Berta Sándor

Az érintőképernyők használatának utóhatásai

A digitális médiahasználattal kapcsolatos szokásoknak nagy hatásuk van az agyra. Mindez nem csak a gyerekek és a fiatalok esetében figyelhető meg. A jelenségről a The New York Times számolt be.

Az érintőképernyők megjelenése sokkal nagyobb hatással volt a felhasználókra, mint az egér felbukkanása. A felhasználók az új technológiáktól azt várják, hogy természetes módon kezelhessék őket, s ezek a dolgok később megszokássá válnak. A legújabb tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyerekeknél és fiatal felnőtteknél egyaránt igen gyakori, hogy a nyomtatott újságokat is úgy próbálják meg kezelni, mint a tábla PC-k és az okostelefonok érintőképernyőit. Ennek oka a megszokásban keresendő: az agy gyorsan megszokja az új technológiákat és az emberek hajlamosak összekeverni, hogy éppen milyen eszközt is használnak.


"Az agy szereti a megszokást és a fő szempont a hatékonyság. Az agyunk úgy épül fel, hogy képes két dolgot térben és időben egymással összekapcsolni, s emlékszik ezekre a dolgokra. Mindez később automatikusan meg is valósul, például akkor, amikor az emberek megpróbálnak egy érintőképernyőhöz hasonló módon kezelni egy újságot" - jelentette ki Clifford Nass, a Stanford Egyetem munkatársa. A jelenség egyébként nem csak az érintőkijelzők használata esetén figyelhető meg, hanem minden más technológiai újdonságnál is.

A Kaliforniai Egyetem tudósai szerint kortól függetlenül körülbelül hét napig tart, amíg az emberi agy alkalmazkodik az új technológiákhoz. Miután sokan kizárólag digitális tartalmak iránt érdeklődnek, az ő agyuk megszokja ezt és szinte ragaszkodik ahhoz, hogy az információk minden esetben a megszokott információs forrásokból érkezzenek. Ezért van az, hogy sokan érintőképernyőként akarják használni a bank- vagy a jegyautomaták kijelzőit, és csak később tudatosul bennük, hogy azok nem érintőképernyők.

A kutatók azt állítják: minden jövőbeli újdonság is hasonló reakciókat válthat ki a felhasználókból. A gyártóknak tehát erre minél előbb fel kell készülniük, különösen azért, mert az érintőkijelzők egyre több területen jelennek meg és az emberek - a táblagépek és az okostelefonok miatt - megszokták ezeknek a használatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #22
    Sosem látta még bekapcsolva az asztali gépet hogy így összekeverte? Mert másként el nem tudom képzelni hogy ezzel próbálkozzon valaki is..
  • Archenemy #21
    Én gyerekem is bökdöste a monitort, de rájött, hogy az nem úgy működik. Jó, hogy kipróbálják, honnan tudnák? Tök logikus, hogy ha a kis tabletet így kell kezelni, akkor azt a nagyot is ott az asztalon.

    Persze aztán rájönnek, hogy nem úgy kell, és onnantól nem úgy kezelik. Én ezt nem érzem problémának.

    A valós életben valami rázósabb helyzet előtt éreztem már, hogy na most kéne menteni, hogy visszatölthessem később ha kell.
  • Gabesz84 #20
    pont azokra gondoltam.
  • nextman #19
    ERste bank automatak uj menurendszere tipikusan ilyen, adna magat hozza a touchscreen..
  • sanyicks #18
    nálam volt olyan hogy könyvnél, a ctrl-f-t kerestem. Na meg az is hogy nyúltam a papír felé hogy görgessem mint a tapiképernyőn :D
  • AgentKis #17
    A cumit használó gyerekek mindent hajlamosak a szájukba venni, de azért előbb-utóbb megtanulják, mit célszerű és mit nem. Így lesz ez a képernyőkkel is...
  • Dodo55 #16
    Nyomtatott szöveg esetén CTRL+F fáradtabb pillanataimban simán.
    Ugyanígy kézírás közben CTRL+Z

    Plusz megvolt már a cikk által írt jelenség is, 2-3 hónapja van érintőképernyős telefonom, azóta sikerült egyszer egy laptop képernyőjét megfogdosnom reflexből :D
  • Palinko #15
    nekem már volt olyan egyik kezembe szemét, másikba ami kellett, és hát nem a szemetet dobtam el :D
  • AgentKis #14
    OK De Te is rókáznál egy logarléctől!
  • NullZ3r0 #13
    "kortól függetlenül körülbelül hét napig tart, amíg az emberi agy alkalmazkodik az új technológiákhoz" - aha. A nagyapámnak van mobilja már vagy 5 éve, és amikor SMS-t kap, mindig előveszi a használati utasítást (amit írt apám neki kézzel), hogyan is kell elolvasni és melyik gombot kell nyomni. Az SMS írás az már magas tudomány, azt meg se próbálja.
    Pedig mérnökember és nem Alzheimeres, abszolút friss szellemileg. De a digitális technológia valahogy neki nem fekszik.