Berta Sándor

Intel: egyre komolyabb alternatíva az Android

A vállalat komoly szerepet szán a jövőben a Windows mellett az Androidnak is. A Google mobil operációs rendszere notebookokban tűnhet fel, mégpedig az alsó kategóriában.

Több év óta meghatározza a PC-piacot az Intel által készített hardverek és a Microsoft-szoftverek kombinációja. Sokáig úgy tűnt, hogy e "Wintel-modell" nem kerülhető meg, s a két piaci szereplő ennek köszönhetően komoly nyereségre tett szert. Ugyanakkor a helyzet gyökeresen megváltozott, miután az okostelefonok és a tábla PC-k, továbbá az ARM által tervezett processzorok világszerte egyre jobban elterjedtek. David Perlmutter, az Intel termékekért felelős vezetője azt nyilatkozta, hogy operációs rendszerként az Android valódi alternatívává vált, így a jövőben megjelenhetnének a piacon az Intel chipjeivel felszerelt és a Google mobil operációs rendszerével felszerelt notebookok. Mindez azt jelentheti, hogy az eddigieknél olcsóbb modellek válhatnak elérhetővé a felhasználók számára, ugyanis a Windows licencdíja sokkal többe kerül, mint az Androidé.

Perlmutter úgy vélte, hogy az androidos laptopok ára 200 dollár körül lenne reális. Összehasonlításul: az Intel Core i3, i5 és i7 sorozatú CPU-kra épülő laptopok ára jelenleg 399 és 499 dollár között van. Az új stratégia nagy mértékben hasonlíthat a netbookok elterjedésére, amiben nagy szerepe volt mind az Intel Atom processzoroknak és a Windows 7 operációs rendszernek.

Az Intel új vezetőt és új stratégiát is keres, Paul Otellini utódját ugyanis még mindig nem sikerült megtalálniuk. Ugyanakkor a társaság a budapesti sajtóeseményén azt hangoztatta, hogy érdekes mobil fejlesztésekkel készül, ezen a területen egyáltalán nincsen lemaradva. Sőt, már eddig is számos Intel chippel ellátott hordozható készülék jelent meg a piacon, ezeket pedig újabb változatok követik majd. Éppen ezért nem véletlen, hogy a vállalat az Androidban látja a jövőt. A PC-gyártók számára érdekes lehetőség lehet az androidos, ám Intel chippel felszerelt táblák és hibridek piacra dobása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #12
    "Desktopra meg aki armot meg androidot akar hasznalni az full nem 100%as."
    Itt megkérdezném, mit értesz desktop alatt? Mert háttérképet cserélgetni, egyszerű irodai programokat használni, e-mailezni, (flash nélkül) netezni, passziánszozni, aknakeresőzni teljesen elég. Ezzel az igények kb. 95%-a fedett.
    Kevés lehet videószerkesztésre 90000x70000 pixeles óriásplakát szerkesztésre, komlett toronyházak CAD modelljének naplemente-szimulációs renderelésére, időjárás előrejelzés modell számításra, profi sakkprogramhoz. Ezek és hasonló igények a maradék 5%-nál jelentkeznek, nekik nem javasolt desktop rendszernek ARM-et választani...
  • asgh #11
    Nem az a kérdés, hogy melyik a gyorsabb, hanem hogy az ARM _elég_ gyors-e az általános irodai feladatokhoz.
    Igen, az esetek 80%-ában elég gyors.
    Ugyanez a kérdés a droiddal is: elég-e az általános irodai feladatokra.
    Igen, az esetek 80%-ában elég.
    Ha tehát a felhasználók 80%-ának elég a droid és az arm, akkor az intel vagy összeszedi magát és felmutat valami versenyképes megoldást ebben a szektorban, vagy visszaszorul piac a fennmaradó 20%-ába, ahol valóban számít a teljesítmény.
  • ugh #10
    Az arm egy kaputelefon hardware.
    Az android meg egy kukoricamorzsolora valo oprendszer.
    Egy hasznalhatatlan, buta, primitiv, hulladek.
    Az arm meg belathato idon belul nem lesz egy sulycsoportban az x86-tal.
    Altalanosfelhasznalasra kibaszott lassu.
    A videokat gyorsan tolja mert aramkor van ra az x86 meg ( mostmar nem annyira) izombol teszi mindezt.
    De normalis szoftverekhez meg ez kell.
    Ahhoz kene valami zseb eromu vagy valami mas normalis "hajtoanyag".
    Desktopra meg aki armot meg androidot akar hasznalni az full nem 100%as.


