Berta Sándor

1700 orosz oldal tiltakozott az ellenőrzési tervek ellen

Az orosz állam és a portáltulajdonosok közötti legújabb konfliktus egy olyan törvénymódosítás miatt robbant ki, ami lehetővé tenné a szerzői jogtulajdonosoknak, hogy a nekik nem tetsző tartalmak eltávolítását követeljék.

A jelenlegi szabályozás alapján a honlapok üzemeltetőinek, illetve tulajdonosainak a hozzájuk beérkező jelzések után három napjuk van arra, hogy eltávolítsák a kifogásolt, a jogsértő vagy annak minősített tartalmakat. Amennyiben ennek nem tesznek eleget, úgy a ROSKOMNADZOR (az IT, a kommunikáció és a média ellenőrzésére létrehozott orosz hivatal) utasíthatja az illetékes internetszolgáltatót arra, hogy a teljes oldalt távolítsa el a világhálóról. Ehhez még bírói engedélyre sincs szükség. A törvény hatályát most kiterjesztenék a szerzői jogsértésekre is, a filmstúdiók és a terjesztésben szerepet vállaló cégek tehát új jogosítványt kapnának.

Érdekesség viszont, hogy a módosítás a zeneszámokat, illetve a zenei albumokat nem érintené. Amennyiben a filmstúdiók vagy a partnereik jelzik egy honlap tulajdonosának vagy üzemeltetőjének a vélt vagy valós jogsértését és az három napon belül nem távolítja el a vitatott tartalmat, akkor bírósághoz vagy a ROSKOMNADZOR-hoz fordulhatnak majd. Az utóbbi egészen addig lekapcsoltathatja az érintett platformot, amíg a vita el nem rendeződik.

A törvénymódosítás elleni petíciót már 76 000 ember írta alá, de 100 000 támogatóra van szükség ahhoz, hogy a kérdéssel az orosz parlament foglalkozzon. Emellett 1700 portál felfüggesztette a működését, hogy így tiltakozzon a változtatás ellen, így akarták bemutatni, hogy mi várható az orosz világhálón, ha a tervet sikerül megvalósítani. Az aggodalmak nem alaptalanok, ugyanis a különböző médiacégek már jelezték, hogy jogsértések miatt fel akarnak lépni a vKontakte nevű legnagyobb orosz közösségi szolgáltatás és más ajánlatok ellen. Az akcióhoz számos nagy portál csatlakozott, míg a Yandex és a Mail.ru állásfoglalást jelentetett meg, mindkét vállalat elítélte a törvénymódosítást.

Oroszországban tavaly novemberben lépett hatályba az a sokat támadott törvény, ami a világháló eddiginél szigorúbb ellenőrzését teszi lehetővé feketelista és Deep Packet Inspection (DPI) eljárások segítségével. A cenzúrának gyakorlatilag mindenki behódolt. Az orosz parlament alsóháza június végén fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a jogsértő tartalmat kínáló weboldalak hatóság által történő blokkolását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #5
    "Az Oroszoknal eleg nyiltan ment eddig mindefele szerzői jogsértés, ezen akarnak valtoztatni."

    Ismerve Putyinék eddigi törekvéseit ez tök hihető .... Ja nem.
  • csimmasz #4
    Bar meg sosem probaltam a V-contact ot de orosz ismerőseim imadjak mert mindenfele warezt meglehet talalni rajta es kónnyen me is oszthato.

    Szoval csak ovatosan azzal a kinek van igaza felháborodassal.
    Az Oroszoknal eleg nyiltan ment eddig mindefele szerzői jogsértés, ezen akarnak valtoztatni.
    A megoldason lehet vitatkozni, de a helyzetet rendezni kell.
    Mindamellett a bíróság megkerülése elég aggasztó.
  • mad mind #3
    A mail.ru elmehet a picsába. A tetves programját alig lehet eltávolítani, ha valaki véletlen felrakja.
  • Amergin #2
    Ez az új módi. Előbb-utóbb bevezetik mindenütt. Ennyi.
    Ahol nem de jure, ott de facto fogják bevezetni, a leglájtosabb formája az öncenzúra lesz. De nem sokára eljön az idő, amikor már nem is lesz szükség nagy tömegben alkalmazni, mert a bírkanyáj már csak "újbeszélül" tud gondolkodni, és azon a nyelven elgondolhatatlanok a "rossz" dolgok.
    Azzal pár megmaradt notórius hülyével, meg majd csak elbánik a sziályé meg az efbíály, meg a mittudomén milyen nevű több tucat antitenorista trutyi.
    Utána majd a ma még papíron Magyarországnak nevezett hódoltsági területen is bevezetésre kerül.
    Oszt itt a vége. Lehet kimenni a mezőre oszt ott lehet majd szabadon ordibálni, más egyéb helyen pedig kuss lesz.
    Ez hát az a "demokrácia", amit "védeni kell" az "ordas eszméktől".
  • Tetsuo #1
    USÁkiában durvább a helyzet.