HENT hírlevél

Nagyon aktív a francia kalózkodás elleni ügynökség

Közel két éves működési ideje alatt több mint egymillió figyelmeztetést küldött ki kalózkodáson ért internetezőknek a francia HADOPI-ügynökség. Az ún. fokozatos válasz rendszere keretében többszöri alkalommal figyelmeztetik a jogsértő internetezőket mielőtt bíróság döntene az ellenük alkalmazott szankciókról.

A rendszer végrehajtásával megbízott HADOPI-ügynökség háromszori figyelmeztetésben részesíti az internetezőket. Ha a harmadik figyelmeztetést követően a visszaélés egy éven belül megismétlődik, a szervezet bírósághoz fordul, amely pénzbüntetéssel, de az internetkapcsolat átmeneti felfüggesztésével is szankcionálhatja az illegális letöltést.

2010. októberi indulása óta mintegy hárommillió, a jogtulajdonosok által illegális letöltéssel gyanúsított internetező IP-címét kapta kézhez a francia kalózkodás elleni szervezet, amelyek mintegy harmada esetében ítélte helytállónak a panaszt. Ennek értelmében ez idáig 1,15 millió első figyelmeztetést küldött ki. Második figyelmeztetésre közel 102 ezer esetben volt szükség, míg harmadik figyelmeztetésben 340 internetező részesült. A harmadik figyelmeztetést kézhez kapó személyek közül 30 főt hívott be meghallgatásra a hatóság, akik közül 14 személyügyét tették át a bírósághoz.

A számok csökkenését magyarázhatja, hogy sokan már az első jelzés után felhagynak a kalózkodással. A kritikusok ugyanakkor arra figyelmeztetnek, elképzelhető, hogy sok bepanaszolt egyszerűen csak jobban odafigyel arra, hogy letöltése anonim maradjon. Emellett a törvény szerint a jogsértéseknek meghatározott időn belül kell megismétlődni, ellenkező esetben az értesítés elévül.

Mireille Imbert-Quaretta, francia jogvédelmi biztos elégedettségét fejezte ki a HADOPI-rendszer eddigi eredményeit illetően. Mint mondta, a kalózkodás elleni program lényege nem az, hogy minél több internetezőt bíróság elé citáljon, hanem, hogy tudatosítsa a szerzői jogok védelmének fontosságát, és ennek megsértése esetén figyelmeztessen és informáljon.

Bár a program eredményeit pozitívan értékelik, a TorrentFreak híre rámutat, a figyelmeztetési volumen fenntarthatósága kérdéses. Az ország kulturális minisztere, Aurelie Filipetti ugyanis túlzásnak minősítette, hogy a hatóság „12 millió eurót költsön egymillió e-mail kiküldésére”, így elképzelhető, hogy a program költségvetését jelentősen csökkentik a jövőben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!