Berta Sándor

3D videohívásokon dolgozik a Skype

A cég 10 éves születésnapja alkalmából a Microsoft egyik magas rangú menedzsere megszellőztette, hogy a Skype jelenlegi célja a 3D videobeszélgetések megvalósítása.

Mark Gillet, a Microsoft Skype-szolgáltatásért felelős alelnöke a BBC-nek nyilatkozott. Hangsúlyozta, hogy a technológia kifejlesztése még éveket vehet igénybe. Jelenleg laboratóriumi körülmények között tesztelik, hogy mennyire jól integrálható a 3D-képek felvétele, majd lejátszása a Skype rendszerébe. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy nincsenek az anyagok felvételére használható eszközök, ezért napjainkban több kamerát is fel kell szerelni és ezeket hajszálpontosan be kell kalibrálni ahhoz, hogy a felvett képek tökéletes minőségűek legyenek.

Az elsődleges feladat ezért az, hogy a vállalat munkatársai egy olyan rendszert találjanak, ami támogatja ezeket a funkciókat és biztosítja az ehhez szükséges képességeket. Gillet egyetértett James Cameron rendezővel, aki azt állította, hogy a 3D előbb vagy utóbb minden technológia esetében szerepet fog játszani, feltéve, ha a 3D felvételek megtekintéséhez már nem lesz szükség különleges szemüvegekre. A videochatek esetében ugyanakkor a 3D-funkciók integrálása hosszabb ideig tarthat mint az animációs filmeknél vagy a sorozatoknál, így szükség lesz 3D-képernyővel felszerelt, de szintén különleges szemüvegek nélkül használható okostelefonokra is.

A Skype emellett dolgozik azon is, hogy az Xbox One esetében alkalmazni lehessen az 1080p felbontást a videotelefon-beszélgetésekhez. A technológia először a táblagépeken és a laptopokon jelenhet meg, s csak ezután az okostelefonokon. Gillet nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a kifejlesztett szoftver akár a PlayStation 4 konzolon is elérhető lehet. A Microsoft és a Sony korábban már dolgozott együtt, többek között a PlayStation Portable és Vita esetében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rommelooo #4
    Számomra ez a cikk (http://sg.hu/cikkek/100892/3d_voip_videohivast_fejlesztett_ki_egy_magyar_ceg) érdekesebb volt, mivel ebben magyar cégről van szó, és nem kis dolog lenne, ha tényleg leelőznék őket! Szerintem érdemes szétnézni a honlapjukon (ozekiphone.com) is!
  • tilato #3
    +1
  • Chriss745 #2
    Inkabb azon dolgozzanak, hogy a sima hang es video hivas ugy mukodjon, ahogy azelott, miota megvette a Microsoft, egy nagy szar az egesz!
  • Lazarus #1
    Az átlag user örülhet ha 60x60 képkockás felbontást képes tartani ez a szar, erre érdemes 3D-t építeni