Berta Sándor

Pénzmosásra használják az online pókertermeket

Gyakran keresik fel az internetes kaszinókat a rendőrök. Olyan bűnözők után nyomoznak, akik az online pókercégeken át továbbítják az akcióikhoz szükséges pénzeket.

A bűnözők egy része Ázsiában vagy Kelet-Európában ül a számítógépe előtt és lopott bank- és hitelkártyák adatait gépeli be. Az információk segítségével feltöltik online pókerszámláikat, majd egyik társuk ellen játszva elveszítik a pénzt. A kaszinótulajdonosok természetesen nem tudnak az egészről semmit, nyugodt szívvel átutalják az összegeket, amelyeket azok különböző akcióik finanszírozására használnak fel. "A szervezett bűnözés és a terroristák felfedezték maguknak az online pókervilágot és ezen a csatornán keresztül továbbítják A pontból B pontba a pénzt" - összegezte tapasztalatait Michael Mrak, a Casinos Austria adatbiztonsági és pénzmosás elleni részlegének vezetője.

A rosszfiúk általában nem érdeklődnek az európai platformok iránt, mivel ezeken a portálokon hatékony azonosítórendszerek működnek, s ezáltal nagy a kockázata a későbbi felismerésnek, illetve lebukásnak. Sajnos azonban vannak olyan internetes pókeroldalak, amelyek üzemeltetői a forgalmat mindennek fölé helyezik. "Az úgynevezett 7/7-es bombamerénylők mindegyike online kaszinókban és pókertermekben szerezte meg a merényletek elkövetéséhez szükséges összegeket" - erősítette meg Simon Doloway szakértő Mrak szavait. Dolloway korábban a New Scotland Yard munkatársaként terrorcsoportok pénzmozgásait tanulmányozta és jelenleg a Lopham Consultancy cégnél dolgozik. (A 7/7 merénylőket azért nevezik így, mert 2005. július 7-én hajtották végre merényletüket Londonban a metróban és egy buszon.)


A módszer általában mindig ugyanaz: a bűnözők olyan virtuális pókertermeket keresnek, ahol névtelenül is játszhatnak. Gyakran ezeken az oldalakon vagy egyáltalán nem szabályozzák a játékok számát, vagy nagyon sokat lehet játszani. Ezáltal akár nagyobb összegek is gazdát cserélhetnek. A játékosok bejelentkeznek és általában a társaik ellen játszanak. "Mivel az egyikük állandóan veszít, így a pénze a társa számlájára vándorol át. Az átutalást pedig a Western Unionon keresztül intézik" - mondta Mrak. Az egyik ilyen platform a www.freedom-cards.com volt, amely úgy hirdette magát, hogy: "nem kérjük el az azonosítóját vagy az igazi nevét". Az online kaszinót időközben bezárták.

Mrak hozzátette: a játékosok IP-címeinek elemzése kiderítette, hogy különösen a keleti és az ázsiai maffia van jelen ezen a területen. Dél-Koreában például vannak olyan cégszerű intézmények, amelyek megbízásból elintézik az ilyen tranzakciók lebonyolítását. Az alkalmazottak reggeltől estig lopott bank- és hitelkártyák adatait gépelik be a számítógépekbe vagy egész nap pókereznek. Utóbbi esetben az a feladatuk, hogy elveszítsék a rájuk bízott pénzt, azt így tisztára mosva. Társaikkal folyamatosan Skype-összeköttetésben vannak, hogy így biztosítsák az akció sikerét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #36
    Egy fontos dolgot leírtál, ami miatt nagy üzlet a póker (a termeknek):
    "100k hand még bőven nem elég arra, hogy a szerencse faktor kiegyenlítődjön. Az én statisztikámban kb. 1M hand kellett hozzá"
    És van aki az 1M-it is kevesli - miután 1M hand azt mutatja hogy szar. Ezért jó a PokerStrategy, meg PokerAkademia, és hasonló oldalak, mert elhitetik a néppel, hogy bárki be kerülhet az 5%-ba, csak még pár 100ezer hand kell hozzá. Számold ki 1 handen mennyi a minimum rake. Gyakorlatilag farmolnak ezek az idióták a pókertermekben a terem tulajdonosainak - mert napi 3-4-6-8 óra az már nem játék, az kőkemény kínai farm - és reménykednek közben, hogy ők is bekerülhetnek valaha a felső 5-10%-ba, amire az esély egyre kisebb.
  • Skynet85 #35
    <off>
    Évek óta pókerzek, de csak hobbi szinten, volt egy időszak amikor hittem a pokerstrategy és egyébb ,,hu most Phill Ivey-t" faragunk belőled dolgokban, jó dolog az abc póker nullszadóra, azzal viszont hosszú távon nem nyersz, mert mindíg van egy sharknak hitt barom vagy egy valóban shark aki szépen elszedi 2-es és 3-as tercel a prefopp ak-ból floppon lett kk-t amit 90%-a pókereseknek nem dob el a maradék pedig a már említett 5%-10%. ABC póker rake termelésre jó, de ha jön egy gyönyörű badbeat széria ami úgy is jön, akkor jön a tilt és itt a 90% úgy dönt, hogy 1 óra alatt visszanyeri azt, amit elbukott, és itt bukják be a a maradék lovét...

