Berta Sándor

Kínosra sikeredett a WePad bemutatkozása

A Neofonie és a 4 tiitoo hivatalosan is bejelentette az iPad kihívójának szánt WePadet, ami nemcsak egy készülék, hanem egy nyílt platform.

A WePad egy tábla-PC, ami egy klasszikus netbook-platfomra épül. A vékony házban egy Intel Atom N450 típusú, 1,66 GHz órajelű processzor található. A 11,6 colos kijelző multitouch-kompatibilis, maximális felbontása 1366 × 768 képpont. Az eszközt ellátták Bluetooth 2.1+EDR, a WLAN 802.11a/n és 802.11b/g/n szabványú, valamint két USB 2.0-s és egy HDMI-porttal. A beépített kamerának köszönhetően akár videochatek is folytathatók, ez a funkció például az iPadből hiányzik.

A termék operációs rendszere egy érintésvezérléshez módosított Linux-disztribúció, míg a nagyobb szoftvercsomagok, mint az OpenOffice.org mellett a kisebb programok widgetek formájában érhetők el a felhasználók számára. Az integrált akkumulátor legfeljebb 6 óra üzemidőt biztosít.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A WePad két változatban lesz kapható. A belépő szintű modell ára 449 euró lesz, a 800 grammos készülék 16 gigabájt memóriát tartalmaz majd, míg a 850 grammos teljes felszereltségű verzióba már 32 gigabájt flashmemória kerül és az ára is magasabb, 569 euró lesz. Utóbbi kiadás tartalmazni fog egy 3G-s modemet, egy normál méretű SIM-kártyahelyet, GPS-támogatást és képes lesz lejátszani az 1080p-s videókat. A tábla-PC előnye, hogy támogatja az Androidra készülő alkalmazásokat és tartalmaz egy SDHC memóriakártya-olvasót is. Szintén ki kell emelni a flashvideó- és a Java-támogatást. Az első WePadek várhatóan júliustól lesznek kaphatók, de csak korlátozott darabszámban, majd augusztustól már a legtöbb boltba eljut majd az új iPad-kihívó.

A bemutató azonban nem igazán a műszaki jellemzők, hanem a kínos közjátékok miatt marad emlékezetes. Először is a meghirdetett öt prototípus helyett csak egy volt látható, ráadásul annak a kijelzője is olyan fényes volt, hogy alig lehetett lefényképezni a kezelőfelületet. Ennél is súlyosabb hiba volt azonban, hogy a bemutatón működő egyetlen prototípuson is - mint utólag kiderült - nem Linux, hanem Windows operációs rendszer futott.


A nem mindennapi felismerést az androidpads.com nevű blog üzemeltetői tették, akik kiszúrták, hogy a premieren váratlanul egy Windows hibaüzenet bukkant fel a WePad képernyőjén. A Neofonie vezetője próbálta eltakarni a hibaüzenetet, de nem sikerült neki. Az egész bemutató ráadásul egy videó volt, vagyis a rendszer nem élesben, hanem felvételről működött.

A cég azzal indokolta a Handelsblatt gazdasági lapnak a Windows használatát, hogy a módosított Linux még nem működik tökéletesen. Egy másik videón az is látszik, hogy a multitouch kijelzőn egy egérkurzor jelenik meg. Az újságnak a WePad technikai partnere, az Adobe megerősítette, hogy valóban dolgoznak egy ilyen projekten.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pixx #36
    Érdekes, nekem nem is tudom, mikor fagyott le utoljára a win. Mondjuk, aki nem tudja mit csinál és össze-vissza nyomogatja a gombokat, annak előbb-utóbb biztos megadja magát.

    Az aksinak semmi köze a winhez, ugyanott készül a pc akis, és a Mac aksi is. Kínában. Egy biztonsági kapcsoló van benne, meg van határozva hányszor lehet feltölteni, és lemeríteni, ha ezen túl vagy, meg hal az aksi. Persze ezt a gyártók nem verik nagy dobra.
    Amúgy egy laptopban az aksinak nem kell egész nap bent lennie, főleg, ha hálózatról megy. Az emberek 90%-a pedig így használja, nem is csoda, ha egy év után szét megy az aksi, ez a hozzá nem értést tükrözi...
  • bambusz76 #35
    A szoftverek es a hardverek minosegetol fugg egy gep. En mindket platformot hasznalom, es a nagy elonye a Macnek anyyi, hogy stabilabb, de nem csak kicsit, hanem nagyon...
    A profi design studiokban (grafika, dtp) inkabb hajlanak a Mac fele, szimplan azert mert gyors es stabil, persze amellett van PC is. A 3D studiok zomeben Win-t futtatnak, de ott is van Mac. A zenestudiok nem tudom, de szerintem ugyanugy mindkettot hasznaljak.
    A PC se, es aMac se tokeletes, de szerintem ez a gep amirol a cikk ir az eleg szanalmas...
  • Justil #34
    "s minek szarakodjon a user a winfossal ha használhat normálisan Mac-et is?"

