Dunai Ádám

Lenovo tabletek iskolakezdésre időzítve

A Lenovo bemutatta új IdeaTab táblagépeit, az A1000-at, A3000-et, S6000-et, illetve a Lenovo Miix-et, amikkel a PC után a mobilpiacon is igyekszik komolyabb pozíciót szerezni magának.

A Lenovo a PC utáni korszakban igyekszik a mobilpiacon is megfelelni, ennek jegyében mutatták be az új, a fiatalok igényeihez igazított IdeaTab eszközöket. Az egyszerű, unalmas fekete keretes A1000 messziről nem tűnik ki riválisai közül, azonban közelebbről megnézve hamar szemet szúr az előlapon található két hangszórója. A többi táblagéphez képest tehát ezek nem a hátlapon helyezkednek el, hanem a keret aljára és tetejére kerültek, így a szokásos hangtorzítás miatt kevésbé kell aggódni. Ebből is kiderülhet, hogy a készüléket szórakoztatásra (zenehallgatásra, filmnézésre) szánták, amit a Dolby Digital hangrendszer beépítése csak tovább erősít.

Belsejében 1,2 GHz-es kétmagos processzor van Android 4.1 Jelly Bean operációs rendszerrel. A HD felbontású filmek mellé bizonyosan kelleni fog memóriakártya, ugyanis a készülék csupán egy 1 GB-os belső tárhellyel rendelkezik, igaz, ez kiépítéstől függően akár 32 GB-ig bővíthető. A 7 hüvelykes kijelzővel ellátott készülék várhatóan 40 000 forintért lesz kapható.


A nagyobb testvér A3000 szinte teljesen megegyezik vele, az alsó hangszóró hiányán túl a legnagyobb különbség a célközönség és ennek megfelelően a teljesítménye. Az A3000-et a Lenovo egy izmosabb gépnek tervezte, a játékosoknak szánták. Ehhez 1,2 GHz-es négymagos processzort szereltek bele, az 1024 x 600 pixeles IPS kijelző pedig a játékélményt növeli. A készülék 11 mm vastag és 340 grammot nyom, támogatja a 3G/HSPA+ adatátvitelt, így akár útközben is játszhatunk kedvenc webes játékunkkal. A bejelentés szerint a Lenovo 10 órás üzemidővel számol, így elméletileg egy hosszú, unalmas nap végén is marad benne annyi szusz, hogy este a metrón hazafelé végigvihessünk még egy pályát.


Lenovo A3000

Persze az igaz erőt az S6000 képviseli, ami már méretében is eltér az előzőektől. A 10,1 hüvelykes 1280 x 800 felbontású IPS kijelzője 178 fokos látószöggel bír, a belső erőt itt is 1,2 GHz-es négymagos processzor adja. Van benne digitális mikrofon, de még fontosabb, hogy az oldalán található egy micro HDMI port, amivel tévéhez, projektorhoz csatlakoztathatjuk, ezzel az otthoni szórakoztató elektronika részévé válhat. Útközben pedig a HSPA + mobilinternet kapcsolat segítségével több, mint 8 órás webböngészést tesz lehetővé. A 8,6 mm vastag és több mint fél kilós gépre (560 gramm) itthon picit még várni kell, az előrejelzések szerint szeptember végén, október elején kerül a boltokba.


Balra a Lenovo Miix

Az utóbbi évek trendjeihez igazodva természetesen nem múlhat el úgy tablettel kapcsolatos sajtóbemutató, hogy azon meg ne jelenjen olyan készülék, ami ne próbálna meg konkurálni a netbookok, laptopok, és egyéb hordozható számítógépek tömegével. A Lenovo sem tett kivételt, amikor bejelentette a Miix-et, ami igazából egy billentyűzettel ellátott táblagép. Billentyűzetét a lefordítható (flip) tok és egy mágneses dokkoló segítségével tudjuk hozzáilleszteni gépünkhöz. A Miix Windows 8 operációs rendszert futtat, egyébként 10,1 hüvelykes, 1366 x 768 felbontású IPS kijelzővel, kétmagos Intel Atom processzorral, valamint 64 GB-os beépített eMMC memóriával igyekszik felvenni a versenyt. Kapcsolódás terén Bluetooth 4.0 vagy opcionálisan 3G-GPS kapcsolatra van lehetőségünk, és gyári adatok szerint üzemideje 10 óra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!