MTI

Ismét börtönben az iszlámellenes film készítője

Visszaküldte a bíróság a börtönbe azt a kaliforniai férfit, aki minden bizonnyal a muszlim világban zavargásokat kiváltó iszlámellenes amatőr film készítője, és egy hónap múlva kívánja kivizsgálni, hogy az illető megsértette-e feltételes szabadlábra helyezésének előírásait.

Az egyiptomi születésű, széles körben leginkább Nakoula Basseley Nakoula néven ismert férfit eredetileg banki csalás miatt ítélték el. A bíróság előtt magát Mark Basseley Youssef néven igazoló illető szerdán tagadta az ellene felhozott vádat, miszerint nyolc rendben sértette meg korábbi szabadlábra helyezésének feltételeit. Youssef-Nakoulát azzal vádolják, hogy a próbaidő alatt hazudott a hatóságoknak a film elkészítésében játszott szerepével kapcsolatban, álneveket használt, és felügyelőtisztjének jóváhagyása nélkül internetezett.

Nagy valószínűség szerint a kopt keresztény hitű férfi áll annak a Mohamed prófétát gyalázó, Innocence of Muslims (A muszlimok ártatlansága) című filmnek az elkészítése mögött, amelynek 13 perces, a YouTube videomegosztóra feltöltött előzetese heves tiltakozásokat váltott ki több muszlim országban. Ezekkel párhuzamosan, szeptember 11-én terrortámadást hajtottak végre a kelet-líbiai Bengáziban működő amerikai konzulátus ellen, aminek következtében az ott tartózkodó nagykövet és három munkatársa életét vesztette.

A film eszelősnek és szexuális aberráltnak mutatja be Mohamedet. Az amerikai hatóságok hivatalosan nem foglalkoznak az alacsony költségvetésű és szakértők szerint csapnivaló "alkotás" mondanivalójával, ha azonban kiderül, hogy Youssef-Nakoula megsértette a feltételes szabadlábra helyezés kikötéseit, akkor vissza kell mennie a börtönbe, hogy letöltse a rá kiszabott büntetés hátralévő két évét. A férfi médiaforrások szerint legalább 17 nevet és álnevet használt csak szeptember óta; a Mark Basseley Youssef változatot saját bevallása szerint 2002 óta viseli rendszeresen.

Youssef feltételes szabadlábra helyezését tavaly rendelték el. Az ügy következő tárgyalását november 9-re tűzték ki, addig a férfit egy Los Angeles-i börtönben őrzik. Most már megtagadták tőle azt is, hogy óvadékot tehessen le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!