SG.hu

E-mailben ösztönzött öngyilkosságra, elfogták

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Nyomozó Főosztály Életvédelmi Osztálya öngyilkosságban közreműködés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást - fogva tartása mellett - K. Gábor 22 éves pecöli lakos ellen.

A rendelkezésre álló adatok szerint 2013. február 13-án az esti órákban két fiatal nő egy XIX. kerületi lakásban kísérelt meg öngyilkosságot. Miután rosszul lettek, egyikük meggondolta magát és mentőt hívott, akik tűzoltók segítségével kimentették a lakásból, majd kórházba szállították őket. Az esetet követően a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai megkezdték az adatgyűjtést, valamint az eset körülményeinek tisztását, melynek során megállapították, hogy a két lány öngyilkosságát ismeretlen személy folyamatos internetes levelezéssel ösztönözte, sürgette, annak mielőbbi kivitelezésére rábírta, gyakorlati végrehajtásában tanácsokkal látta el, illetve segítséget nyújtott a módszer meghatározásával.

A férfi beazonosítását követően elfogására 2013. február 15-én délután - összehangolt akció keretében – Zala megyei tartózkodási helyén került sor. Gyanúsítotti kihallgatásakor vallomást tett, azonban tagadta a bűncselekmény elkövetését. Az eljárás során felmerült a gyanú arra vonatkozóan, hogy K. Gábor korábban hasonló módon közreműködhetett a főváros IV. kerületében 2013. január 20-án történt kettős öngyilkosságban, ahol egy férfi és egy nő vesztette életét. A nyomozók a gyanúsított internetes kapcsolatrendszerének feltérképezését követően megelőző intézkedéseket tettek a további öngyilkosságok végrehajtásának elkerülése érdekében. Hat személyt azonosítottak be, akik folyamatosan leveleztek a gyanúsítottal.

A gyanúsított az interneten "legyünk végre boldogok" mottóval ajánlott fájdalommentes módszert öngyilkosságok elkövetéséhez, és a Facebookon még azt is közzétette, hogy egy tömeges bűncselekményhez is embereket gyűjt. A férfi vallomása szerint azzal buzdította a fiatalokat öngyilkosságra, hogy a szüleiket ezzel megbüntethetik, valamint azzal, hogy így pár percre sajtóhírré válhatnak. A férfi vallomásából kiderült az is, hogy ő nem érezte jól magát családi környezetében; nem figyeltek rá, illetve bántalmazták, ezért is próbált meg kapcsolatokat kialakítani az interneten.

Bácskai Tünde őrnagy, a BRFK bűnmegelőzési osztályának munkatársa a történtekkel kapcsolatban a szülők és a pedagógusok felelősségére hívta fel a figyelmet, és arra: a fiatalok közül sokan - okostelefonjukon keresztül - gyakorlatilag a nap 24 órájában jelen vannak az interneten, ám nincsenek felkészítve arra, hogy a világhálón elért különböző információkat, tartalmakat, illetve azok hatásait feldolgozzák. Közölte, a fiatalok az életkorukból adódóan gyakran nem is tudnak különbséget tenni a virtuális élet és a valóság között. Véleménye szerint a szülőknek követniük kellene, hogy gyerekek milyen oldalakat látogatnak, és szerinte jelzésértékű lehet, ha egy fiatal viselkedésre megváltozik; ekkor meg kell próbálni kideríteni ennek okát.

K. Gábort a Pesti Központi Kerületi Bíróság 2013. február 17-én előzetes letartóztatásba helyezte. Vele szemben a további eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Nyomozó Főosztály Életvédelmi Osztálya folytatja le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morden2 #1
    milyen kellemes polgártársaink vannak :D