Gyurkity Péter

Minikonzol helyett marad az okostelefonoknál a Microsoft

A szoftvercég megerősítette, hogy vetélytársaival ellentétben nem szándékozik hordozható konzolt piacra dobni, mivel szerintük az okostelefonok bőven megfelelnek erre a célra -az Xbox Live több platformon erősíthet.

A Microsoft illetékes vezetője az E3 során adott nyilatkozatban hangsúlyozta ki, hogy nem látják sok értelmét egy hordozható minikonzol elkészítésének, már csak azért sem, mert az Xbox Live játékok különösen népszerűnek bizonyultak a meglévő Windows Phone 7 okostelefonokon, ezek a készülékek pedig a jövőben egyre inkább átveszik majd a korábban kifejezetten mobil szórakozásra kifejlesztett megoldások szerepét.

A közelmúltban több alkalommal panaszkodtak különböző független játékfejlesztők a WP7, valamint az Xbox Live rendszerébe tartozó alkotások kapcsán, mondván, hogy különösen nehéz azokkal felvenni a versenyt a Marketplace portálon, a Microsoft tehát nem biztosít egyenlő feltételeket számukra. Ezt most maga a szoftvercég erősítette meg, legalábbis annyiban, hogy a saját platformja részeként megjelenő játékok ugyan alig 1 százalékát teszik ki a Windows Phone 7 operációs rendszer alatt elérhető fejlesztéseknek (nagyjából 50 cím a mintegy 4000 független játékkal szemben), ezek mégis a forgalom 30 százalékát bonyolítják le, a bevétel terén pedig 70 százalékos részesedést mutathatnak fel.


Ez némiképp meglepetésként érte a szakértőket, ők ugyanis korábban 10:1 arányt jósoltak a Live rendszerben elérhető játékok javára (a függetlenekkel szemben), ez a jelek szerint azonban elérte a 30:1 arányt. A pontos adatokat ugyan továbbra sem ismerhetjük meg, ám az immár teljességgel világos, hogy az Xbox Live nem igazán engedi kibontakozni a külső fejlesztőket a WP7 alatt, ami ugyan elméletileg arra bátoríthatja a nagyobb kiadókat, hogy komoly alkotásokkal jelenjenek meg az okostelefonok szegmensében (és ezzel biztosítsák maguknak az innen származó profitot), ám valószínűleg inkább azzal jár majd, hogy a külső fejlesztők eredménytelen próbálkozásai után beszűkül a Microsoft piaca. A céget ezért többen arra biztatják, hogy tegye lehetővé jóval több alkotás integrálását a Live platformba, hogy ezzel is támogassa a kedvüket még megtartó külső alkotókat.

Redmondban egyébként komolyan foglalkoznak az Xbox Live szélesebbre nyitásának gondolatával, igaz nem elsősorban a külső fejlesztők, hanem inkább az egyéb platformok felé, legyen szó az asztali PC-kről, az új Windows 8 operációs rendszerről, a Nokia közeljövőben várható okostelefonjairól, illetve egyéb hordozható eszközökről. Az még nem egészen világos, hogy milyen szolgáltatások és funkciók lesznek elérhetők a különböző megoldásokon, ám nem kell már sokáig várnunk, hogy mindezt megtapasztalhassuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!