Berta Sándor

Brit rendőrségi rendszerben bukkant fel a Conficker

Hosszú hallgatás után ismét hallatott magáról az elmúlt évek egyik legkártékonyabb vírusa. A kártevő a manchesteri rendőrség több számítógépét is megfertőzte, ezért azonnal lekapcsolták őket a nemzeti hálózatról.

A BBC tudósítása szerint a kártevő a Greater Manchester Police (GMP) több számítógépét is megfertőzte. Az ott dolgozók, amint észlelték a fertőzést, azonnal lekapcsolták a készülékeket a Police National Computer (PNC) nevű központi brit rendőrségi számítógépes hálózatról, hogy megakadályozzák a Conficker továbbterjedését. A vírus minden bizonnyal egy USB-kulcsról kerülhetett fel az egyik manchesteri rendőrségi PC-re, majd megfertőzött több más számítógépet is.

A GMP vezetői azonnal vizsgálatot indítottak, hogy a Conficker milyen módon kerülhetett fel a konfigurációkra és alighanem azt is tanulmányozni fogják, hogy a PC-k védelme mennyire volt naprakész, rendszeresen frissítették-e az ott dolgozók az operációs rendszereket és a védelmi szoftvereket. Dave Thompson, a GMP helyettes vezetője úgy nyilatkozott, hogy minden számítógépük működőképes és nem tűntek el vagy törlődtek adatok sem. Az eset azért is érthetetlen, mert a Conficker által kihasznált biztonsági réshez a Microsoft már 2008 októberében kiadott egy hibajavítást, így elvileg nem történhetnének újabb fertőzések.

"Teljesen meglepődtem a híren és azon, hogy egy ennyire fontos és bizalmas adatokat kezelő szervezet hogyan eshetett a Conficker áldozatául. Csak remélni tudom, hogy a szükséges hibajavításokat letöltötték és feltelepítették. Amennyiben egy külső adathordozóról, például egy fertőzött USB-kulcsról került fel a PC-kre a vírus, akkor számos változatban terjedhet el. Érthetetlen ugyanakkor számomra, hogy a telepített vírusirtók miért nem jeleztek" - mondta Rik Ferguson, a Trend Micro szakértője.

Ugyan a Conficker jelenleg is több millióan számítógépen megtalálható, azonban a Conficker Working Group adatai szerint a fertőzött PC-k száma a tavalyi esztendő utolsó negyedéve óta gyakorlatilag nem nőtt. Ferguson szerint ez alighanem elsősorban a Windows 7 megjelenésének köszönhető. A GMP rendszerét mindenesetre lekapcsolták és egészen addig így is marad, amíg a szakemberek az utolsó fertőzött számítógépet is megtisztítják a Confickertől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!