Berta Sándor

Assange éveken át Ecuador londoni nagykövetségén ragadhat

A WikiLeaks társalapítója hosszabb időt is a külképviseleten tölthet, ugyanis sikertelen volt William Hauge brit és Ricardo Patino ecuadori külügyminiszter találkozója. Egy éve menekült oda.


William Hague, Ricardo Patiño és Hugo Swire
A brit külügyminisztérium elismerte, hogy nem történt áttörés Assange ügyében. A két politikus megbeszélése körülbelül 45 percig tartott és csupán abban sikerült megállapodniuk, hogy létrehoznak egy munkacsoportot, amely diplomáciai megoldást keres a férfi ügyére. Ezenkívül azonban nem sikerült értékelhető előrelépést elérni. A szigetország számára ugyanakkor fontos, hogy a talált megoldásnak összhangban kell lennie a brit joggal.

Ricardo Patino, aki a tárgyalás előtt a WikiLeaks társalapítójával is beszélt, leszögezte: "Az ecuadori kormány kitart amellett, hogy azok az okok, amelyek miatt az ország menedékjogot biztosított Assange számára, továbbra is fennállnak és ezen a helyzeten semmi sem változtat." Hozzátette: mind a ketten fel vannak készülve arra, hogy sokat kell várniuk. Assange azt mondta neki, hogy kész akár további öt évet is várni a nagykövetségen.

Patino ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a most megalapított jogász munkacsoport előbb vagy utóbb megoldást talál a problémára. Bármi történik is azonban, Ecuador kormánya végig Assange mögött lesz. A kabinet sem a brit, sem más kormánynak nem fogja kiadni a WikiLeaks alapítóját és továbbra is azt hangsúlyozzák, hogy joga van ahhoz, hogy menedékjogot kérjen, illetve így éljen. Azt szeretnék, ha Assange szabadon mozoghatna, így elhagyhatná Nagy-Britanniát és máshová utazhatna. Ecuador számára ez elvi kérdés és nem a türelemről szól, ezért addig várnak amíg erre szükség van. Patino végül megjegyezte: reméli, hogy ez nem azt jelenti, hogy Assange végül végelgyengülésben fog meghalni a nagykövetségen.

A követségről és Nagy-Britanniából való kicsempészéssel kapcsolatos spekulációkra a külügyminiszter úgy reagált: ez nem az ő stílusuk. "Picit olyan, mintha egy űrállomáson élnék, mert nincs természetes fény, és mindent magamnak kell elkészítenem. Nem mehetek le a boltba" - nyilatkozta tavaly októberben Assange, aki szerint még így is jobb dolga van, mint egy bebörtönzött rabnak. Az ausztrál férfi egy éve, 2012. június 19. óta tartózkodik Ecuador londoni nagykövetségén, ahol menedéket talált a brit igazságszolgáltatás által elrendelt, Svédországnak történő kiadatása elől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • trogi #5
    Assange nem hülye. Biztos hallott az amerika-szopató Rafael Correáról.
  • Tetsuo #4
    ...vagy a holdon?
  • idebudanemoda #3
    mondjuk ha rakétával kilőnék a követségről a zűrbe, és ekvádorban szállna le?
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    Örülök neki, hogy nem sikerült kiadatni :D
  • Amergin #1
    Szánalmas...