Berta Sándor

Kiemelt szerep juthat a Pentagonnak a kritikus infrastruktúrák védelmében

Egy új direktíva szerint meghatározó szerepet kell játszania az Egyesült Államok fegyveres erőinek a kritikus infrastruktúrák (repülőterek, olajfinomítók, kórházak stb.) védelmében.

Az nyilvánvaló, hogy az USA komoly szerepet fog játszani egy lehetséges jövőbeli kiberháborúban, illetve annak a kivédésben, emiatt is egyre erősebb az internet állami ellenőrzése. A kibertér védelmével eddig hivatalosan csak a belbiztonsági és az igazságügyi minisztérium foglalkozott, azonban új szereplő tűnt fel a színen: a Pentagon. Ez derült ki Robert J. Butler, az amerikai védelmi minisztérium kiberpolitikáért felelős helyettes államtitkára a kiberbiztonság kérdésével foglalkozó leveleiből, illetve amerikai szenátorok előtt tartott beszédéből.

Butler kijelentette, hogy a védelmi minisztériumnak egyrészt meg kell védenie az online támadásokkal szemben saját rendszereit, másrészt azonban együtt kell működnie az igazságügyi és a belbiztonsági szaktárcával a kritikus infrastruktúrák védelmében. Azt még nem tisztázták, hogy pontosan milyen intézmények és rendszerek védelmét veheti át a közeljövőben a Pentagon, ugyanakkor körvonalazták azokat a területeket, amelyek a különleges helyzetekben a fegyveres erők irányítása alá kerülhetnek. Ide tartozhatnak a civil irányítás alatt álló áramellátási, távközlési és szállítási hálózatok, mivel ezeknek a fegyveres erők is nagy mértékben ki vannak szolgáltatva.

Butler szerint az elmúlt években jelentős mértékben nőtt a technikai infrastruktúrák fenyegetettségének mértéke. A készülő új védelmi stratégia ezt is figyelembe veszi. Azonban az is igaz, hogy sok felhasználó és a jogvédők számára nem hordoz túl jó üzenetet és aggodalomra ad okot, hogy a katonaság - bizonyos helyzetekben - kész átvenni a civil rendszerek feletti ellenőrzést és irányítást. A tengerentúli polgárjogi csoportok elsősorban az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatalról (NSA) vannak különösen rossz véleménnyel, így valószínűleg nem fogadnának kitörő örömmel egy olyan stratégiát, ami arra irányulna, hogy a Pentagon irányítása alá tartozó NSA felügyelje az amerikai áramhálózatokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!