Berta Sándor

A Flickr alapítója szerint a Yahoo gyengélkedése az egész ágazatnak rossz

A Flickr alapítója szerint mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy ami online van, azt bárki megtalálhatja. Véleménye szerint 2011 a személyre szabott web éve lesz.

Kínai asztalok, antik bútorok és Buddha-szobrok gazdagítják a Flickr alapítójának lakását. Az erkélyről San Franciscóra lehet látni. A szakembert mindig sokan veszik közül, gyakran rendez partikat, amelyeken az ismerőseivel együtt is énekel. "A munkahelyi, az online és a magánéletemben is nagyon nyitott vagyok. Nagyon sok dolgot nyilvánosságra hozhatok és eközben még jól is érzem magam. Nem okoz problémát számomra, hogy megosszam életemet a világgal, de persze nálam is van egy határ. Amikor például a lányom 1 éves lett, akkor befejeztem a fotói megjelentetését a Flickr oldalán. Addig egy bébi volt, de célszerű volt elfogadni, hogy neki is van magánélete" - nyilatkozta Caterina Fake.

"A magánéletről és az adatvédelemről az a véleményem, hogy ha valaki beteget jelent, de közben strandon van, akkor ha nem szeretné, hogy a főnöke ezt megtudja, ne terjessze ezt az interneten. Az embereknek tisztában kell lenniük azzal, hogy mit csinálnak. Ha valaki megjelentet magáról a világhálón egy olyan képet, amely egy szombati partin készült, akkor ne csodálkozzon, ha a következő hétfőn felbukkan ez a téma a munkahelyén. Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy ami online van, azt valamikor valaki megtalálja."


A Fake és három másik szakember által közösen létrehozott Hunch esetében mindenki maga dönti el, hogy mit jelentet meg magáról és mit nem. Ráadásul az információkat bármikor megváltoztathatja, valamint meghatározhatja azt is, hogy azokhoz mely ismerősei (munkahelyi, magán stb.) férhessenek hozzá. Ugyanakkor a tagok nem cserélhetnek egymással fotókat, nem kereshetnek adatokat és a megadott információkat sem használják fel az üzemeltetők személyre szabott hirdetések elkészítéséhez. A Flickr alapítója úgy vélte: pont az a baj a nagy oldalakkal, mint a Google, az AOL vagy a Facebook, hogy ezeken bárki beszélhet a barátaival vagy képeket tölthet fel, de eközben bárki hozzá is férhet a megosztott adatokhoz anélkül, hogy tudnánk róla.

"A magánélet védelmének vannak szakaszai. Egy tinédzser sokat barátkozik, kiépíti a baráti körét. Egy 30 éves embernek ugyanakkor már van munkahelye, lehiggad és jobban ügyel privát szférája védelmére. Ez az internet megjelenése előtt is így volt és most is így van. A saját Caterina.net oldalam az első blogok egyike volt 1997-ben vagy 1998-ban. Persze akkor még nem blognak hívták, hanem internetes naplónak" - közölte Caterina Fake.

A szakember korábban egy búvárboltban dolgozott, majd néhány hónapig befektetési bankár volt. Az 1990-es évek közepén webes tervező lett és ekkor fedezte fel érdeklődését a világháló és a közösségi szoftverek iránt. Az áttörés 2002-ben következett be, amikor Stewart Butterfielddel megalapították a Ludicorpot, a Flickr elődjét. A Flickr 2005-ben lett a Yahoo tulajdona, de ő 2008-ig a cég munkatársa maradt. Mint mondta: az akkor egy jó munkahely volt, de mostanában lejtőn van a vállalat és elveszítette régi jelentőségét, pedig továbbra is sok tehetséges ember van ott. A Yahoo gyengélkedése azonban az egész ágazatnak rossz, mivel így a Microsoft, a Google és a Facebook lettek az internet jövőjét meghatározó óriások.

"Úgy gondolom, hogy 2011 a személyre szabott web éve lesz. A Flickr és a Facebook térhódításával nagyon sok személyes adat került a világhálóra. Többek között, hogy kik vagyunk, hol élünk stb. Ráadásul a következő szoftvergeneráció már sokkal céltudatosabban fogja ezeket az információkat felhasználni és egymással ötvözni. A jövőben a mobil készülékem pontosan tudja majd, hogy egy New York-i utcasarkon vagyok, továbbá azt, hogy az édesanyámnak hamarosan a születésnapja lesz és hogy néhány saroknyira tőlem az egyik boltban éppen kapható a nekem tetsző sál. Ez a fajta személyre szabottság lenne az ideális. A cél ugyanis a hatékonyabb keresés és az időmegtakarítás lenne. S természetesen ugyanúgy találkozhatok egy algoritmus által ajánlott személlyel, mint az egyik barátom ismerősével" - közölte Caterina Fake, aki jelenleg kollégáival a Hunch továbbfejlesztésén gondolkozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hangulati #2
    kamu katalin.
  • Motoroj #1
    Fake.