    Fogalkozok póker botokkal és azok algoritmusaival, tapasztalat, hogy a kezdő és közép mezőnyben adatbázisok és több millió hand statisztikáit követve képesek az emberi gyengeséget leküzedni pl aa-t dobni turnon, sor és szin gyanu esetén pl és nem tiltel...
    </off>
  • SaubyBoy #34
    "Mit gondoltok, ő a világ egyik legszerencsésebb embere? "

    igen:)
  • SaubyBoy #33
    a címből az jön le h benne vannak a pókertermek is, nem szerencsés

    az első megrakott tétet és a nyereményt kéne mindig visszatolni és duplázni


    így csak 1 tétnyi lesz a veszteség ha bebukjuk amennyiben nem jön ki 1 jó sorozat

    aki pókeren csak picit plusszos, az így kivárhatja a szerencséjét ruletten sztem ez így már nem szerencsejáték

  • atlagember #32
    Itt egy link, ahol részletesen le van írva, miért nem jó a duplázós taktika:

    http://www.betuvetes.hu/hu/node/1287

  • Julius Caesar #31
    A duplázós taktika addig megy, amíg bírod suskával. Másrészről had ne mondjam már 784687236482x, hogy a ruletten hosszútávon a kaszinó nyer.
  • Jozsó #30
    kb. három éve pókerezgetek, vagyis van némi rálátosom a dologra. Az első, hogy 100k hand még bőven nem elég arra, hogy a szerencse faktor kiegyenlítődjön. Az én statisztikámban kb. 1M hand kellett hozzá. (persze szintén véletlenül akár már 1k is lehet rendben).

    A másik, hogy az emberek 90% (talán 95%)-a veszít. Ez biztos. Ez finanszírozza a többiek nyereségét. Viszont ennek az 5-10%-nak messze nagyobb a hangja mint a maradéknak, és ők valójában nem is értik, hogy a többiek miért nem tudnak nyerni. Láttam ország statisztikákat is, hát, gondolom nem meglepő, de szinte minden ország vesztésben van, mindösszesenben. (igen, Magyarország is).

    Viszont az is igaz, hogy ha az ember megfelelően lavírozik a bónuszok között akár egy vesztes játékkal is nyerhet.

    Viszont mindezek felett tény, hogy léteznek olyan játékosok akik hosszútávon nyernek a dolgon. Ez két módon lehetséges. Az egyik a tehetség a másik a szorgalom. A tehetséget kár ragozni ezerből egy. A szorgalom másik kérdés. Én pl. nem vagyok tehetséges, de rá tudom venni magam, hogy minden nap odaüljek és 3-4 órát játszak. 50$-t kaptam, még egyszer egy 20-ast befizettem. Ennyi volt a befektetésem. A pénzkivétjeimet számon tartom, magamat nyilván nem csapom be. Gazdag nem lettem, de mellékesnek nem rossz.

