Berta Sándor

Más cégek is hozzáférhetnek az Intel gyártástechnológiájához

A chipóriás története során először teszi elérhetővé a gyártástechnológiáit és a gyártási kapacitásait más cégek számára is. Az Intel így bevételhez jut a partnerek pedig függetlenebbek lehetnek.

A Reuters két cikke szerint az Altera az első olyan chipgyártó, amely élhet a lehetőséggel, de a további ügyfelek között lehet akár az Apple is. A koncepció szerint az óriáscég stratégiai partnerei szabadon hozzáférhetnek az összes üzem gyártókapacitásához és ezt teljes mértékben ki is használhatják. Ezzel lehetővé válna a fejlesztési és a gyártási költségek csökkentése, illetve alacsony szinten való tartása. Az Intel így plusz bevételekhez juthatna, amelyekre igen nagy szüksége van a PC-eladások csökkenése miatt.

Sunit Rikhi, az Intel menedzsere szerint a cél egy olyan üzleti szint elérése, amelyet csak a gyártási technológiák megosztása révén lehet elérni. A jövőben ez a kezdeményezés az ágazat egyik meghatározó tényezőjévé válhat, hamarosan az olyan kisebb gyártók is profitálhatnak a lépésből és a társaság technológiáiból, mint az Achronix Semiconductor Corp.

Az elképzelés eleinte csak egy kísérlet volt, de komoly távlatokat nyithat meg a vállalattal együttműködő partnercégek előtt. Az Apple például nem függene tovább az ázsiai beszállítóitól, hanem saját maga gyárthatná a készülékeihez a szükséges chipeket és profitálhatna az Intel tapasztalataiból és technológiáiból. Az Intel ráadásul az elmúlt évek befektetései miatt komoly lépéselőnybe kerülhet az AMD mellett a legfőbb riválisának számít Qualcomm - Samsung duóval szemben. Mindez hosszú távon innovációs robbanást jelenthet azon kisebb gyártók számára, amelyek így megtakaríthatják a befektetésekre szánt összegeket és éveken át technológiai előnybe kerülhetnek konkurenseikkel szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jakuza1 #16
    Igen, mert ha nem az lennel tisztaban lennel pl Chengdu fogalmaval.

    "Between one-third to one-half of the iPads sold worldwide are assembled in Chengdu, while computer giant Intel makes up to half of its chips in the city"

    Kinai szilikonbol es ez csak egy gyar.

    Es nem veletlenul rinyal a WTO, USA nyomasra, hogy a kinaiak export tilalmat vezettek be a silicon es egyeb nyersanyagaikra, amitol felment az eloallitasi koltseg es ezeknek a nyersanyagoknak a piaci ara.

    Jol latja a helyzetet te szerencsetlen troll veled ellentetben, aki neked valaszolt.
    Ugyanis ha nem azsiabol szallitananak be, kiesik a ket legnagyobb exporter, Kina es Japan szemelyeben es a most fejlodo azsiai nyersanyag kitermelo helyek piaca is (mint India) kiesne a pixisbol, hiszen azok is azsiai orszagok.
    Maradnanak a draga beszallitok, raadasul plusz koltsegek terhelnek a gyarakat, mint az exportra a vam es egyeb illetekek, megnovekedett szallitasi koltsegek, dragabb munkaero.
    De te ezt nem ertheted, hiszen csak az lebeg a szemed elott, hogy intel,apple meg usa.
    Vicc.
  • narumon #15
    Na mivel megint itt van az összes troll (vagy ugyanaz a személy több néven) aki egy mondatot nem tud értelmezni és ezért hülye a cikkíró, hülye aki vele egyetért, mindenki hülye csak ti nem, ezért én kiszálltam. bye.
  • Jakuza1 #14
    Teljesen jol latod, de ez a szerencsetlen, csak hajtogatja a sajat hulyeseget.
  • narumon #13
    Húha szokás szerint költesz. Ha én mint kispista az intellel kötök szerződést az ARM CPU-m gyártására - akkor onnantól nekem nem kell foglalkoznom azzal, hogy az intel honnan szedi a nyersanyagot hozzá. Tetszikérteni? Azaz ENGEM nem kell, hogy érdekeljenek az ázsiai beszállítók. (ráadásul chipről beszélünk amihez szilicium kell - ezt meg nem tudom, hogy honnan veszi az intel) Érted? A cikk is gondolom erről szól nem másról. Nem igazán tudom mi ebben a bonyolult...
  • UUUU #12
    Neked nem nagyon sikerült.
    Ázsiai beszállítok viszik a nyersanyagokat,alapanyagokat az ázsiai gyárakba, az Intelnek is.
    Tehát, ha többet nem az ázsiaiak adják a nyersanyagot, máshonnan kell odaszállítani, tehát beimportálni más országból. Ab ovo: Drágább lesz. Látszik,hogy ezt számodra nehéz felfogni.
  • narumon #11
    Nekem sikerült. És neked? Az Intelnek is van Ázsiában gyára, de az apple valóban nem függenek ázsia beszállítótól csak egy amerikai cégtől (ami ráadásul nem konkurenciája) ami nagy különbség. (A gyár helyétől függetlenül). Ebből nem tudom melyik részt nem lehet érteni.
  • narumon #10
    Ki állított ilyet? Én azt írtam, hogy az Intelnek is Ázsiában (is) van gyára.
  • hagyimiklos #9
    WTF ezekszerint Dél-Korea az nem ázsiában van ?
  • UUUU #8
    Tanulj meg olvasni rokkantnyugdíjas.

    "Az Apple például nem függene tovább az ázsiai beszállítóitól, hanem saját maga gyárthatná a készülékeihez a szükséges chipeket és profitálhatna az Intel tapasztalataiból és technológiáiból."
  • narumon #7
    Nem nagyon értem miről beszélsz. Most az apple a Samsunggal gyártatja a CPU-t, ha ezután az intellel gyártatná abból miért következnek neked azok a dolgok amiket itt leírsz. Nem értem, kifejthetnéd.