Berta Sándor

Dolgozóik bérének leszorítására kartelleztek az IT-óriások

Az Egyesült Államokban olyan dokumentumok bukkantak fel, amelyek bizonyítják, hogy valóban voltak különböző megállapodások a nagy IT-óriások között. A társaságok ellen hamarosan per indul.

Az USA-ban közös beadványt nyújtottak be az Adobe, az Apple, a Google, az Intel, az Intuit, a Lucasfilm és a Pixar ellen. A gyanú alapján ezek a vállalatok olyan egyezményeket kötöttek egymással, miszerint egymástól nem csábítják el a munkatársakat. A TechCrunch IT-portál nyilvánosságra hozott egy anyagot, amelyben kiderül, hogy miként működött a gyakorlatban ez a rendszer. A dokumentumból bizonyos részeket egész egyszerűen kisatíroztak.

2005 májusában Steve Jobs, az Apple első embere és Bruce Chizen, az Adobe akkori vezetője abban állapodott meg, hogy nem fogják egymás dolgozóit elcsábítani. A bírósági anyagok az Adobe akkori személyzeti főnökének egyik e-mailjéből idéznek: "Bruce (Chizen) és Steve Jobs megállapodtak abban, hogy nem fogunk Apple-munkatársakat átcsábítani és ugyanez igaz fordítva is." Ezt az információt később tájékoztatásul az Adobe össze személyzeti részlegének továbbküldték, vagyis az egyezség nem csak az amerikai piacon lépett érvénybe.

A Pixar személyzeti vezető hasonló e-mailt küldött 2007 áprilisában. Ebben már arról is szó esik, hogy egy hasonló megállapodás létezett a Pixar és a Lucasfilm, továbbá a Pixar és az Apple között is. Azonban ezekben a dolgokban nem mindegyik cég vett részt, az Apple például 2007 közepén megkereste Ed Colligant, a Palm első emberét, ő azonban elutasította a szerződést. Colligan ugyanis abból indult ki, hogy egy ilyen egyezmény nem csak rossz lépés lenne, hanem minden bizonnyal illegális is, így nem volt hajlandó elfogadni Steve Jobs javaslatát.

Az e-maileket a korábbi vizsgálat során az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma gyűjtötte össze. A cél annak megállapítása volt, hogy az érintett vállalatok megsértették-e a piaci verseny szabályait. Az eljárást később leállították és a hét társaság vállalta, hogy soha többé nem kötnek egymással, vagy más cégekkel ilyen megállapodásokat. Tavaly májusban azonban Siddharth Hariharan, az InEarth nevű vállalkozás alapítója és vezérigazgatója pert indított mind a hét vállalat ellen és kártérítést követel, mondván azok kartellbe tömörültek és így tartották mesterségesen alacsonyan a bérköltségeiket, valamint ezzel a lépéssel korlátozták az alkalmazottaik fejlődési és továbblépési lehetőségeit. A szoftverfejlesztő 2007 január és 2008 augusztusa között dolgozott a Lucasfilmnél, majd utána független fejlesztő lett. Az ügyben január 26-án kerül sor az első meghallgatásokra.

Az amerikai igazságügyi minisztérium korábban kizárta annak a lehetőségét, hogy az Apple, az Intel, a Google és a többi érintett vállalkozás kártérítést fizethet a rászedett munkatársaknak. Hariharan azonban tántoríthatatlan és úgy véli, ha nem lesz kártérítés, akkor a piac szereplői folytatni fogják a jogsértő gyakorlatot. Hariharan védője, Joseph R. Saveri úgy becsülte, hogy az illegális megállapodások miatt az érintett szakemberek 10-15 százalékkal kevesebb fizetést kaptak, mint ami megillette volna őket egy új állás esetén, ekkora összegért pedig már érdemes perelni. Az első törvénysértő megállapodásokat 2005-ben az Apple és az Adobe kötötte, majd 2006-ban az Apple és a Google, 2007-ben pedig az Apple és a Pixar, a Google és az Intel, illetve a Google és az Intuit kötött ilyen jellegű szerződést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #9
    Azért akkor ennek fényében elég érdekes, hogy applehez, googlehöz gyak. kihalással lehet bejutni.
  • hdo #8
    Igenis nevetségesen alacsony ezeknek a dolgozóknak a bére, nem 10%-ról van szó, van olyan apple ügyfélszolgálatos pozíció egyesült államokban ami csak 30%-al fizet többet a minimálbérnél, míg más cégeknél ugyanerre a munkakörre a minimálbér duplája jut!
  • csulok0000 #7
    Az most lényegtelen hogy most 1 millát, vagy 1,1 millát keres. Itt arról van szó hogy jogtalan dolgot tettek.
  • Tetsuo #6
    Hogy mi a szar, az nagyon relativ ugye. z viszont valoszinu, hogy az Apple-nel "szarabb" volt dolgozni, mint a Google-nal vagy akar a Kurt-nel es most nem is a penzre gondolok.
  • philcsy #5
    Mert ha 10%-kal kevesebbet keresel az már egyből szar? Mert ha csak 20eFt béremelést kapsz és nem 22eFt-ot az már egyből szar?
    Teljesen jogos a felháborodásuk, de ettől függetlenül soha nem hallottam, hogy a programozók alulfizetettségük okán lázadoznának.
    Hidd el, nem lehet olyan szar azért ott dolgozni. Vagy nem tudod mit jelent az, hogy valami szar?
  • Amiga #4
    De, elég szar, pont azért, mert ezekkel a megállapodásokkal a piaci ár alá lehet szorítani a bérüket, lévén, hogy a "maradék piac" egyszerűen nem szív fel ennyi munkaerőt. Pont ez a munkaerőpiaci kartell lényege.
  • djw #3
    annyira azért nem lehet szar azért ezeknél a cégeknél dolgozni...
  • caius marius #2
    Huhh de meglepő! A semmitől sem visszariadó óriás cégek cumira veszik az alkalmazottakat. Az lett volna a meglepő ha ez nem így lett volna...
    Ja és majd az az egy alkalmazott az majd jól megregulázza őket. Na persze. Fizetnek majd neki ha bizonyìtani tudja az igazát, valami kis morzsát, ha meg nem sikerül akkor meg tönkre teszik.
  • Cat #1
    Szóval megállapodtak egymással, hogy nem kínálnak magasabb bért egymás tehetséges alkalmazottainak. Ennek eredményeképp az értelmes emberek mind elmentek a Facebookhoz, ahol még részvényopciókat is kaptak, ráadásul most még egy fasza bírságot is kapnak a nyakukba.

    Arra azért kiváncsi lennék, hogy ezt a pénzt ki kapja, az állam, vagy a megkárosított munkavállalók? (Utóbbi esetében hogy döntik el, hogy ki mennyit?)