SG.hu

Hamisítás elleni fellépést ígér az Alibaba

Kormányzati együttműködésről tett bejelentést a kínai Alibaba elnöke. A tavalyi évben 161 milliárd dolláros forgalmat bonyolító e-kereskedelmi felület célja, hogy felszámolja a hamisítványok értékesítését az általuk üzemeltetett Taobao oldalon.

Működése kezdete óta számos kritika érte a kis- és nagykereskedelmi értékesítést egyaránt bonyolító Alibaba-t, amiért különböző portáljain nagy mennyiségben zajlik különféle hamisított termékek értékesítése. Bár 2012 januárja és novembere között a különböző Alibaba platformokon összesen több mint 161 milliárd dolláros forgalmat bonyolítottak, a szellemitulajdon-jogok szempontjából felmerülő aggályok mind a kereskedelmi partnereket, mind a potenciális befektetőket egyre inkább elriaszthatják azok használatától.

Az aggályokat ezúttal némileg csillapíthatja az Alibaba alapító elnökének azon bejelentése, amelyben a kormányzati szervekkel való hamisítás elleni együttműködést jelentette be. Jack Ma beszámolója szerint a bevételi ügyekért felelős vállalatvezető elnökletével és a kockázatkezelésért felelős vezető részvételével szellemitulajdon-védelmi munkacsoportot alakítanak ki, amelynek az lesz a feladata, hogy az állami szervekkel, többek között például a közbiztonságért felelős minisztériummal együttműködve visszaszorítsa, lehetőség szerint pedig felszámolja a hamisítványok értékesítését. A munkacsoport többek között információcserével és a hamisítványokra mutató hirdetések eltávolításával segíti majd a hatósági munkát. Az együttműködés célja, hogy az online hirdetések feladói mögött rejlő fizikai forrásokat, kereskedőket, gyártókat leleplezzék.

Az Egyesült Államok által a világ legnagyobb hamisított termék piacának kikiáltott Taobao szeptemberben együttműködést írt alá a legjelentősebb filmstúdiókat tömörítő Amerikai Mozgókép Egyesülettel (Motion Picture Association of America, MPA) a hamisított termékek internetes platformokon lebonyolított kereskedelmének visszaszorítása érdekében. Jack Ma bejelentésében úgy fogalmazott, a hamisítványok a „kereskedelemi piac kábítószerei”, éppen ezért komoly erőfeszítéseket tesznek a jövőben azért, hogy az Alibaba nevét ne kapcsolhassák a jövőben ilyen jogsértő tevékenységekkel össze.

A Reuters beszámolója szerint az e-kereskedelmi felület tavaly már 72 márkára vonatkozó adatokat szolgáltatott a hatóságoknak, és megközelítőleg 170 millió jüan (vagyis 27 millió dollár) értékű hamisított terméket távolított el az oldalak kínálatából, amelyekkel összefüggésben 324 személy letartóztatására is sor került.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!