Napi Online

Ismét vizsgálják a mobilok egészségügyi veszélyeit

Felül kell vizsgálni a mobiltelefonok sugárzásának egészségügyi kockázatait - állítja az Egyesült Államok Kormányzati Ellenőrzési Hivatala.

Az Amerikai Egyesült Államoknak újra kell értékelnie a mobiltelefonokból származó sugárzásnak való kitettség standardjait - közölte a kormányzati ellenőrzési hivatal (GAO), amely szerint a szövetségi szabványok messze elmaradtak a nemzetközi standardoktól.

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) még 1996-ban határozta meg a vonatkozó egészségügyi határértékeket, így azok nem feltétlenül reflektálnak a maroktelefonok rádiófrekvenciás sugárzásával kapcsolatos legutóbbi kutatási eredményekre. Az ezek alapján kidolgozott tesztkövetelmények ezért nem határozhatják meg tökéletesen a használatból eredő maximális kitettség és veszély mértékét. Így például a testtel érintkező berendezések hatásai sem képezi jelenleg vizsgálat tárgyát az Államokban.

Az FCC is jelezte, hogy a standardok felülvizsgálatára készül, amely állítólag megoldást kínál majd nemcsak a GAO által jelzett, de további aggályokra is. Jelenleg azonban az USA vonatkozó szabványai az egyik leginkább konzervatívak a világon - idézte a Bloomberg az FCC egyik szóvivőjét. A GAO jelentését kongresszusi demokraták felkérésére készítette el, és bár az FCC fölött egyebek mellett szövetségi egészségügyi szervek is szakmai felügyeletet gyakorolnak, ezek részéről nem történt felszólítás a standardok fölülvizsgálatára - igaz, a bizottság sem kért állásfoglalást tőlük.

A mobiltelefonok használatuk során rádiófrekvenciás energiatartományban lévő elektromágneses hullámokat bocsátanak ki. Azt már tudományosan is megfigyelték, hogy az antennához közeli agyi terület anyagcseréje élénkül a telefon használata közben, azonban a rákkeltő hatást ezidáig nem igazolták kutatási eredmények.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    A viszgalati modszereket is vizsgalni kene. ;)