Gyurkity Péter

Elrajtolt az Android 3.0

A korai előzetesek után immár hivatalosan is bemutatkozott a mobil operációs rendszer új változata, amely főként kinézetében, illetve háromdimenziós téren hoz megújulást - kiegészülve némi meglepetéssel.

A keresőcég illetékesei saját YouTube-csatornájukon közvetítették élőben a bemutatót, amelynek során végigszaladtak a fontosabb újításokon. Volt miből szemezgetni, hiszen többek között a Motorola Xoom tábla, valamint az LG saját megoldása is azért hagyott némi hiányérzetet a CES látogatóiban, mert a szoftver félkész állapota miatt az ottani ismertetők nem lehettek teljesek. Most végre pótolták a hiányosságokat, éppen időben, hiszen az Android minden riválisát megelőzte a mobiltelefonok terén.


A hangsúlyt egyértelműen a kinézetre, a kezelőfelületre helyezték, amely a legnagyobb változásokon esett át a platform 2008-as debütálása óta. A multitaszk módban futó különböző alkalmazásokat könnyebben és egyszerűbben, magáról a kezdőképernyőről érhetjük el, az egyes widgetek megjelenítése is javult, emellett pedig megismerkedhetünk az új értesítőkkel, amelyek a jobb alsó sarokban bukkannak majd fel, akár képekkel, illetve az egyes alkalmazások közvetlen elérésével. Bekerült a rendszerbe a hardveres gyorsítás, ennek alkalmazása pedig a már meglévő külső programok esetében is könnyen megvalósítható. Nem jelent majd gondot a 3D, illetve a videochat funkció sem, amely az elülső kamera, valamint a Google Talk használatával jelenik meg.


A Xoom táblán a bemutató során olyan alkalmazásokat láthattak az érdeklődők, mint az újjátervezett Google Maps, Google Books, valamint Google Body 3D, ezek mellett pedig a játékok sem maradtak el (Monster Madness, illetve History Channel Great Battles: Medieval). Bár többen várták a Google Music szolgáltatás ismertetését, erre végül nem került sor, láthattuk viszont a szintén új felületet kapott Android Market weboldalt, amely immár lehetővé teszi az alkalmazáson belüli tranzakciókat, bár egyelőre a Google Checkout támogatása nélkül, vagyis élőben még nem próbálhatjuk ki a platformot - a fejlesztői kit és a példakódok viszont már elérhetők, a negyedév végére pedig minden készen áll majd.

Az elkövetkező hetekben várhatóan sorra befutnak majd az Android 3.0-ra támaszkodó tábla PC-k, így a Google szoftvere ezen a téren is jelentős részesedésre tehet szert, megismételve a Samsung Galaxy Tab sikerét, ezzel egy időben pedig orvosolva az azzal kapcsolatban elhangzó kritikákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tviktor #19
    Persze:
    http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=846199
    jelenleg az 1.3C-vel használom, mert lusta voltam az 1.3D+patchekkel pöcsölni, meg ígérték az új 1.4-es csomagot minden 1.3D + működő patchek, de egyenlőre késik, viszont készül az mkv támogatás.
  • Yv@n #18
    Használ rajta bármi bonyolultabbat a telefonkönyvnél?

    Csak mert én eddig a 3g tulajoktól jellemzően azt láttam, hogy fos az ios4 frissítéstől, és az utána kiadott fix sem sokat segít ezen. 3GS-en jó.
  • narumon #17
    (És ahogy olvasom az ottani hozzászólásokat a többieknek sincs vele baja)
  • narumon #16
    Most erre mit mondjak? Mindenből van hibás. Asszony 3G-je tökéletes.
  • narumon #15
    Szia! Tudsz nekem valami linket adni? Mert ezt a tabletet néztem én is ki, de mivel mindenhol szidták mint a bokrot így elment tőle a kedvem, de ha kezdik összebarkácsolni akkor lehet hogy mégis van esély rá. Köszi előre is.
  • tviktor #14
    Én csak egy apróságot tennék hozzá.
    Tavaly vettem egy Toshiba Folio 100-as tabletet mert tetszett a hardveres kiépítése, bár rengetegen vitték vissza a Toshiba által testre szabott Android 2.2 miatt, plusz voltak hardveres gondok is a szoftveresen túl.

    Amikor a kezembe vettem és lekezdtem használni egy kicsit el is ment a kedvem tőle, mert például se Market, se Flash nem volt támogatva.

    Kis kutakodás után a neten ráleltem egy olyan fejlesztői csoportra (személyre), aki hivatalosan elkérte (és megkapta a Toshibától) a teljes rom-ot, szabad fejlesztés céljából.

    Mire én megvettem a tabletet, addigra már odáig jutottak, hogy a srácok, hogy megy a market, minden Google alkalmazás és természetesen a flash is (a böngészőben is). Jelenleg épp az orientációs szenzor hibáit javították, illetve csatlakoztatható hozzá külső USB-s 3G modem (igaz csak néhány fajta, de olyan is ami itthon kapható); illetve jelentősen javítottak a quadrant score értéken, 3D támogatáson.

    Mindezzel a hosszú hülyeséggel csak azt akarom írni, hogy "hála" a Toshibának lett egy olyan tabletem amit szeretek és biztos vagyok benne hogy a srácok hamarosan a 3.0-ás android alapon fogják kiadni a modjukat (a hardver bírja).
  • Yv@n #13
    http://appleblog.blog.hu/2011/02/03/egy_generacionyit_hulyult_az_iphone_om

    fut jah, mondhatni száguld...akkor inkább ki se adták volna rá.
  • tiburon26 #12
    hogy az Android 3.0-rol is legyen szo,nekem nagyon tetszik.jelenleg 3g-m van de a következö mobibilom tuti androidos lesz
  • narumon #11
    Nyilván van egy határ ahol a legrégebbi telefont már nem lehet supportálni, mert hardverileg nem bírja el, de ugye a 3G egy sok éves telefon (már a 3GS is 2 éves) és fut rajta a mostani iOS 4.2.1. A következő már lehet hogy nem fog, de itt évekről beszélünk, itt lent egy kollega meg említette, hogy a 2010-es telóján már a 2010-es android sincs supportálva. Szerintem ez nagyon nagy gáz.
  • smv #10
    Én is azt hittem amíg a 2g-mre nem közölték h sorry, már nem adunk ki rá frissítést, de a hardverileg kb zsír ugyanaz 3g-re még igen. Az új iOS már 3g-n se fog menni (vagy már nem is megy, le vagyok sajnos maradva hírek szempontjából)