Gyurkity Péter

Jön az első Jolla okostelefon

Mégpedig még az év vége előtt, az első körben európai debütálással. A készítők végre mind a hardveres, mind pedig a szoftveres oldalon elárultak néhány fontos részletet.

A projekt saját hivatalos internetes oldalán tették közzé az elsőként megjelenő okostelefon néhány érdekesebb részletet, utólag pedig hajlandók voltak bővebben kifejteni, illetve megerősíteni a hiányzó adatokkal kapcsolatos találgatásokat.

Az eleinte "The Other Half" néven emlegetett készülék eszerint egy 4,5 hüvelykes kijelzővel érkezik majd, amelyet ikermagos processzor, 16 GB-os belső tároló, 8 megapixeles hátoldali kamera, "4G" modem, cserélhető akkumulátor, valamint microSD támogatás egészítene ki. Nem sokkal ezt követően jelezték, hogy a 4G egészen pontosan LTE-t takar, míg az érintőképernyő HD-felbontást támogat, ami minden bizonnyal 720p-t jelent. Érdekesség, hogy több eltérő burkolat lesz elérhető, ezek színezéséhez pedig a kijelző automatikus alkalmazkodik, innen is ered a már említett név.


Ami a szoftvert illeti, itt a rendszer alapértelmezetten elboldogul majd a meglévő Android alkalmazásokkal, így nyilván nem lesz majd gond a kínálattal. Az persze még nem világos, hogy a készítők és a külső fejlesztők mennyiben tudják majd sikeresen hasznosítani ezt az opciót, ám azt már tudjuk, hogy az okostelefon a tervek szerint még az év végén befutna, 399 eurós áron, amely a kontinensen a forgalmi adót is tartalmazza. A fejlesztők a MeeGo örökségét szeretnék továbbítani a felhasználóknak, ahogy az egy rövidebb videóban hallható.

Az okostelefon a jelek szerint Jolla néven jelenik majd meg a kereskedelmi forgalomban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asysoft #4
    Azért jó lenne többet tudni az Androiddal való kompatibilitásról. Ugye BlackBerry 10 is képes Android appokat futtatni, azonban ehhez újra kell csomagolni azokat, valamint csak API Level 10-zel (2.3.3) kompatibilis, az is csak korlátozásokkal (pl nincs NFC, natív kódú részekről nem is beszélve). Továbbá nem nyújt "natív érzetet", platformidegen az ilyen alkalmazás megjelenése... Félek, ezek a Jolla-ra is igazak lesznek, bár persze ez is több, mint a semmi.
    Most nézem, BB júniusra ígéri a JB 4.2.2-vel való kompatibilitást. Szurkolok nekik, rajtuk látszik, hogy tényleg mindent beleadnak a platform sikerre vitele érdekében - sajnos ezt MS-ről nem tudom elmondani...
  • coolbboy83 #3
    Jöhet :-) kíváncsian várom - tetszik ez az érdekes design.
  • sanyicks #2
    jófélének tűnik, állítólag az android appok is futnak rajta, így az app kínálattal se lesz gond. bár a 400 eur az nem kevés.
  • zpe #1
    Ezaz végre !
    Next phone az biztos.