Berta Sándor

Gyorsítaná a honlapok betöltését a Mozilla

A szervezet egy Azure nevű 2D-s grafikai API-n dolgozik, amely elvileg jelentős mértékben meggyorsíthatja a különböző oldalak betöltését. Az Azure-t később alkalmassá tennék az OpenGL és a Direct3D használatára is.

Joe Drew, a Mozilla fejlesztője blogbejegyzésében azt írta: az Azure leginkább a Microsoft Direct2D-re támaszkodik, de a cél az, hogy a megoldás később minden operációs rendszerrel, hardverplatformmal és meghajtóprogrammal együttműködjön. Amennyiben nem áll rendelkezésre natív Azure-támogatás, úgy a munka elvégzését az eddig is használt Cairo veszi át. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy Cairónak számos hátránya van a Direct2D-vel szemben, ugyanakkor az is igaz, hogy Cairo számos olyan funkciót is támogat, amelyek nem elérhetők a Direct2D-ben és ezért meg kell kerülni őket. A hosszú távú cél azonban az, hogy az Azure használatából akár a Mac OS X profitálhasson és a Macintosh alatt is felgyorsulhasson a honlapok betöltése.

A Mozilla azt tervezi, hogy az új megoldás teljes mértékben együtt tud majd működni a Cairóval, így az utóbbi bármikor előtérbe kerülhet, ha az Azure vagy a hardveres gyorsításos böngészés valamelyik platformon nem működne. Ráadásul a Cairo jelenleg nem is száműzhető a Firefoxból, mivel szükség van rá a nyomtatási funkció zökkenőmentes működéséhez.

Az alapítvány fejlesztői úgy döntöttek, hogy amint a 2D-s API elkészült, azonnal kompatibilissé teszik az OpenGL-lel és a Direct3D-vel is. Ennek köszönhetően a különböző webes tartalmak akár a Windows XP-n, a Mac OS X-n, a Linuxon vagy más operációs rendszereken, illetve a mobil eszközökön is megjeleníthetők hardveres gyorsítással. Az Azure emellett lehetővé teszi majd, hogy a hardveres gyorsítás akkor is működjön, ha a böngésző egyszerre több feladatot végez el, például letölt stb. A projekt egyelőre még az elején tart, a következő lépés az, hogy az Azure a Canvas HTML-elemmel is kompatibilis legyen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #16
    Bocs elírtam, 11.50 akart lenni.
    Az én 11.50 alfám a mikroszoft fishtanknál csinál 60 fps-t folyamatosan, a "hivatalos" 11.10 meg 3 fps-t 1000 halacskánál, szal a 11.50 azért kicsit fejlettebb. Mondom kár hogy már vagy 2 hónapja nem sokat hallani róla. Van benne WebGL-meg minden hw gyorsítás.

    Sajna a kedvenc fraktálos oldalamat nem viszi. De mostanában a FF4-sem valamiért.

    http://ie.microsoft.com/testdrive/performance/fishietank/
    http://fractal.io/
  • cousin333 #15
    Kicsit le vagy maradva: az Opera már a 11.10-es változatnál jár hivatalosan is.
  • kryst #14
    Van 64bites FireFox is, csak nem így hívják. Keress rá Mainfild néven. Az lesz a 64bites Fox.
  • NEXUS6 #13
    Otthon Opera 10.50-et használok, kár, hogy már levették mindenhonnan az alfát, és azóta sem hallani róla semmit. Néha kicsit fagy, de nem rossz. Amúgy marha idegesítő, hogy az sg üzisablakot nem kezeli rendesen. De ez általános az Operánál.

    A hivatalosan is már kiadott böngészők közül azonban az FF4 a legjobb szerintem.
  • Tetsuo #12
    Ott van ilyen? :O Megnezem, viszont az Opera allitolag nem olyan stabil v kompatibilis minden teren.. majd utanajarok. ;)

    A vilag egyik leglogikusabb dolga lenne az, hogy egy bongeszo oldalra rakna az osszes menusort ugye.
    A honlapok vertikalis elrendezesuek, a legtobb monitor pedig szelesvasznu formatumu, ha meg nem teljes ablakban hasznaljuk a bongeszot, mert mondjuk latszodjon mellette meg vmi, akkor megegy ablak fejleccel kevesebb a fuggoleges megjelenites..
    Mondjuk az is megoldas lenne, ha a weboldalak vizszintes elrendezesuek lennenek, de vmiert a webszerkesztok nem kreativak, persze tudom, a tobb profit miatt.
  • tricky #11
    *akiraly persze az lenne, ha oldalra lehetne rakni a tabokat,*
    mint az Operában? hehe
  • Tetsuo #10
    A negyesben kicsit szopatos a jobboldali klikk-menuben az uj tab es uj ablak csereje... mar vagy 50x elszurtam. :) De vegre kevesebbet takar a weboldalak magassagabol, akiraly persze az lenne, ha oldalra lehetne rakni a tabokat, meg mindent. A 64 bittel is kesnek par evet, de sebaj. Annak is orulni kell, hogy ingyen van.
  • Rotyoka #9
    Khm, Opera Khm. Nézd meg az ötletadót, felületben és a többiben.
  • menpe #8
    Szuper. Nem nagyon követtem eddig a release notesokat, de a 4-nél nem találtam normálisat, csak valami sufnitákolt fankiadást, ami folyton crashelt. De talán imáim meghallgatásra találnak egyszer.
  • tricky #7