Berta Sándor

700 dollár a Toshiba ultrabookja

A gyártó igyekszik eleget tenni az Intel kérésének és egy 1000 dollárnál olcsóbb készüléket jelentetett meg. Ugyan az ultrabooknak vannak hiányosságai, de az ár nem feltétlenül ment a minőség rovására.

A Toshiba Portégé Z835 típusú ultrabook gyakorlatilag a Z830-as modell olcsóbb változata és a Best Buy amerikai üzletlánc rendszerében már 699,99 dollárért megvásárolható. Mindez azt jelenti, hogy jóval olcsóbb a konkurens eszközöknél, viszont felszereltség tekintetében nem marad el azoktól. A Toshiba Z835 jelenleg a legolcsóbb ultrabook. A Cnet rámutatott, hogy a készülék eredeti ára 900 dollár volt, ezt azonban a Best Buy előbb 800, majd 699,99 dollárra csökkentette. A többi boltban ugyanakkor továbbra is 800 dollárért rendelhető meg.

Az új modell a hardveralkatrészeket tekintve meglehetősen jól felszereltnek mondható. Az Intel Core i3-2367M típusú, kétmagos, 1,4 GHz órajelű processzort 4 gigabájt DDR3-as RAM és egy 128 gigabájtos SSD-meghajtó egészíti ki. A CPU hátránya, hogy nem támogatja a TurboBoost funkciót, így bizonyos esetekben meglehetősen lassúnak bizonyulhat, emellett sok felhasználót elriaszthat a 13,3 collos LED-háttérvilágítású tükröződő kijelző. A Portégé Z830 még matt képernyőt kapott és a beépített WLAN-chip is egy olcsóbb modell, igaz támogatja az N-s WLAN-szabványt. Az eszközt ellátták egy USB 3.0-s és két USB 2.0-s porttal, egy LAN-porttal, egy HDMI-kimenettel, memóriakártya-olvasóval, webkamerával, továbbá a billentyűzete is háttérvilágítással rendelkezik.


Az akkumulátor 8 cellás, a maximális üzemidő 8 óra 17 perc gyári adat szerint. Hiányosságnak számíthat viszont, hogy nincs sem optikai meghajtója, sem Bluetooth- vagy Firewire-portja. A garancia 1 év, a telepített operációs rendszer pedig egy 64 bites Windows Home Premium.

Az Intel október végén azért támadta a partnereit, mert azok nem sietnek az ultrabookok piacra dobásával és ha be is jelentenek új készülékeket, azok meglehetősen drágák. Jelenleg a legolcsóbb ultrabook az Acer S3, amelynek az ára 899 dollár. Az Asus legegyszerűbb Zenbook modellje viszont már 999 dollárba kerül, míg az SSD-meghajtóval és gyorsabb processzorral ellátott Zenbook változatokért már 1299 dollárt is elkérhetnek. Az LG Xnote Z330 ára pedig 1509-1863 dollár között alakul. Az Intel december elején pénzt ajánlott az ultrabook gyártóinak, hogy így ösztönözze őket az új piacon való megjelenésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #12
    szor 1,27 áfa
  • l300d #11
    chuky123 a videon jol latszik hogy van rajta VGA kimenet csak azt nem ertem minek mert ezeket olyan szarul oldjak meg hogy nekem sose sikerul monitort csatlakoztatni egyszeruen nem fer be.
  • sanyicks #10
    Nem kell a dollárt átszámolni, ugyanis nekünk euroban adják ennyiért, mint minden cuccot ;)
  • chuky123 #9
    VGA tényleg nincs benne (elavult) helyette HDMI csati van. Nézd meg a videot.
    én kiszámoltam átszámolva 157 ezer Ft (700$)
  • wraithLord #8
    A videót nem néztem meg, mert lassú itt a net. VGA bemenetet nem ír a cikk, a LAN pedig elkerülte a figyelmemet. :)
  • doctore8 #7
    Meg sem nézted a videót? Van rajta HD-től kezdve VGA, LAN, minden amit akarsz. De egyébként a cikkben is le van írva.
  • wraithLord #6
    Ilyen USD árfolyam mellett (vagyis ilyen sz*r forint mellett) ki sem merem számolni, hogy mennyi az a 700 USD.
    Amúgy nekem nem kéne ilyen vékony subnotebook/netbook, mert nem fér el az oldalán semmilyen csatlakozó (pl. VGA, LAN), amit azért szoktam használni. Még nem tartunk ott, legalábbis Mo-on, hogy mellőzni tudjam.
  • NullZ3r0 #5
    Az még semmi, az überbook-ok sokkal jobbak lesznek.
  • Cefet #4
    :D
    Amúgy, igen: mesterségesen igényt támasztanak benned, hogy hitelre vegyél meg olyasvalamit, amit egyébként nem vennél meg, mert sem szükséged, sem pénzed nincsen rá...
  • Tetsuo #3
    Ultrabook a hipermarketben, szuperaron! Ne hagyja ki! Vegyen fel megahitelt!
    :)