HENT hírlevél

Bíróságtól kéri fájljait egy pórul járt Megaupload felhasználó

Bírósághoz fordult egy volt Megaupload felhasználó, akinek adatai elvesztek a fájlcserélő oldal januári bezárása során. Az érintett szerint az előzetes figyelmeztetés nélkül végrehajtott hatósági akcióval sértették alkotmányos jogait.

A Megaupload jogi képviselete január óta folytat egyeztetéseket az amerikai igazságügyi minisztériummal arról, hogy rendezzék a weboldalt legálisan használó felhasználók elveszett adatainak kérdését. Az év eleji akciót követően számos internetező jelezte, a portál tárhelyszolgáltatását személyes, illetve munkaügyi, teljesen legálisan birtokolt fájlok háttértárolására használta, amelyek a Megaupload januári lekapcsolásával mind elérhetetlenné váltak. Mivel az elmúlt több mint két hónapban nem történt előrelépés abban a kérdésben, visszakaphatják-e, és ha igen, hogyan elveszett adataikat az érintettek, most egy felhasználó bírósághoz fordult, remélve, hogy helyzetét rendezni tudja - írja a TorrentFreak.


Kyle Goodwin az OhioSportsNet oldal tulajdonosa és riportere közlése szerint a Megaupload fizetős szolgáltatását igénybe véve háttértárként használta a felületet arra az esetre, ha fizikai adathordozói megsérülnének, és így adatai elvesznének. A virginiai bíróságra benyújtott keresete szerint a sportoldalhoz készített nyers riportokat és cikkeket töltött fel a felületre. Egy igen kellemetlen egybeesésként fizikai hordozói valóban megsérültek ez év januárja folyamán, a Megaupload bezárása miatt pedig a biztonsági mentéséhez sem fér hozzá. Goodwin szerint cégét így jelentős anyagi kár érte, hiszen az elveszett adatokra szüksége lett volna munkája ellátásához. Az érintett szerint a kormány felelős az őt ért kárért, hiszen alkotmányos jogaiban sértette meg azáltal, hogy előzetes figyelmeztetés nélkül zárolta saját tulajdonú fájljait. Goodwin reméli, hogy a bírósági közreműködéssel rendezni tudja az ügyet.

Nem ez az első bírósági eset ugyanakkor, amely a Megaupload által bérelt szervereken tárolt adatok sorsát firtatja. A weboldal korábbi szerverszolgáltatója, a Carpathia Hosting is bírósághoz fordult, hogy a kérdést rendezzék. A szolgáltató szerint 1103 darab, összesen 25 petabájtnyi tárhelyet biztosító szerverét használta a Megaupload működéséhez, amelyek jelenleg kihasználatlanul állnak, jelentős anyagi kárt okozva ezzel a cégnek. A Carpathia javasolta, hogy korlátozott ideig elérhetővé tenné a Megaupload oldalt, hogy a felhasználók le tudják tölteni saját adataikat, ezt követően pedig törölné az összes szerver tartalmát. Jelezte, ha szükséges, vállalja a szerverek fenntartását, de ebben az esetben kéri, hogy annak költségeit a hatóságok saját vagy a Megaupload zárolt erőforrásaiból fedezzék.

Az Electronista portál szerint az Amerika Mozgókép Szövetség (MPAA) a Carpathia keresete alapján jelezte, támogatná, hogy a szerverek a cégtől az amerikai hatóságok felügyelete alá kerüljenek át, továbbá azt is, hogy a legális felhasználók visszakaphassák elveszett adataikat..

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DjDano #2
    Na igen, miért egyértelmű az, hogy csak illegális dolgokra használták az oldalt?

    1. A befizetett pénz felhasználási módtól függetlenül mindenkinek elveszett.
    2. Ugyanez igaz a feltöltött adatokra is.

    Egyébként tiszta sor, hogy elrettentésnek/megfélemlítésnek szánták az akciót, hiszen azóta a Fileserve teljes mértékben beszüntette, a Wupload csak magáncélra engedi a feltöltést. Tehát a 6 nagy jogvédők által megnevezett célpontból, 3 kilőve...
  • lordsithlord #1
    Vajon miért érzem én úgy, hogy nem ok nélkül akarják azokat a szervereket a hatóság kezei közt tudni a "jogvédők"?

    Csak nekem gyanús a dolog, vagy másnak is feltűnt, mennyire gyorsan támogatta ezt a javaslatot az a szervezet, amelyik az egész cirkuszt elkezdte?