Berta Sándor

Több százezer hitelkártyát cserélnek le

A spanyolországi hitelkártya-csalási sorozatról továbbra sincsenek hivatalos információk, de a bankok viharos gyorsasággal cserélik le a plasztikazonosítókat. Hivatalosan eddig egyik pénzügyi szervezet sem foglalt állást a kérdésben, így a sajtóorgánumok is csak a különböző pénzintézetektől kiszivárgott információk alapján próbálják meg rekonstruálni a történteket.

A Lufthansa és számos más vállalat után újabb bankok döntöttek a hitelkártyáik lecserélése mellett. Németországban a Volksbank és a Raiffeisenbank kereken 60 000 hitelkártyát hívott vissza. Az indoklás szerint a lépésre elővigyázatosságból került sor. Hasonlóképpen cselekedett a Commerzbank is. Az intézkedéseket megerősítette a BVR bankszövetség szóvivője. Mindez azt jelenti, hogy rövid időn belül több mint 100 000 hitelkártyát cserélnek le a bankok. A kérdésben megszólalt a Deutsche Bank szóvivője is, aki közölte: az elmúlt hetekben az átlagosnál jóval több hitelkártya cseréjére került sor.

A kiszivárgott adatok alapján egy spanyolországi pénzügyi szolgáltató hibája miatt potenciális célponttá válhat minden olyan Visa- és Mastercard-kártya tulajdonosa, aki a plasztikazonosítóját az elmúlt hónapokban Spanyolországban használta. A Visa már négy héttel ezelőtt tájékoztatta a pénzintézeteket arról, hogy egy spanyol pénzügyi szolgáltatótól banki adatokat lophattak el. A Visa nem adott ki hivatalos közleményt, arra hivatkozva, hogy az ügyben még tart a nyomozás. Az ügyben érintett lehet bármelyik olyan kártya, amelynél az online tranzakció a spanyol cég bevonásával történt.

A Visa és a Mastercard rendszeresen tájékoztatja a bankokat, de minden pénzintézet maga dönti el, hogy változtat-e a biztonsági rendszerén vagy bevezet-e plusz különleges óvintézkedéseket Mindenesetre jó volna, hogy ha a felhasználók nem utolsóként értesülnének a történésekről és a piac szereplői tájékoztatnák az ügyfeleiket az őket fenyegető lehetséges veszélyekről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!