Berta Sándor

Szenzoros ruhák - közeleg az áttörés?

A hordozható elektronika jóval túlmutat az okos szemüvegeken és órákon. Már készülnek az érzékelőkkel ellátott zoknik, más kiegészítők vagy éppen ékszerek.

A Credit Suisse svájci bank becslése alapján a testünkön hordozható technológiákkal 2018-ban már körülbelül 50 milliárd dollárt fognak keresni a különböző vállalatok. Számos cég próbál kihasítani a maga szeletét ebből a képzeletbeli tortából. A Heapsylon nevű amerikai vállalat például kifejlesztette a Sensoria fantázianevű, szenzorokkal ellátott zoknikat, amelyek lehetővé teszik a viselőjüknek, hogy elemezze az egyensúlyát a különböző mozgások (séta, futás stb.) közben. A zoknik anyagába integrált nyomásérzékelők Bluetooth-kapcsolaton keresztül továbbítják a mért adatokat a viselő okostelefonjára vagy a számítógépére, így akár valós időben is megfigyelhető az illető egyensúlyi állapotának alakulása.

Ez a megoldás hatékony segítséget jelenthet az idősebb betegek felügyeletére. A rendszerből jelenleg csupán egyetlen prototípus létezik, de hamarosan elindulhat az az Indiegogo-kampány, amelynek célja a sorozatgyártás finanszírozása. A kínai Shanda cég elkészítette a Geak Ring nevű gyűrűt, ami képes információkat tárolni, valamint feloldani az okostelefonokat. Az eszközt NFC-modullal látták el, ez hajtja végre a feloldást. A gyűrű segítségével más akciók is végrehajthatók, ezeket a felhasználó állíthatja be. A gyűrű feltöltés nélkül 99 évig működhet.

Már az 1960-as években kísérleteztek tudósok olyan számítógépekkel és számítógép-alkatrészekkel, amelyek beépíthetők a ruhákba. Hogy ezek mégsem terjedtek el annak egyetlen oka van, és ez az ár. Azonban vannak olyan területek, például az idősek ellátása, a szabadidő- és a védőruhák piaca vagy a reklámszféra, ahol ezek a megoldások lassan helyet követelnek maguknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Runo #6
    NFC: http://hu.wikipedia.org/wiki/Near_Field_Communication

    Bár a "feloldani" szót én sem értem ebben a szöveg környezetben...
  • caius marius #5
    Az vajon mit jelent, hogy "képes feloldani az okostelefonokat"? Ezt, valami kémiai úton érik el vagy varázslattal?
  • cateran #4
    - Villogo voros feny a zokninal, gepies hang a labfej felol: Riado! Voros kod! Ez nem gyakorlat! A labszag koncentracio elerte a kritikus szintet! Azonnali mosdas es zoknicsere szukseges, ellenben a szag megfogja haladni a genfi egyezmenyben megszabott erteket es gaz, vegyi es biologiai fegyvernek fog minosulni! Riado!
  • rajdi #3
    Nincs is jobb mint azon izgulni, hogy : jajj nem raktam fel este a zoknimat a töltőre... :)
  • Madve #2
    Azzal csak csökkenő népszerűségre tennél szert! Miért nem valami okos dologgá operáltatnád magad?
  • gombabácsi #1
    én ifonná akarom operáltatni magam!!!