Berta Sándor

Még az idén megjelenhet a webOS 2.0

Elérhetővé vált a Palm webOS 2.0 első bétaverziója. A végleges változat alighanem még az idén megjelenhet és számos új funkciót, például továbbfejlesztett multitasking interfészt is tartalmaz majd.

A hírt Chuq Von Rospach jelentette be a Palm webOS fejlesztői blogjában. A legfontosabb változás a korábbi változatokhoz képest, hogy a Hewlett-Packard által 1,2 milliárd dollárért felvásárolt cég munkatársai továbbfejlesztették a Palm saját multitasking interfészét, így lehetővé vált, hogy a felhasználók jóval egyszerűbben áttekinthessék a megjelenített tartalmakat és könnyebben válthassanak a különböző feladatok között.

A következő változás, hogy az univerzális kereső új neve Just Type lett és fontos funkciókkal bővült, hogy képes legyen még több feladattal megbirkózni. E funkciók közé tartozik a Quick Actions is, amely segítségével létrehozhatók feljegyzések, visszaemlékezések, frissíthetők a közösségi hálózatok státuszjelentései vagy akár új dolgok is felvehetők a bevásárlólistára. A Quick Actions bármely alkalmazásba integrálható, így a felhasználási lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen. Emellett lehetőség lesz arra is, hogy a készüléktulajdonosok akár a programokban tárolt adatokban is kereshessenek.


Szintén új funkció az úgynevezett Exhibition, amely egy különleges teljes képernyős üzemmód. Ez akkor aktiválható, ha valaki a telefonját egy Touchstone-töltőre teszi. Az eszköz ilyenkor képes megmutatni a különböző információkat vagy akár a szórakoztató tartalmakat is, például Facebook-fotókat. Az, hogy mi legyen látható, mindig az egyes alkalmazások segítségével dönthető el.

A Palm úgy döntött, hogy megnyitja a fejlesztők előtt a Synergy nevű szinkronizációs rendszerét, így az eddiginél könnyebben lesznek létrehozhatók és hozzárendelhetők a különböző adattípusokhoz tartozó szoftverek. Az azonnali üzenetküldő (IM) hálózatok például egyszerűbben összeköthetők lesznek a webOS IM-programjaival, a fejlesztők hozzáférhetnek a személyes kapcsolati adataikhoz és megszervezhetik a munkájukat, időbeosztásukat.

A webOS 2.0 kibővül a Node.js nevű alkalmazásfuttatási környezettel is, amely egy saját fejlesztésű I/O-Framework a V8-as Javascript-motorhoz. Ennek köszönhetően könnyen elkészíthetők a hálózati szoftverek. Ezenkívül az új verzióban debütál a Palm Plugin Development Kit (PDK), amellyel egyszerűen hozhatók létre játékok és más összetettebb alkalmazások, valamint zökkenőmentesebbé válhat a különböző platformok között átjárhatóság.

Végül, de egyáltalán nem utolsósorban az új rendszerből nem hiányozhatnak majd a HTML5-funkciók sem. Ezek közé tartozik a kibővített Canvas-, a Web Storage- és a geolokációs szolgáltatás-támogatás, továbbá az offline üzemmódban használható programokhoz kifejlesztett gyorsítótár. Sokáig úgy tűnt, hogy a Hewlett-Packard nem tudja, mihez kezdjen a webOS-szal. Idén július végén azután a konszern úgy döntött mégis az okostelefonok szegmensében és nem a netbookjain hasznosítja a Palm által kifejlesztett rendszert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balumann #7
    Azért ilyen hozzászóláshoz is kellhet némi elfogultság xD Pár ezernél többet én se adnék ki (jelenleg) ilyen okostelefonra, mert annyira nincs szükségem rá (k750i mobilom, meg a 900HA netbookom kielégíteni nagyjából az igényeimet ha nem vagyok itthon), de ha ingyen adnák, vagy cserére a k750i -mre akkor elfogadnék egyet szívesen, bármelyikből, de inkább androidost ^^
  • slickboy #6
    N70? Se GPS se WLAN? Egészségedre.
  • Ulkesh #5
    Semmi gond, Trabanttal is járnak még az utcákon :)
  • Kambo #4
    a sok csili-vili , drága és nem utolsósorban gyengécske okostojástelefon és OS mellett én máig a Nokia N70-esemet használom a Symbiannal és nincs az a pénz amiért lecserélném (még ha külön nekem fizetnének érte se), semelyikre sem, sem i(f)OF-re, sem WinMO-ra se Badára, se újabb Symbianra, de még Androidra sem...
  • Inquisitor #3
    Nehéz lesz labdába rúgni Az Android (pláne a Chrome) és az IOS4 mellett.
  • fergusonpapa #2
    egyetértek.
  • Ferrer #1
    Ez a képek alapján jónak tűnik. Inkább ez, mint a Winmo 7.