SG.hu

A nyár végével a spamek száma is nőtt

A nyári időszak és szabadságolások végével az adathalászat és a spamek száma is megnőtt.

A Kaspersky Lab adatai szerint szeptemberben a kéretlen levelek száma a teljes levélforgalomban 2,3 százalékkal nőtt augusztus óta, ezzel pedig elérte a 72,5 százalékot. Az adathalász emailek aránya háromszorosára emelkedett az elmúlt hónapban (0,03 százalékra), míg az emailben érkező rosszindulatú fájlok száma fél százalékkal csökkent, 3,4 százalékos értékre. A várakozások ellenére a közösségi oldalak ellen irányuló támadások nem csökkentek, így még mindig ezek a legnépszerűbb célpontok az adathalászatra. Ugyanakkor a pénzügyi szervezetek elleni támadások száma csökkent (3,6 százalékkal), ami valószínűleg annak köszönhető, hogy a bankok és pénzügyi szervezetek egyre nagyobb figyelmet fordítanak ügyfeleik védelmére, különböző védelmi és autorizációs technológiák beépítésével.


Szeptemberben megváltozott a legnépszerűbb spam kategória és a földrajzi eloszlás is. A személyre szabott pénzügyi kéretlen levél kategóriában érkezett emailek 20 százalékkal visszaestek a nyári adatokhoz képest. A lista élére a csaló emailek kerültek, amelyek aránya 36 százalékkal nőtt. Ami a globális levélszemét forgalmat illeti, szeptemberben Kínából került ki a legtöbb spam, megőrizve vezető helyét (26,4 százalékkal). A második helyre az Egyesült Államok került (12,5 százalékkal), a harmadik pedig India lett (10,1% százalékkal). A legjelentősebb növekedést Spanyolország tudhatja magáénak, ahol 2,9 százalékkal nőtt a kéretlen levelek aránya.

Az emailben érkező vírus észlelések mintája szintén eltért szeptemberben. A Kaspersky Mail Antivirus észlelések számából kiderült, hogy ugyan az Egyesült Államok nyolc hónapig folyamatosan vezette a listát, váratlanul visszaesett a nyolcadik helyre (6.9 százalékkal csökkent augusztushoz képest). Ugyanakkor Németországban 6 százalékkal nőtt az arány, amivel a lista élére került. Spanyolország lett a második szeptemberben, több mint 4 százalékos növekedéssel. Oroszország harmadik helyen végzett, ahol 5,4 százalékkal nőtt a vírusos email észlelések száma.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!