  • AgentKis #9
    "Kivétel, ha azt szeretnénk demonstrálni, hogy az ARM egy hétzenés kvarcóra az x86-hoz képest." Ennél a hasonlatnál maradva a legtöbben csak az órát és a percet nézik, a másodpercet már nem is, ébreszteni meg ott a vekker.
    Szóval gyengébb, de az emberek 90%-ának bőven elég és mivel olcsó, nincs is kérdésük...
  • AgentKis #8
    Pedig azonos vason sokkal gyorsabb mint akármelyik win... Netnél és videónál pláne!
  • kvp #7
    "Android = lebutított linux, ami java programokat tud futtatni."

    Nem egeszen. Android = desktop linux egy ujfajta gui-val, ami java-s programokat is tud futtatni. Persze a legtobb jatek is inkabb mar csak c/c++-ban keszul egy ideje. A vicc az, hogy a jelenlegi mobilos rendszerek kozzul az android az, amiben benne hagytak minden desktop es _szerver_ funkcionalitast. Az utobbinak nem sok ertelme van, de igy pl. az en telefonom is tud samba share-t letrehozni. (modositas nelkul, gyarilag)

    Egy android egy rendes ablakozo rendszerrel teljesen jol hasznalhato desktop feladatokra is. Sot igazabol ha valaki X11-et tesz az android gui melle, akkor a sima desktop-os linux-os programok is mennek rajta. Ennek persze mondjuk inkabb csak egy laptop-on van ertelme. X11-nel az egyetlen kellemetlenseg, hogy alapbol nem az X-es desktop indul el, hanem az android desktop-ja es launcher-e es onnan kell az X-et elinditani, majd start - programok - stb... (ugyanezt a hibat a microsoft a win8-nal ugyancsak elkovette)
  • hungi #6
    "Android = lebutított linux, ami java programokat tud futtatni."
    Android NDK-ról gondolom még nem hallottál?


  • mousee #5
    ...ma már egy droid is tök elég...
  • mousee #4
    Neméppen. Anno mindenki a winnel találkozott még akkor is, amikor csak meg akart nézni valamit a neten, szerkeszeteni akart egy doksit, vagy bármit ami az informatikával kapcsolatos. A számítástechnika egyenlő volt a windowsal, amikor megkérdezték hogy milyen géped van, nem kevés "szakértő" rávágta hogy XP.

    Manapság ez már nagyon nem így van, nagy divat lett az okosteló, tablet, amin ugyan próbálkozott az ms, de az RT a kutyának nem kell, növekvő tablet piacon amig a droid zsebre vágja a piacot, addig az MS kb hibahatáron van.
    Szép lassan jönnek majd droidra a komolyabb programok, főleg ha kellő kakaó lesz alatta (akár x86, akár lendületes ARM), már az ms is meglebegtette a droidos office lehetőségét. Nem véletlenül barátkozik az Intel, a windows kiesett az ő kis ultimate szerepéből, ma már egy tábla tök elég játszani, netezni, zenét hallgatni, etécé, és a felhasználók jelentős százalékának ez több mint elég az informatikából.
  • Vol Jin #3
    Android = lebutított linux, ami java programokat tud futtatni.

    A kulcsszó a java. Laptopra értelmetlen. Kiválóan alkalmas kézi biz-baszokra, beágyazott szir-szarokra.

    Kivétel, ha azt szeretnénk demonstrálni, hogy az ARM egy hétzenés kvarcóra az x86-hoz képest.