Berta Sándor

Mindenkinek vonalkódot kellene kapnia?

Meglehetősen érdekes és provokatív felvetéssel állt elő Elizabeth Moon amerikai írónő, akinek a nevéhez elsősorban sci-fi művek köthetők.

A BBC egyik adása azzal a kérdéssel foglalkozott, hogy vajon milyen lesz a jövő háborúja? Ennek a műsornak volt az egyik vendége Elizabeth Moon. Minden vendégnek egy perce volt arra, hogy elmondja a témával kapcsolatos véleményét. Az amerikai sci-fi szerző úgy vélte, hogy minden embernek vonalkódot vagy azonosítóchipet kellene kapnia, így ugyanis elkerülhetők lennének a jövő háborúiban az esetleges civil áldozatok. Szerinte ez a megoldás alkalmas lenne a katonák egyértelmű azonosítására is és sokkal könnyebben felderíthetők lennének azok a katonák is, akik a konfliktus során polgári személyekre lőttek. A vonalkódokat rátetoválnák az emberek bőrére, míg az azonosítóchipeket beültetnék a bőr alá.

Moon szerint egy tetovált vonalkód vagy chip segítségével mindenkit gyorsan és 100 százalékos biztonsággal lehetne azonosítani. Elegendő lenne csak egy szkennert tartani a vonalkód vagy a chip fölé, s az eltárolt információk máris lekérdezhetővé válnának. Ennek a megoldásnak egyértelműek lennének az előnyei egy háborúban. "Így elkerülhetőek lennének az azonosítási hibák, amelyek az ártatlan emberek halálához vezethetnek. A fegyverek feljegyeznék, hogy milyen lőszerrel és mely célokra lőtt egy katona, ezáltal könnyen nyomon lehetne követni a fegyveresek harctéri tevékenységét. Az elrejtőzés vagy a másokkal való összetévesztés lehetősége egyaránt lehetetlenné válna, s egyszerűbben meg lehetne állapítani a hibázók felelősséget, akár azonnal, akár később is" - jelentette ki az egykor tengerészgyalogosként szolgáló írónő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mizar1 #13
    Éppen annyi esze van mint egy átlag amerikainak: -se több se kevesebb.
  • Merces #12
    ..az azonositók hiánya legfeljebb arra jó hogy felkeltsd vele a hatóságok figyelmét te......
  • Mardekár #11
    Teljesen mindegy, hogy mivel és hogyan azonosítanak, hogyha az adatokat tároló szerveren beírják, hogy te öltél meg ötven civilt. Szóval úgy gáz az egész ahogy van :P
  • Hirvaer #10
    Csinálok én magamnak vonalkódot a boxiba igénytelenebb napjaimon...
  • gombabácsi #9
    egy 2000 éves könyvben ezt már leírták: senki se adhasson vagy vehessen akin nincs rajta a fenevad száma, vagy a homlokán vagy a kezén
  • uniu #8
    Kíváncsi lennék, hogy a zsidó származású hivatásos rettegők mit szólnának a tetoválós ötlethez, ami már a 30-as években is divat volt...
  • hammerjoe #7
    A jó anyjára tetováljon vonalkódot, meg ültessen chipet, ne belém!! Milyen jogon? És ha én nem járulok hozzá? Akkor erőszakkal csinálnák meg? Bravo emberi jogok!!! Egyébként itthon már majdnem itt tartunk!! Nem a véletlen műve az állami mobil kommunikáció gőzerővel való fejlesztése, és a chipes személyi+jogsi+útlevél "3 az egyben" kombó! Azonnal bemérhetővé válunk!!
    Visszatérve a cikkre. De hát mit is várunk az írónőtől, hiszen amerikai. Ráadásul kockafejű volt!! Ez mindent megmagyaráz....Ilyen aggyal, még az utcára sem engedném le kísérő nélkül, és a zsebben készenlétben legyen egy 10-es fecsiben seduxen+pipolphen kombó!!!
  • precision #6
    a vonalkódot "kivágják" magukból, lézerrel eltávolítják
    a chipet kiszedik
    az írisz scannelés ellen kontaktlencsét viselnek
    az ujjperceket szétégetik, nem lehet ujjlenyomatot venni

    szóval ezek mind-mind kijátszható azonosítási módszerek

    talán a dns/teljesen egyéni géntérkép kombóval lehetne megoldani a dolgot, de ma már egy hajszálból embert tudnak klónozni, nem hiszem, hogy ez is gondot okozna

    szóval ennyi :) amúgy is egy hülye ötlet, azon kívül, hogy aki akarná az úgy is ki tudná játszani a dolgot
  • Annorax #5
    És hova tetoválnák a vonalkódot? A homlokára? És hogy működne ez? A fegyver beszkennelné a vonalkódot és csak utána engedélyezné a lövést?
    Próbálok rájönni az értelmére, de szerintem ez elég beteges ötlet.
  • god25 #4
    A nagytestvér úgy is lát mindent. A seggelyukába kell chippet rakni