    Ja, és még a rulett dologról. Egyszer volt egy kis pénzem (amit különböző okokból kivenni nem tudtam, pókerezni meg kevés volt). Elkezdtem a legkisebb téttel a tétduplázós taktikát. Megyegetett is, de aztán kiszámoltam és kiderült, hogy (a pontos számra nem emléxem, de kb.) olyan 7% esélyem van arra, hogy még azelőtt megduplázzam a pénzem mielőtt bejön egy olyan sorozat amivel elvesztem az összeset. Persze el is ment az egész, a gyakorlat igazolta az elméletet.

    A cikkhez meg még annyit, hogy gőzöm sincs milyen pókertermek mehetnek ilyen anoním módon, ahol én jártam ott mindegyikben volt ellenőrzés.
  • NovaTerra #29
    Nézzetek már meg pár magyar játékost, pl.: Traply Pétert (bélavácsi)! Csak a múlt héten 3 nagy versenyt nyert online. És ezt, 3 nagy verseny egy hét alatt 11-szer csinálta meg ebben az évben. Mit gondoltok, ő a világ egyik legszerencsésebb embere? Egyszerűen rengeteg időt szánt a pókerre, a tanulásra és olyan szintű játékos lett, hogy világ szinten is nagy versenyeket tud nyerni, rendszeresen. A póker nehéz kenyér, nem olyan, hogy nyerek pár handet és élem világom. Havi minimum 30k-40k handet le kell játszani, annak, aki ebből akar megélni. Közben fejlődni.
  • Julius Caesar #28
    Hosszú távon mindig a kaszinó nyer a zöld miatt (16/33 vs 17/33 nyerési esély).

    Csak azt nem értem, hogy ha szerencsejátékból ilyen könnyű megélni, miért nem ebből él mindenki?
    Ugye az az egyetemista is aki "heti 30-40 ezer dodót tett el" (komolyan, ha mindig ez ment neki fél év után lemehetett volna a bahamákra és leéli a maradék életét...), az valakinek a zsebéből kivette a heti 30-40k dodót. Tehát valaki ott elszegényedett.

    Oké, erre mondod hogy az ne játsszon. Akkor bent maradnak akik irtó jól pókereznek, tehát egy idő után kiegyenlített lesz a verseny, és szerencsejáték lesz belőle. Mert ugye a szerencsejáték pénzt nem csinál...

    Egészen más az, amikor valaki pókerezGET, egyszer nyer nagy lét és abbahagyja, meg amikor valaki megélhetésként űzi, mert a nagy számok törvénye alapján abból bukóvári lesz.

    "Mindig van egy nagyobb hal"
  • Kara kán #27
    Egyébként Ecclestone csak kis hal.

    Gondolj bele: Bill Gatesnek 50 milliárd dollárja van, amit úgy gyűjtött össze, hogy mi megvettük a szoftvereit. A szoftverei pedig elég drágák, szerintem a fél ár lenne reális. Ezt ő is tudja, mert most nemrég úgy döntött, hogy az így összeharácsolt pénz felét visszaadja jótékonykodás formájában, de valamit eltévesztett, mert a 25 milliárdot nem nekünk adja vissza, akik megvettük a szoftvereit, hanem az afrikaiaknak. Őt soha nem rabolták ki, mint ő minket, legfeljebb egy poénkodó belga házaspár nyomott egy tortát az arcába.
    Ugyanez elmondható Soros Gyuriról is.

    Nos, hogy bebizonyítsam, hogy a dúsgazdagság ellen nincs atavisztikus ellenszenvem, mondok egy másik példát:
    A Google tulajainak is több tízmilliárd dolcsi vagyona van, de rájuk érdekes módon nem vagyok irigy, annak ellenére nem, hogy tudtommal Oroszországból Amerikába kivándorolt zsidók. Azért nem utálom őket, mert szoftvereiket ingyen adják - és le a kalappal a Google kereső előtt - a pénzüket a hirdetőktől szedik be. Náluk semmi sem kötelező, mégis van pénzük. Szimpatikusak az ilyen gazdagok.