Gyurkity Péter

Az okostelefonok 75 százaléka az Androidé

A legfrissebb adatok alapján a Google platformja már 75 százaléknál tart, míg a többiek nem képesek lépést tartani vele. A globális értékesítések felét immár az okostelefonok teszik ki.

A Gartner közzétette az idei év első negyedére vonatkozó friss felmérését, ebből pedig nagyrészt az eddigi trendek folytatódását, mi több, erősödését olvashatjuk ki. A Google megállíthatatlan, az Apple tovább veszít súlyából, a korábban oly erős BlackBerry és Nokia pedig gyorsan zsugorodik - a Microsoft a futottak még kategóriában vitézkedik.


A piackutató cég szerint az előző év hasonló időszakával összehasonlítva az első negyedévben alig 0,7 százalékkal nőtt a teljes mobiltelefonos szektor forgalma, ám ez is mintegy 425 millió tranzakciót jelentett. Az okostelefonok terjedése jól látható a számokból, hiszen ezen készülékekből ezúttal 63 millióval több talált gazdára, így a teljes forgalom 49,3 százalékát tették ki - csaknem egyharmadával többet adtak el belőlük, mint egy évvel korábban, miközben a hagyományos mobilok forgalma 21,8 százalékkal esett vissza. A cég hozzáteszi, hogy a hagyományos példányok mellett kitartók elégedettek ezen telefonokkal, illetve az okosok árának további csökkenésére várnak, ami nem jó jel a gyártók számára.

Ezen gyártók versenyében továbbra is a Samsung áll az élen, amely a becslés szerint több mint 100 millió készüléket értékesített az első három hónapban. A második Nokia eredménye eközben 20 millióval romlott, az Apple pedig csak kisebb mértékben tudott javítani azon. Az okostelefonok területén belül szintén vezet a Samsung, immár a piac csaknem egyharmadát uralva, az Apple itt szintén veszített befolyásából, míg a többiek szinte említésre sem méltók a két nagy mellett.


A szoftveres oldalon az Android már csaknem elérte a 75 százalékos arányt az új értékesítéseknél, az iOS itt 18 százalékra szorult vissza, a BlackBerry csaknem felét vesztette el korábbi eredményének, míg a Microsoft 1,9-ről tudott 2,9 százalékra javítani, ami Redmondban továbbra sem ad igazán okot az örömre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Papichulo #20
    Tehát aki iPhone-ra vált az csak is fix árban gondolkodhat holott ha lenne olcsóbban pl. iPhone mini ami még mindig csak 2 modellt jelentene[/o]

    Harom kulonbozo iPhone modellt vehetsz az Apple Store-ban... szoval van olcso iPhone valtozat.

    [i]Ebből kifolyólag pedig minőségi ingyenes appok keletkeztek amik max. reklámmal voltak megtámogatva.


    Ez egy non-sequitur. Egyaltan nem jelenti azt, hogy iOS-re ne lennenek ugyanolyan szamban ingyenes/freemium/ad-supported alkalmazasok. Ha te azt allitod, hogy a Play Store-ban tobb ilyen van, akkor azt valamivel bizonyitanod is kene.

    ne az ilyen megkérdőjelezhető eredetű statisztikák vezessenek az orrodnál fogva.

    Akkor mutass nem megkerdojelezheto statisztikakat! Ezek az adatok nyilvanosan hozzaferhetoek, nincs szukseg az onjelolt josokra es megmondoemberekre, a tenyek erosebbek ezeknel ;)
  • dyra #19
    Lassabb mert nincsenek gombok (nem maga az OS hanem a kezelése). Mindent az érintőképernyőn kell csinálnod. A gyatra minőség inkább gyatra anyaghasználat. Kézbe fogsz egy BlackBerry Torch 9800 (amilyen nekem is volt) aztán meg egy S3-t és megérted miről beszélek. Papir telefon hozzá képest.
  • caius marius #18
    Most Note2-m van előtte S3-m volt, el nem tudom képzelni, hogy gyorsabb lenne ezeknél bármi is. Egyszerűen megnyomod elindul, nincs röccenés, nics szaggatás. Minit ugyan nem használtam még, de nem gondolom, hogy annyival lassabb lenne. Az S3 gyatra minőségéről csak annyit, hogy nem kicsit nyírtam kb. fél évig mielőtt átnyergeltem volna a Note2-re. Kapott port, vizet, ütést meg még ki tudja mit és semmi baja. Az mondjuk nálam alap, hogy a telefonra az első nap fóliát ragasztok. A minap a Note2-t sloziról kifelé jövet leejtettem kb. másfél méterről, hogy aztán a kezemben lévő kávéból egy adagot is ráöntsek. Hát azon kívűl, hogy a víz levert semmi nem történt. Nem tört el nem repedt be. Szal nekem panaszom nem lehet az anyagminőségre vagy az összeszerelésre. :)
  • dyra #17
    nagyon okos vagy. én kértem, hogy ne adjanak egy buktofont jó lesz nekem a 4" is. Mivel nem játszom a telefonnal rohadtul nem értem mire kellene az erős vas. Egyéb iránt olyan nagy különbség nincs a két telefon közt mindkettő egyformán gyatra minőségű szappantartó kézben tartva. A sok appal meg ugye megint semmit nem érek mail és telefonálás néha kis net. Ezt tökéletesen tudta az előző telefonom is csak épp 3x gyorsabban a netet nem számolva abban az egyben valóban jobb.
  • M2 #16
    Csak idő kérdése és a Google Play-en nagyságrendekkel több app lesz, mint az Apple boltjában, ezzel együtt az átlag színvonal meg bekúszik a béka segge alá.

