SG.hu

CeBIT: A digitális technológia jelenthet kiutat a válságból

Fel kell oldani az infokommunikációs szektort övező misztikumot, hogy a vállalkozások és a fogyasztók valódi hasznára hajthassuk a digitalizáció előnyeit - hívta fel a figyelmet Herczog Edit a hannoveri CeBIT-en, az iparág legnagyobb európai seregszemléjén.

A képviselő szerint a generációs korlátok lebontása szinte leküzdhetetlen feladat, márpedig a 35%-os európai digitális írástudatlanság komoly munkaerőhiányt jelent és jelentős versenyhátrányt okoz a kontinensnek. A március 1. és 5. között megrendezett E-készségek Európai Hete rendezvénysorozat európai nagykövetének felkért képviselő szerint a következő időszak feladata, hogy az Unió hatékonyan lépjen fel a digitális írástudatlanság ellen, egyúttal népszerűsítse a fogyasztók és vállalkozások körében a digitális technológia előnyeit.

Mint a képviselő elmondta, nemcsak a telekommunikációs szektor hamarosan várhatóan 300 ezresre duzzadó munkaerőhiánya miatt égetően fontos, hogy többen mozogjanak otthonosan a számítógépek világában, de az egyéni karrierlehetőségeket is jelentősen kitágítja, ha valaki "digitális őslakos". Hatalmas problémát jelent, hogy a középiskolát végzettek 60-65%-a nem rendelkezik egy állásinterjún már elengedhetetlen komolyabb számítástechnikai készségekkel. Bár üdvözlendő, hogy az európaiak 43%-a használja az internetet, ez egyúttal azt is jelenti, hogy 57%-uk nem. Nagy előrelépésre van szükség például az idősek életminőségét javító digitális készségek elterjesztése terén, hiszen a 65 feletti európaiak háromnegyede egyáltalán nem használ számítógépet.

Herczog Edit szerint jelenleg két feladat megoldására kell fókuszálni. Egyrészt fel kell kelteni a legkülönfélébb társadalmi hátterű fogyasztók érdeklődését is a digitalizációnak az életminőséget, karrierlehetőséget javító, információcserét, közösségi tevékenységet egyszerűsítő előnyei iránt. Másrészt - akár anyagilag is - ösztönözni kell a foglalkoztatás gerincét adó kisvállalkozói szektort a digitális átállásra, mert komoly növekedési és versenyképességi korlátokkal kell hamarosan szembenéznünk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    Ja. ... Biztos, a digitalis technika segit a valsagon.. Aham.
  • DeedY #1
    Olyan k*rva jol indult a cebit hogy egesz napos DDoS Attack, serverproblemak, nezhetetlen stream buta es hozza nem erto streamerek, nulla informacioaramlas, es egy egesz napos program elnapolasa :) (Y) well done