SG.hu

Szerdán tartják az IPv6 protokoll világméretű tesztjét

Világméretű teszttel teszik próbára az internetforgalmat kezelő hálózati protokoll adatforgalmi rendszerének változását a világ tartalom- és internetszolgáltatói a szerdára hirdetett World IPv6 Day-en.

A kezdeményezés célja, hogy az információs társadalom érintett szereplői felkészüljenek az internetprotokoll négyesről hatosra történő váltására. Az internet protokoll - röviden IP - négyes verziójával (IPv4) párhuzamosan a konszernek huszonnégy órára aktivizálják a hatos verziót (IPv6) - közölte a Bitkom szakmai szervezet Berlinben. Az akcióban olyan nemzetközi internetóriások is részt vesznek, mint a Google, a Facebook vagy a Yahoo. Az IPv4-ről az IPv6-ra történő átállás célja elsősorban, hogy újabb úgynevezett IP-címeket nyerjenek. Ezek jelenleg 32 számból állnak. Minden eszközhöz, amely összeköttetésbe kerül az internettel, ilyen címet kötnek. Az 1980-ban bevezetett IPv4-szabvánnyal összesen 4,3 milliárd címet lehetett hozzárendelni a különböző eszközökhöz.

Megközelítőleg az év végére már nem lesz több szabad cím az IPv4 rendszerében - ez az internetezők és az általuk használt eszközök számának robbanásszerű növekedésének következménye. Az utánpótlás megteremtése érdekében szükség van a hatos rendszerre való átállásra. Az IPv6 rendszerben minden IP-cím 6 számjegyből áll, amellyel így összesen 340 szextillió (340 és 32 nulla) cím válik elérhetővé. A szerdaihoz hasonló világméretű tesztelés még soha nem volt. A résztvevők célja, hogy megfigyeljék, milyen esetleges váratlan hibák és problémák vetődhetnek fel az átálláskor.

Egy hónappal ezelőtt a Cisco 100 informatikai vezetőt kérdezett meg az Egyesült Államokban az IPv6-ra való átállásról. Az IT-vezetők többsége (78 százaléka) arról számolt be, hogy szervezete már átállt az IPv6 protokollra vagy az éppen folyamatban van. Az átállás a legtöbb esetben (94%) az elmúlt két évben kezdődött el. A szervezetek több mint fele (54%) elkerülhetetlennek ítélte meg az átállást, közel háromnegyedük (73%) pedig fontosnak tartja az átállással nyerhető előnyök kiaknázását.

A váltás elsődleges okaként (50%) az internetes jelenlétet nevezték meg a válaszadók. Ezen túlmenően jelentős részük hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a felhasználók saját eszközeinek is hálózati hozzáférését biztosítsanak, valamint az IPv6 kiemelkedő szerepét a versenyképesség megőrzésében (18-18%). A legtöbben az alábbi területeken tartottak nehézségektől: biztonsági sérülések (60%), az átálláshoz szükséges technológiák fenntartása (53%), illetve az átállási technológiák telepítése (50%). Az informatikai szervezetek döntő többségénél kiemelt finanszírozást és elsőbbséget élvez az IPv6 bevezetése; emellett a válaszadók 63 százaléka számolt be arról, hogy a bevezetést felsővezetőkből álló bizottság felügyeli.

A felhasználók többsége várhatóan semmit sem fog észlelni a történtekből. Ritkább esetekben probléma támadhat a résztvevők internetes oldalának lehívásakor, de a becslések szerint ez az összes internetező alig 0,5 százalékát érintheti majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nnnnnn3 #8
    Ezt most nem tudom szó nélkül hagyni.
    Az hogy az IPv4 címek "32 számból" állnak még elmegy. A 0 és az 1 számok :)
    De hogy "Az IPv6 rendszerben minden IP-cím 6 számjegyből áll" ez egy kicsit erős volt. Akkor az IPv4 cím hosszabb... lol!
  • Penge4 #7
    Ez megy valakinél? http://ipv6.google.com/
  • Mcsiv #6
    epic fail.
    Nem a számok mennyiségét néztem, hanem azt hittem a "szám"-on akadt meg.
    így jogos;]
  • hopp #5
    Mutasd már meg, hogy melyik áll annyiból, amennyit ír a cikk...

    IPv4: pl. 192.168.0.1 ez egy 32bites szám 4 darab 8bites csoportba rendezve, decimálisan ábrázolva.
    IPv6: pl. 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334 ez egy 128bites szám 8 darab 16bites csoportba rendezve, hexadecimálisan ábrázolva.

    A cikk tök hülyeséget ír, kár magyarázni az ellenkezőjét... De még csak nem is 340 és 32 nulla az IPv6 lehetséges címtere, hanem 3.4*10^38, szóval ott is téved egy csöppet.
  • jackoneill90 #4
    Bekaksiztam.
    Jön a világvége. Fix ip-t mindenkinek, hogy mégkönnyebben azonosíthassák az embereket.
  • Mcsiv #3
    annyiból áll. Mielőtt okoskodsz gondolkozz el azon, miért hívják hexa számrendszernek:)
    Mellesleg a tesztnap úgy tűnik sikeres: bix aggregated ipv6 traffic
  • torcipepe #2
    az elnevezésnek van egyáltalán valami köze a tényleges felépítéshez??
    mert ipv4-nél legalább lehetett azt mondani, hogy 4db 8bites számból áll, de az ipv6 8db 16bitesből. max annyit jelenthet a 6-os, hogy hexa(decimális) számokkal írják le.
  • FtranX #1
    Egy hozzaerto is elolvashatna a cikket, mielott kikerul.

    Az ipv4 cimek 32 az ipv6-osok meg 6 szambol allnak? :D LOL