MTI

Az ausztrál média kiáll a WikiLeaks alapítója mellett

Az ausztrál médiavállalatok kiálltak kedden a WikiLeaks alapítója mellett, s arra figyelmeztettek, hogy határozottan ellenzik az oknyomozó portál perbefogását vagy kiadványainak betiltását.

Az ausztrál újságok és tévétársaságok vezetői nyílt levélben ítélték el az ausztrál vezetők "mélységesen nyugtalanító" reagálását arra, hogy az ausztrál születésű Assange honlapja az interneten titkos diplomáciai iratokat tett közzé. Szerintük a WikiLeaks "a média része", s nincs bizonyíték arra, hogy a diplomáciai levelek közzététele veszélybe sodorja az ország nemzetbiztonságát vagy egyes személyek biztonságát, s hogy Assange vagy akár a WikiLeaks megsértette volna az ausztrál törvényeket. Julia Gillard ausztrál miniszterelnök korábban felelőtlenséggel vádolta Assange-t, honlapját pedig törvénytelennek nevezte. Kormánya egy ideig fontolgatta Assange útlevelének bevonását.

A WikiLeaks elhallgatatása, a portál kiszivárogtatásainak a nyilvánosságra hozói elleni fenyegetések komoly veszélyt jelentenek a demokráciára, amely egyebek mellett a szabad és szókimondó sajtó pillérein nyugszik - vélik a nyílt levél szerzői. A diplomáciai táviratok publikálása valóban példa nélkül álló, de a WikiLeaks azt tette, amit a sajtó régóta tesz: a nyilvánosság elé tárja azokat az információkat, amelyeket a kormányok jobb szeretnének titokban tartani - áll a dokumentumban, amely végezetül megjegyzi: a WikiLeaks, ha követett is el hibákat, lehetővé tette, hogy az emberek megismerjék korunk legbonyolultabb külpolitikai kérdéseiről alkotott washingtoni gondolatokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!