MTI

Honlap a szlovák politikai élet "újraindításáért"

Civil kezdeményezés az a szlovákiai honlap, amelynek szerkesztői azt tűzték ki célul, hogy felhívják a figyelmet a szlovákiai politika és közélet szerintük elhanyagolt vagy nem kívánatos tényezőire.

"Nem én vagyok a politikáért, a politika van értem" - olvasható a re-start.sk nevű kétnyelvű, szlovák-magyar internetes oldalon. Az Új Szó című pozsonyi napilap szerdai számában számolt be a honlapról, amely kétnyelvű, szlovákul és magyarul is olvasható, s naponta gyarapodik animációs filmekkel, amelyek a szlovákiai társadalmi problémákkal foglalkoznak, például a fejletlen infrastruktúrával, az elavult nyugdíjrendszerrel, a lakásproblémával. Az egyik animációs játékban például a jelenlegi három kormánypárt elnökei közül kiválaszthatja az olvasó a neki nem tetsző politikust, és parittyával kilőheti a világűrbe.

Az oldalon bárki megírhatja, mit szeretne "újraindítani" Szlovákiában. A javaslatokat az oldal szerkesztői ígéretük szerint eljuttatják az egyes politikai pártokhoz. A honlap kivitelezői az internet mellett az utcán is aktívan jelen vannak, a "problémásnak" tartott dolgokat RE-START.SK felirattal ellátott, feltűnő fekete-sárga műanyag szalaggal tekerik körbe. A hétvégén Dél-Szlovákia több városában is akcióba léptek. Megjelöltek többek között egy érsekújvári parkot, az egykori komáromi határátkelő omladozó épületét és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) egyik pozsonyi fényreklámját.

Sajtóközleményük szerint nem kötődnek semmilyen politikai párthoz. Mivel tartanak az esetleges retorzióktól, nem akarják felfedni kilétüket. Hétfőn Szepsiben eljárást indítottak a csapat néhány tagja ellen, amiért körbeszalagozták a Marián Kotleba vezette Mi Szlovákiánk Néppárt választási plakátjait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Oláh Herkules #3
    Ezek a magyarok ellen hőbörgő szlovákok is újraindíthatnák magukat, mert ezek már nem idegesítőek, és irritálóak hanem egyszerűen, szánalmasak csak úgy lerí róluk a súlyos kisebbségi komplexus :D
  • TeDDyRuSh #2
    Megnéztem a honlapot, rendben van a kezdeményezés és még egy két videó is. Érdekes, hogy a legtöbb probléma nem is áll olyan messze tőlünk, mármint akár szólhatna az itthoni embereknek, és kormánynak is. Az utolsó szallagos kép baromira bejött. Csak a kapu látszik a méteres fűben. Valószínű valami focipálya lehetett egykor:)
  • Tetsuo #1
    Hm.