Berta Sándor

Super HD-TV-t tervez a Sony

A japán konszern a felbontás növelésével akarja visszahódítani elvesztett piaci részesedését. Azt szeretnék, ha a jövőben piacra dobott televízióik páratlan élményt nyújtanának a nézőknek.

A vállalat professzionális mozitechnológiát integrálna a végfelhasználóknak szánt modellekbe. "Egyértelműen megfigyelhető az a trend, ami a minél nagyobb képernyők létrehozását célozza meg. Ehhez azonban a jelenleginél nagyobb felbontásokra van szükség" - mondta David McIntosh, a Sony menedzsere. McIntosh szerint az új televíziókban kiemelt szerep juthat a 4K technikának, amit sokan a HD technika utódjaként emlegetnek. A 4K 4096 x 2160 pixeles felbontást tesz lehetővé és így 8,8 millió képpontot jelenít meg, tehát így egy ilyen televízió négyszer több részletet tud megmutatni, mint egy HD-TV. "A 4K a felbontást tekintve a mozikban lévő 35 milliméteres filmekkel hasonlítható össze. Ez egy stratégiai technológia, amelynek segítségével a Sony piaci részesedéseket hódíthat vissza" - tette hozzá a szakember.


A Sonynak azonban igyekeznie kell, hiszen a Toshiba már piacra dobott egy 4K-t alkalmazó televíziót, az LG és a Sharp pedig bemutatták az első prototípusokat az idei CES-en. A Panasonic szintén érdeklődik a 4K iránt és csak idő kérdése, hogy mikor jelentkezik ilyen készülékkel. A Sony mellett szól, hogy komoly tapasztalatokra tett szert, hiszen az Egyesült Államokban 10 000, míg Európában 2000 moziban van felszerelve 4K-s vetítőrendszerük. Emellett a társaság különböző kiegészítőket és szolgáltatásokat is kínál, így valóban lépéselőnybe kerülhet a konkurenseivel szemben.

A 20th Century Fox, a Paramount Pictures, a Warner Brothers és a Sony Pictures már használják ezeket az eszközöket, a Zöld darázs vagy a Men in Black 3 című filmeket eleve így forgatták. Európában a mozitulajdonosok egy jelentős részének nincs pénze az új technikára, ezért a japán cég megelőlegezi azt nekik. A távlati tervek között szerepelnek a 4K-s élő sport- és koncertközvetítések.


Kazuo Hirai, a Sony vezérigazgatója márciusban úgy nyilatkozott, hogy a vállalat számára nélkülözhetetlen a televíziós üzletág. Az új vezető elbocsátásokkal és átszervezéssel, a döntési folyamat egyszerűsítésével és a televíziós üzletág átalakításával kívánja növekedési pályára állítani az elektronikai konszernt. Nemrég vált ismertté, hogy a Sony és a Panasonic együttműködik az OLED TV-k területén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • strepsils #35
    Kicsit levannak maradva a hírek a sony már rég a 8K ultra hd nál jár közszolgálati szinten míg nálunk a full hd csak blu ray en létezik.
  • Bannedusermail #34
    Egyébként 2000 pixel egy gameboynak is kevés lenne. Itt a 2K a soronkénti picelekre vonatkozik. A 2K az 1920 picel egy sorban, a 4K meg 4096. De ezek már 2 millió és 8,8 millió a teljes képernyőn. Azt meg M-el jelölik, nem K-val...
  • Bannedusermail #33
    Akkor ez neked még mindig zavaros. Olvasd el mégegys7er mit írtam, és nézz utána, hogy mi a függőleges, mi a vízszintes, és mi a K és az M jelentése!
    Tetsuonak elég egyértelmű, hogy mit nem értesz.
  • gyualmighty #32
    gondolom majd 4-szer annyiba is fog kerulni :D
  • cloud.strife #31
    Akarommondani BDP-S790.
  • cloud.strife #30
    Sony BDP-S780 két HDMI csatlakozókapcsolatos 4K-t tud...... Előszél?
  • opeca #29
    Csak legyen vas ami elviszi.
    Ekkora felbontásnak csak akkor lenne értelme, ha a képátló is arányosan növekedne.

    Mondjuk egy 200 centis tévén már van értelem, csak mint írtam, ez alá már elég komoly vas is kéne ami elviszi szaggatás mentesen.
  • Tetsuo #28
    Akarom mondani, 1080p.
  • Tetsuo #27
    Biztos almos vagy, nezd meg jobban. ;)
    Az 1800p a fuggoleges felbontast jelzi, mig a 2 ill. 4k a vizszintest.
    A pixelek szama nem K hanem M lenne, hiszen tobbmillio pixelek alkotjak ezeket a kepeket.
  • kvp #26
    "Szerintem az zavart össze téged, hogy nem a függőleges, hanem a vízszintes felbontást nevezik itt 2 és 4K-nak."

    Nem, a 2K az a pixelek szama. Ezert van az 1080 kozeleben a 2K-s ertek a rajzon. Ha az a fuggoleges felbontas lenne, akkor mar a 2K-s is kb. ketszer magasabb lenne mint az 1080, de nem az, csak picivel nagyobb. (az 1600x1200 is 2K) Ehhez kepest a 4K-s jel van a korulbelul 2000 magas kepnel. Szoval a rajz keszitoje nem igazan volt tisztaban az aranyokkal es a jelolesekkel.

    "Kíváncsi vagyok ez is olyan parasztvakítás lesz mint a FullHD lcd tv-k motion resolution megoldása, mert a mozgás közbeni 3-400 sor elég viccesen hangzik."

    Az valami nagyon barkacs elektronikaju keszulek lehet, mert ennel meg az osoreg PAL felbontas is nagyobb. Arrol nem beszelve, hogy full aktiv matrixos lcd eseten nem gond ha minden pixel minden frame-ben valtozik. Mondjuk ha a fenyero tul nagy, vagy az lcd tul lassu, akkor elofordulhat hogy elmossa a kepet. Ettol persze nem a fuggoleges felbontasa csokken le hanem elmosodnak a pixelek, az elmosodas merteke es iranya pedig a mozgas sebessegetol es iranyatol fugg. Mindenesetre egy rendes minosegi monitoron nem johet elo. (az olcsobb lcd tv-ken viszont siman, de azokat nem lehetne monitornak eladni)