    a winfossal nem kell szarakodni. az hogy te, és az ismerőseid állandóan szarakodtok vele, csak titeket minősít, nem a windowst :)
  • Justil #33
    na ezzel megint ráfaragtál, ugyanis rengeteg profi ismerek zenészt ismerek, aki pc-vel zenél, fotóst nem annyira de tuti köztük is van sok.

    ideje lenne már felfogni: profi audio-video felhasználás != apple.
  • llaszlo #32
    És az miért is van, hogy profi fotósok és zenészek mind csak Mac-et használnak? Biztos azért, mert olyan szar.
  • llaszlo #31
    Már lementél és észre sem vetted.
    Érdekes ismerek olyat aki nem játszik a gépén, van vírusirtója, tűzfala stb nem látogat kétes oldalakat nem nyit meg kétes emaileket és mégis beszarik a winfosa.
    A Mac meg be van állítva, és optimalizálva van hogy ne szarja össze magát. És minek szarakodjon a user a winfossal ha használhat normálisan Mac-et is?

    Érdekes, hogy egy kérdésre sem vagy képes válaszolni. Van valami érdekes köd az agyadon vagy min és csak az mfosban tudsz gondolkodni.

    Nézd már meg, hogy a laptopok milyen árban vannak és érdekes, hogy kb ugyanannyiba kerül egy macbook szintű normális (minőségi) gép is. Ez vajon miért is van?
  • Justil #30
    hát nyilván a windows sebezhetőbb a hülye felhasználóval szemben, ez sajnos tény. ezért aztán az, aki nem bír úgy gépezni, hogy ne b*ssza össze pár hét alatt a rendszert és pénze is van feleslegesen, vesz egy meket, és elvan vele vígan, mert azt csak bekapcsolja és nyomkodja, azt kész.

    köszi, de én erre a szintre nem mennék le :)
  • llaszlo #29
    "kb 3-4 éve fagyott utoljára a gépem, pedig azelőtt xp volt rajta, most kb fél éve win7. ezt buktad." Ha a Tigerem lenne akkor az is ment volna 3 évet, csak frissítettem . De a clean install óta stabil a rendszer.
  • llaszlo #28
    Látom. Kiemelsz részeket és azon logvagolsz. Roppant tehetséges vagy. Érdekes, hogy a legtöbb embernek fagy a winfos ÉS EZ TÉNY, ez volt a saját tapasztalatom is. Ez miért is van, hogy ha a többséget megkérdezzük akkor legalább a 95% azt mondja, hogy már fagyott le a winfosa?

    Nem baj küzdjél csak, értelme úgy sincs sok talán jobban alszol. Az Apple piaci részesedése egyre növekszik és fog is. És a legtöbb cég csak kullog az Apple után meg másolják a cuccait. Megelőzni úgysem tudják. Talán a google, de ahhoz még idő kell. És persze az Apple sem hagyja magát Ő is fejleszt folyamatosan és mindig lesz válasza a konkurenciára.

    A páromnak egyidős a gépe az enyémmel. És nem egy gagyi gépet vett, de mégis az aksija már tropa, a DVD is haldoklik és még sorolhatnám, pedig sokkal kevesebbet használja, mint én.
    Egy Sony Vaio is szar? Csak, mert kb hasonló tudással hasonló árban lehetett kapni az én gépemmel.
    Az IBM az minőség, csak ocsmányul néz ki. Az a wepad hálózati csatlakozó is elég otrombán néz ki.

    És az apple tényleg gagyi cuccokat árul ezt mutatja ez a videó is:
    http://vimeo.com/10367683
  • Justil #27
    "Kb 2 éve fagyott le utóljára a gépem amikor kijött a Leo, pedig napi 12-14 órát folyamatosan megy és használva van."

    kb 3-4 éve fagyott utoljára a gépem, pedig azelőtt xp volt rajta, most kb fél éve win7. ezt buktad.

    "Szóval lehet fikázni az Apple-t, mert már ez lett a divat, de attól még rohadt jó cuccokat gyárt és fog is.
    Meg lehet venni az olcsó gagyi cuccokat is, ha valaki állandóan szívni akar."

    meg lehet venni pc-t 2x annyiért, félbeharapott almával a tetején. ha valaki az ablakon akarja kihajigálni a pénzt.

    FAIL