, teljesen megöli a karácsonyi hangulatot. A kiadó saját bevallása szerint is (melyet természetesen csak a csőd után jó pár évvel vallott be) csak azért jelentetett meg, hogy profitáljon az ünnepekből. A Santa lényege, hogy a különböző játékokban a szarvasokkal kellett versenyeznünk és a havazást kellett elállítani, de mindezt nagyon gyenge grafika mellett.



Daze Before Christmas
A Daze before Christmas egy igazi ritkaság... no nem elsősorban a minősége miatt. A Sega Megadrive-ra megjelent alkotás csak Ausztráliában jött ki a piacra, azonban az ottani fogadtatás miatt a kiadó más területre el sem hozta. A sztori hőse Télapó gonosz alteregója, Anti-Claus, aki nevetséges környezetben kalandozott ismeretlen okokból. A projekt érdekessége, hogy a második pálya minden idők legrövidebb platformer szintje is egyben... egy hiba miatt a kezdőpont és a végpont pár centire volt egymástól.

Hitman 2 Christmas Game
Az Eidos a Hitman 2: Silent Assassin egyik reklámfogásának szánta ezt az ingyenesen elérhető programot, melyben a Télapó a 47-es ügynök segítségét kéri. A manói ugyanis megbolondultak és tönkre akarják tenni az ünnepeket. A bérgyilkos elvállalja a küldetést és elindul a manótlanítási hadművelet. Gyenge grafika, de hatalmas hangulat... ennyit érdemes röviden tudni a játékról.

Xmas Lemmings
Az Xmas Lemmings számomra a karácsonyi témájú játékok egyik királya. Bár nem változott szinte semmit a program az eredeti franchise-hoz képest, mindössze az egész kapott egy kis téli hangulatot és édes kis ruhákba öltöztek az állataink. Ennek ellenére mégis süt az egészről a Karácsony és akinek esetleg eddig kimaradt az mindenképpen tegyen vele egy próbát.



Christmas NiGHTS
Yuji Naka hatalmas Lemmings-rajongó volt. Az ex-Sonic Team fejlesztője éppen ezért úgy döntött, hogy saját kis játéka, a Nights into Dreams is kap egy ünnepi kiadást. A Saturn tulajdonosok azonban kicsit csalódtak, hiszen a Christmas NiGHTS valójában egy demó volt, annak viszont pazar. Számos megnyitható tartalommal bírt, így például egy minijátékban Sonic irányítását is átvehettük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • valamit #2
    Valahol szomorú 2014-ben, hogy az 1991-ben készült X-mas Lemmings-et kell felhozni karácsonyi játék példának.
  • RAZOR27 #1
    Saint's Row karácsonyi kieg? :)