Berta Sándor

A Seagate birtokába került a LaCie többségi tulajdona

A következő hónapokban az elsősorban a külső winchestereket és NAS-rendszereket gyártó francia cég 100 százalékban a Seagate tulajdonába kerülhet.

A piac meghatározó szereplőjének számító társaság már májusban bejelentette, hogy jelentős tulajdonrészt akar szerezni a francia társaságban. A tervekből mostanra lett valóság. Ehhez persze szükség volt arra is, hogy a francia pénzügyminisztérium és a német versenyhivatal egyaránt zöld utat adjanak az üzletnek. Jelenleg a LaCie 64,5 százaléka van a Seagate tulajdonában, miután a vállalat megszerezte azt a részvénycsomagot, amit korábban Philippe Spruch, a cég vezetője birtokolt. Mindez azonban közel sem elég a Seagate számára, amely a fennmaradó 35,5 százalékot is meg akarja szerezni, ezzel kapcsolatban pedig már ki is dolgozta a koncepcióját.

A LaCie főként külső merevlemezeket és NAS-rendszereket dob piacra. Mivel a Seagate kínálatában is szerepelnek külső winchesterek, ezért várhatóan a cég a jövőben még nagyobb hangsúlyt fektet majd a kategóriába tartozó eszközök fejlesztésére és piaci pozíciója megerősítésére.

A Seagate az elmúlt egy évben a HDD-piac meghatározó szereplőjévé vált, hiszen tavaly áprilisban 1,375 milliárd dollárért megvásárolta a Samsung merevlemez-üzletágát. A tranzakció keretében a dél-koreai konszern a 9,6 százalékos tulajdonrészt szerzett a Seagateben. Ezt követően döntés született arról, hogy a Western Digital megveheti a Hitachi merevlemez-üzletágát. Mindez azt jelentette, hogy a piac ezentúl két szereplős lesz: egyik oldalon a Western Digital/Hitachi, a másikon pedig a Seagate/Samsung termékekkel. A Seagate egyébként jól jött ki a thaiföldi árvízhelyzetből is és nemrég jelezte, hogy SSD-ket dob piacra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #2
    csapna villám mindkét (wd, seagate) székház CEO-jának szobájába ...
  • hurkaur #1
    szegeny laci