Berta Sándor

A mobilhálózatok lehetnek a virtuális hadviselés új célpontjai

A korszerű mobil készülékek már régóta nem csak telefonálásra jók, hanem fényképezésre vagy akár internetezésre is. A sokoldalú eszközök biztonsági fenyegetettsége is egyre nagyobb.

Az emberek naponta használják a mobiltelefonjaikat, nem csak SMS-küldésre vagy -fogadásra, hanem információszerzésre is. De joggal merül a kérdés, hogy mi történik akkor, ha a bűnözők vagy a terroristák a mobil infrastruktúrák ellen intéznek támadást? "A GSM-hálózatot már 219 országban használják és számos olyan gyenge pontja van, amelyekről megpróbáljuk felvilágosítani az embereket. Azzal ugyanis csak kevesen vannak tisztában, hogy a mobil rendszerek a személyes és a nemzeti biztonság szempontjából legalább olyan fontosak, mint például az áramhálózatok" - nyilatkozta René Pfeiffer, a DeepSec nemzetközi biztonsági konferencia szervezője.

A felkelések, forradalmak és kiberháborúk esetén egy állam GSM-hálózata elleni célzott támadásnak pusztító következményei lehetnek. A bankok, a hivatalok és a különböző cégek mobil infrastruktúrákra támaszkodó szolgáltatásai teljesen megbénulhatnak. Az állampolgárok nem tudnának a mobiljaikról segélyhívást kezdeményezni. A műszaki infrastruktúrát érintő ilyen jellegű akció során már emberéletek forognának veszélyben. A biztonsági cégek és a hivatalok képviselői pontosan tisztában vannak ezekkel a veszélyekkel, és a szakemberek szerint a fenyegetés nagyon is valódi.

A bűnözők már régóta kihasználják a mobiltelefonok, valamint az azokon futó szoftverek biztonsági hibáit. Jelenleg a céljuk még egyértelműen csak az emberek személyes adatainak megszerzése. "Az úgynevezett mobil alkalmazásokat kínáló platformok közel sem annyira biztonságosak, mint azt sokan hiszik" - hangsúlyozta René Pfeiffer. Nem véletlen, hogy az idei DeepSec egyik fő témája a mobil biztonság erősítése lesz. A látogatók összesen 33 előadást hallgathatnak meg és nyolc szakértői csoport munkájában vehetnek részt. A remények szerint a nemzetközi együttműködésekből hamarosan a felhasználók is profitálhatnak majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #2
    Mikrofonon eddig is lehetett, kamerán ezután is csak akkor lehet, ha rád néz.
  • Crane #1
    Ja, hát az elég combos, mikor valakit a saját telefonja kameráján, és mikrofonján keresztül figyelnek meg.