MTI

3D-s arckép készíthető a londoni Science Museumban

A londoni Science Museumban található Én 3D-ben standon kamerák sorozata készít felvételt a vállalkozó kedvű látogatókról, hogy azután megépítse a képekből az illető 3D-s arcmását.

A résztvevőkről készült 3D-s felvételek nem csak izgalmas játékként funkcionálnak, hanem klinikai vizsgálatokra is felhasználják őket, hogy tanulmányozásuk segítse a veleszületett arckoponya-torzulásokkal élők plasztikai műtétjét és kezelését. "Nagyon egyszerű eljárás, kilenc szimultán működő kamera és némi programfejlesztés segítségével áll elő a 3D-s felvétel" - magyarázta Chris Abela, a Great Ormond Street-i kórház arckoponyára szakosodott sebésze.

Elkészült 3D-s arcmásuk felhasználásával a látogatók bármely szögből és nézőpontból megnézhetik "magukat", virtuális krokodil- vagy zebrabőrbe bujtathatják ábrázatukat, ám cserébe beleegyező nyilatkozatot kérnek tőlük, amelyben hozzájárulnak a felvétel kutatási célú hasznosításához is. "Ez lesz az arcformák eddig összegyűjtött legnagyobb nemzetközi adatbázisa. London tökéletes hely arra, hogy a globális népesség körében előforduló változatos arcjellegzetességeket rögzítsük" - tette hozzá Allan Ponniah, a Great Ormond Street-i kórház sebésze, akinek ötletéből megszületett az idén április 10-éig futó múzeumi projekt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • endrev #3
    Videó itt: http://www.bbc.co.uk/news/health-16549098

    Nem az én dolgom lenne ez ugye..
  • endrev #2
    De tényleg... http://www.geek.com/articles/news/london-science-museum-is-capturing-3d-face-scans-for-a-good-cause-20120117/
  • endrev #1
    Azért örültem volna egy képnek vagy videónak erről az érdekes témáról...