Napi Online

Bukott a százmilliós nyomtatóbeszerzés

A Pest Megyei Bíróság százmilliós nyomtatótenderén érvénytelen ajánlatot tevő céget hirdetett ki győztesnek, a Közbeszerzési Döntőbizottság ezért megsemmisítette az eljárás lezáró döntését.

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) megsemmisítette a Pest Megyei Bíróság (PMB) nettó 109,2 millió forint értékű, fénymásoló- és nyomtatórendszerek üzemeltetésére és karbantartására kiírt közbeszerzését, továbbá 720 ezer forint szolgáltatási díj, valamint a jogorvoslatot kezdeményező számára 150 ezer forint plusz áfa ügyvédi megbízási díj megfizetésére kötelezte - derül ki a KD határozatából. A PMB a közbeszerzési eljáráson a kiírásnak nem megfelelő ajánlatot benyújtót hirdette ki győztesnek, bírságot azonban nem kapott, mivel még nem írta alá a szerződést a kiválasztott Océ-Hungária Kft.-vel, így a jogsértés helyrehozható. A jogorvoslati eljárást egyik versenytársa, a Technotrade Rendszerház Kft. kezdeményezte.

A nyertessel három éves szolgáltatási szerződést kötnének, amely 106 új vagy újszerű fénymásoló és nyomtató gép igénybevételére (a mennyiség a teljesítés során 10 százalékkal bővülhet) és ezek által 21 millió (ez 30 százalékkal növekedhet) A4-es, fekete-fehér nyomat előállítására szólna. A közbeszerzést áprilisban írta ki a PMB, az első, júniusi eredményhirdetésen még a Delfin Rendszerház Kft.-t hirdette ki győztesnek és az Océ-Hungáriát a második helyre sorolta. Ezt követően az egyik ajánlattevő (az Océ) vitarendezési kérelmére a PMB hiánypótlást és felvilágosítást kért a Delfintől az ajánlatával kapcsolatban, majd ennek nyomán az új, júliusi eredményhirdetésen már érvénytelenné nyilvánította a cég ajánlatát, és az Océt hirdette ki nyertesnek.

A Technotrade is kezdeményezett előzetes vitarendezést a Delfin és az Océ ajánlatainak érvényességével és hamis adatszolgáltatással kapcsolatban, de kérelmét a PMB megalapozatlannak találta. A cég így a KD-től kért jogorvoslatot.

A KD vizsgálatában megállapította, hogy az Océ nem igazolta - az egyik alkalmassági minimumkövetelményként -, hogy rendelkezik a kiírásban kért memóriájú másoló-nyomtató gépekkel (annál kisebb kapacitást jelölt meg). Továbbá nem nyújtott be igazolást arról, hogy nincs alvállalkozói felé 10 százalékot meghaladó, elmaradt fizetési kötelezettsége vagy 15 napot meghaladó, lejárt tartozása. Ez hiánypótlással igazolható lett volna, de a kiíró nem kért erre vonatkozóan hiánypótlást. A KD szerint a PMB jogsértően végezte el az ajánlat bírálatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #3
    A bíróság nem igazságszolgáltatást, hanem jogszolgáltatást végez. Elég régóta van ez így, csak valahogy nem ment át a köztudatba.
  • Gauge #2
    MIkor ment? A bíróság egy végrehajtó eszköz, de igazságot kevés alkalommal nyújt. Nem véletlen, hogy a politikusok annyira erőltetik a "független bíróság" elnevezést. Másként már semmilyen hitele sem lenne a bíróságoknak... így sincs. Korrupt az a rendszer is, mint minden más...
  • bvalek #1
    Már egy bíróságnak sem megy a jogszabályok betartása? Mivé lett a világ?