SG.hu

Külső cégek lenyomják a szoftverkarbantartási árakat

A harmadik fél által nyújtott terméktámogatási szolgáltatások sikere lehetővé teszi az SAP és az Oracle vásárlói számára, hogy árengedményt csikarjanak ki a szoftverek eladóitól, vagy akár még nagyobb megtakarítást érjenek el azáltal, hogy a szoftvertulajdonosok terméktámogatási szolgáltatásai helyett egy harmadik fél szolgálatait veszik igénybe.

A Rimini Street szerint fordulóponthoz ért az éves karbantartási szolgáltatások piaca. Közleményük szerint az élelmes ügyfelek manapság már nem fizetnek teljes árat az Oracle-nek vagy az SAP-nek az éves szoftverkarbantartásért, ehelyett néhány piacvezető cég és a példájukat gyorsan követő kisebb cégek árengedmény elérését célzó tárgyalásokat kezdeményeznek az Oracle-lel vagy az SAP-val, vagy egész egyszerűen harmadik felek által nyújtott szoftvertámogatási szolgáltatásokat vesznek igénybe a nagyobb megtakarítás, az innovatív szoftverkövetés és a gyors kiszolgálás érdekében.

Az Oracle és az SAP karbantartási monopóliumát megtörte a cégek egyre szélesebb köre által igénybe vett, harmadik felek által nyújtott szoftverkarbantartási szolgáltatások felfutása. A vállalati szoftverek piacán bekövetkező korábbi konszolidáció nyomán az Oracle és az SAP olyan pozícióba került, amelyből diktálhatták a szoftverkarbantartási feltételeket és árakat. Ezért a felmérés során megkérdezett ügyfelek többsége az Oracle-lel és az SAP-val folytatott ártárgyalások során a versenyképes harmadik felektől kapott ajánlatokat használja arra, hogy - egyre nagyobb sikerrel - alacsonyabb éves karbantartási díjat érjen el a két óriáscégnél" - olvasható a Constellation Research felmérésében.

"Szerződéskötésre irányuló tárgyalások előtt vagy az alkalmazásvásárlási terv készítésekor minden pénzügyi és számítástechnikai vezetőnek, illetve beszerzésért felelős tisztviselőnek részletesen tájékozódnia kell a harmadik felek által kínált lehetőségekről. A minimum, amit minden szervezetnek meg kell tennie, az, hogy szoftverkarbantartási árajánlatokat kér be versenyképes harmadik felektől" - fejtette ki a Constellation Research vezető elemzője és vezérigazgatója, R "Ray" Wang. "Ha elmulasztják felmérni ezeket a stratégiai lehetőségeket, előfordulhat, hogy magasabb áron kisebb értékű szolgáltatást vásárolnak az addigi szolgáltatójuktól."

A Constellation Research a felmérésben részt vevő mintegy 200 licenctulajdonostól kapott válaszok elemzése nyomán rámutatott, hogy az Oracle és az SAP ügyfelei egyre nagyobb számban kapnak árengedményeket a karbantartási díjakból. A felmérésről készített jelentés szerint azok az ügyfelek, akik a versenyképes árajánlatokat lépéselőny szerzésére használják az Oracle-lel vagy az SAP-val az éves karbantartási díjról folytatott tárgyalásokon, átlagosan 13,7 százalékos engedményt érnek el. Hasonlóképpen a nemzetközi hírnévnek örvendő befektetési bank és kutatási tanácsadó cég, a Cowen and Company is arról számolt be, hogy az SAP-ra vonatkozó vizsgálódásai során több példát is talált az árengedményekre: "Nemrégiben több nagy SAP felhasználótól is azt hallottuk, hogy nagyjából 50 százalékos árengedményt kaptak a szoftverkarbantartási szerződés meghosszabbításakor."

A versenyképes árajánlatokat eszközként használhatják az ügyfelek a kedvezőbb feltételek elérésére. Egy éves terméktámogatási szolgáltatásra vonatkozó versenyképes árajánlat birtokában az ügyfelek jobb pozícióból tárgyalhatnak az Oracle-lel és az SAP-val a karbantartási díjakról. A Constellation Research által közzétett jelentés szerint a megkérdezett ügyfelek több mint 60 százaléka vélekedik úgy, hogy egy harmadik féltől kapott versenyképes terméktámogatási ajánlat javítja a tárgyalási pozíciójukat az Oracle-lel és az SAP-val szemben. Ezen felül a harmadik féltől árajánlatot kérő és azt a tárgyalások során eszközként használó vállalatok 72 százaléka arról számolt be, hogy ennek köszönhetően sikerült előnyösebb szerződéses feltételekben megállapodnia az Oracle-lel vagy az SAP-val.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!