    Az ok egyszerű: 25 dollár és örökre bent marad az app vs. évente 100 dollár bent tartani.

    Ugyanakkor a nagy és minőségi nevek ott lesznek mindig mindkettőn és igazából ez a lényeg.
  • Narxis #15
    "Egyeb high-end telefonra gondoltam, mas platformokon."

    Azzal én tisztában vagyok de míg más platformokon széles választék van ár szerint addig ez iPhone-nál nem mondható el. Tehát aki iPhone-ra vált az csak is fix árban gondolkodhat holott ha lenne olcsóbban pl. iPhone mini ami még mindig csak 2 modellt jelentene máris máshogy nézne ki az összkép.

    "Ezek iOS-en ugyanigy megtalalhatoak. Vagy vannak statisztikaid arrol, hogy ezek de facto szaturacioja joval nagyobb androidon?"

    Már miért is kellene statisztika? Aki ismeri a Google Play életútját az tudja, hogy nem lehetett mindenhol fizetős appokat venni egy jó ideig, lépcsőzetesen terjedt el és még mindig nem lehet zenét vagy könyvet venni pl. nálunk se. Ebből kifolyólag pedig minőségi ingyenes appok keletkeztek amik max. reklámmal voltak megtámogatva.

    A lényeg meg nem abban a linkben van hanem abban, hogy megtanulj önállóan gondolkodni ne az ilyen megkérdőjelezhető eredetű statisztikák vezessenek az orrodnál fogva.
  • caius marius #14
    Ne keverd az S3-at az S3 minivel. Kb. a fele a mini teljesítménye a névadóhoz képest.
    Szvsz az írás az tanulás kérdése. Lehet gyorsan írni ezen is azon is, csak meg kell tanulni. Az üzem idő tényleg lehetne több, de ez általános probléma nem android, nem ios, pláne nem gyártó. Nagy kijelző nagy fogyasztás.
    Ha neked, a több százezer appból csak a fingóappokra sikerült rátalálnod, az nem a play áruház kínálatát jellemzi...
    Az S3 mini ára tényleg magas, de nem kell azt megvenni, van azon kívül egy rahedli márka illetve típus.
    Végezetül, a BB nem azért halad a csőd felé mert olyan remekbe szabott telefonokat/táblákat árul, hanem azért mert nem. Nem kell a zembereknek mert nem szeretik sem az árát, sem azt amit kínál.
  • dyra #13
    Cserélték a telómat Balckberry 9800 Bold-ról Samsung Galakxy SIII minire. Hááát nem repesek a boldogságtól. Egy szappantartó a Blackberryhez képest, telefonálni sokkal rosszabb vele lévén one hardveres telefonos gomb. Szövegírásban meg tiszta szerencsétlenkedés a Blackberry Querty billentyűzetéhez képest. Amúgy a telefonkönyve alapból sutább és szerencsétlenebb. De a legnagyobb baj vele, a lepkefing üzemidő.

    Jó fingós appok tömkelege az van, de üzleti telefonnak egy vicc. Amit én látok, hogy épp az Android körül van óriási hype.

    A Samsung konkrétan szappantartókat árul pofátlan áron és degeszre tömik a zsebüket vele.
  • fergusonpapa #12
    vicces megint összehasonlítani egy gyártót egy szoftverrel. !DE! 1 a 1000 ellen évente.. ehhez képest nem hiszem hogy gázos lenne az a részesedés.
  • nextman #11
    Egy felmeresi eredmennyel mi ertelme vitatkozni? :)

    Ezt mertek, ez van:)