Berta Sándor

Yahoo widgetek a Sony tévéken

Miközben a Google még csak most fedezi fel a netképes televíziókban rejlő lehetőségeket, a Yahoo mindent elkövet, hogy megelőzze vetélytársát. A Sony tévéken alapból ott lesznek.

A Yahoo már tavaly kifejlesztette a netképes televíziókon használható Connected TV nevű widget-gyűjteményét és ezzel lépéselőnybe került konkurenseivel, elsősorban a Google-lel szemben. A vállalat azonban ezután sem tétlenkedett, most sikerült megállapodnia a Sonyval. A szerződés értelmében a Vizio típusú televíziók után a jövőben a Sony Bravia LCD tévéin is megjelenhetnek a Yahoo widgetjei. Ha figyelembe vesszük, hogy a japán elektronikai óriás minden negyedik eladott televíziója ilyen márkájú, akkor kijelenthető, hogy a Yahoo jó üzletet kötött.


A televíziógyártók és az IT-partnereik körülbelül egy évvel ezelőtt fedezték fel a netképes televíziókat és határozták el, hogy szeretnék, ha az internet végleg meghódítaná a nappalikat is. Az új piaci szegmens leginkább a Yahoo figyelmét keltette fel, a vállalat igyekezett minden erejével erre a területre összpontosítani. A Yahoo - különösen a Sonyval most kötött megállapodás után - optimista, a cég nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy forradalmasítja a televíziózást. Nos, ez talán nagyképű kijelentésnek tűnik, de közel sem az. A Yahoo widget-gyűjteményében már most rengeteg miniatűr program található, amelyek mindegyike egy-egy népszerű szolgáltatáshoz (Twitter, Facebook, eBay, Showtime, USA Today stb.) kapcsolódik.


A legnagyobb problémát tehát nem a szoftverek hiánya jelenti, hanem az, hogy jelenleg a televíziók képernyőjén csak nagyon kényelmetlenül kezelhetők az internetes programok és szolgáltatások. A legtöbb esetben marad a távirányító és egy virtuális billentyűzet. Ennek ellenére a kínálat bőséges, a felhasználók több ezer online tartalom, filmek, televíziós műsorok és online szolgáltatások közül választhatnak. A televíziós szokásokat persze ezek az ajánlatok nem fogják megváltoztatni, hiszen egy e-mail írása mindig kényelmesebb lesz egy laptopról vagy egy okostelefonról. Mindenesetre a Yahoo az első lépéseket megtette.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ferrer #5
    Az SG felelős gagyikirálya itt is megszólalt...
  • cloud.strife #4
    Jó hír, csak épp 2 hónapja az NX700/800 modellekbe benne van a Yahoo widget részvény, időjárás, stb., plusz Facebook, Flickr, Twitter cuccai.

    SG vazze.......
  • kvp #3
    Ezzel szemben egy samsung monitor es egy media pc tokeletesen mukodik egyutt, sot veteknelkuli billentyuzet eseten meg gepelni is kenyelmes rajta. A gyartok meg tovabbra is a spanyol viaszon dolgonak. (a bravia tv-ken egyebkent ugyanaz a sony linux megy, mint ami a ps3-asokban a jatekok alatt fut)

    Az idealis tv ilyen szempontbol jelenleg egy webkameraval, mikrofonnal, audio erositovel, kulso hangfalakkal es jo nagy kijelzovel felszerelt windowsos szamitogep lenne, beepitett ethernet, wifi es blutooth kapcsolattal, tovabba egy vezetek nelkuli billentyuzet+trackpad/trackpoint es taviranyito kombinacioval. (az utobbira a wii egysege pont jo, mert az megy windows alatt egerkent es taviranyitokent is)

    A technologia tehat megvan, csak a gyartok nem aruljak a boltokban. De ilyen a szemuveg nelkuli 3D-s kijelzo is. Az is letezik, de max. a nintendo fogja arulni zsebmeretben, pedig akar tobb meteres kijelzot is lehetbe belole kesziteni.
  • visnait #2
    Elvileg az én TV-m(Samsung LE37B651) is tudja kezelni őket. De sajna csak azokat sikerült elindítanom, melyek gyárilag benne vannak (Youtube, Időjárás és valami News) :-(
  • willcox #1
    A Samukon már rég vannak Yahoo-s widgetek (már 1 éve) :)