Gyurkity Péter

Új anyaggal az akkumulátortüzek ellen

Tajvani kutatók egy új komponenssel egészítették ki a hagyományos lítium-ion akkumulátorokat, amely megakadályozza a belső hőmérséklet megugrását, így megelőzhetővé válnak a kisebb robbanások, belső tüzek.

A hírügynökségek csak most számoltak be a tajvani nemzeti kutatóintézet szerepét betöltő Industrial Technology Research Institute (ITRI) kutatásának eredményéről, amelyet azonban a szervezet már októberben ismertetett saját internetes oldalán. Ebből megtudhattuk, hogy egy új anyag hozzáadásával az olykor balesetveszélyessé váló lítium-ion akkumulátorok teljességgel biztonságossá varázsolhatók, a megoldás megjelenésére pedig nem is kell sokat várnunk.

A kutatók által elvégzett munka eredményeként ugrásszerűen javul a komponensek biztonsága, ezt pedig az új anyag hozzáadásával érik el. A STOBA névre keresztelt megoldás révén ez az új anyag az akkumulátor pozitív és negatív töltésű oldala között helyezkedik el, amennyiben pedig egy belső rövidzárlat eredményeként a belső hőmérséklet gyors növekedésnek indul, filmszerű réteget képez ezen oldalak között, megakadályozva a további reakciót. A gondot eddig az jelentette, hogy a rövidzárlatok hatására a hőmérséklet akár az 500 Celsius-fokot is elérhette, ekkor pedig az akkumulátor akár fel is robbanhatott (amire bőven volt példa az utóbbi években), most viszont ezt sikerült teljességgel kiküszöbölni.

A probléma természetesen nem csak az otthoni felhasználás során jelentkezhet, hiszen a gyakran utazók általában maguknál tartják mobil készülékeiket (legyen szó telefonról vagy laptopokról), ezen eszközöket pedig a repülőre is magukkal viszik. Egy kisebb tűz már nagyon is komoly gondot jelentene az utazás során, amely könnyen katasztrófával végződhet, így mindenképpen szükség van a megelőző megoldásokra. A STOBA ezt teszi lehetővé, ráadásul úgy, hogy a gyártási költségeket alig 2-3 százalékkal toldja meg, így nem jelent nagy gondot a gyártó cégeknek.

Az ITRI nemsokára tárgyalásokat kezdeményez a nagyobb akkumulátorgyártó cégekkel a fejlesztés átvételéről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • readswift #4
    bence hülye vagy, mert ez a hir nem arrló szól hogy milyen akumlátor hanem hogy milyen réteggel van bevonva, olvasni tudsz -e ?
  • mynameisbence #3
    ja csak mire lesznek elektromos autók már 100szor jobb módszer is lessz
  • duke #2
    "ekkor pedig az akkumulátor akár fel is robbanhatott (amire bőven volt példa az utóbbi években), most viszont ezt sikerült teljességgel kiküszöbölni."

    Hat persze,nekem is szinte minden heten felrobban a telefonom.

    Amugy jo lesz ez,ha majd az elektromos autok jobban elterjednek,mert ott tenyleg komoly tuzeket akadalyozhat meg esetleg.
  • readswift #1
    60°C -on kell tesztelni ezeket...
    Na ha végre ez elhárul akkor mostmár terjedni fognak mint a bozúttűz:D