SG.hu

Hatékonyabban védené a gyermekeket az EP

A közösségi oldalak elterjedésével egyre több kiskorú használja az internetet. Sok fiatal nincs tisztában az internet veszélyeivel.

Felmérések szerint a 9–12 év közötti fiatalok 38%-a és a 15–16 éves korosztály háromnegyede regisztrált felhasználó az olyan közösségi oldalakon, mint például a Facebook. Az EP kulturális szakbizottsága kedden fogadta el Silvia Costa (szocialista, olasz) jelentését, amely hatékonyabb fellépést sürget az illegális online tartalmakkal szemben, és nagyobb hangsúlyt helyezne az oktatásra. A kiskorúakat meg kell tanítani a médiahasználatra, meg kell tanítani őket, hogy miként igazodjanak el a digitális világban - véli a képviselő.

A szülők és a tanárok képtelenek lépést tartani a technológia folyamatosan gyorsuló fejlődésével, így nem tudják kontrollálni annak gyermekekre gyakorolt hatását sem. Az illegális, gyermekek szempontjából káros tartalmak túl könnyen elérhetők bárki számára, a közösségi oldalak rejtett veszélyei ellen pedig a szolgáltatók nem tudnak hatékonyan fellépni. Éppen ezért fontos az Európai Unió biztonságos internetezésre nevelő „Safer Internet” elnevezésű programja, de ahhoz, hogy az a jövőben még hatékonyabb legyen, további forrásokra van szükség - hangsúlyozza Costa.

Az Európai Parlament jelentéstevője támogatja a Bizottság azon javaslatát, amely megtiltaná a személyes adatok internetes tárolását, és arra ösztönzi a tagállamokat, hogy egységes szempontok alapján rendszerezzék a kiskorúaknak szánt tartalmakat. Az olasz képviselő arra kéri az Európai Bizottságot, hogy tegyen javaslatot egy olyan irányelvre is, amely meghatározza a gyermekek jogait a digitális térben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!